içinde

Köpeğinize Öğretebileceğiniz 4 Basit Komut

Köpekler 150-200 kelime öğrenebilme hafızasına sahiptirler. El hareketleri de onların öğrenmesine katkı sağlamaktadır. Hayvan dostlarımıza ne kadar erken bir şeyler üretmeye başlarsak, o kadar iyi olur. Çünkü yavruyken öğrenim çok daha açıktır ve anlamaya müsaittir. Bu nedenle sahiplendiğimiz hayvan dostumuzu, bir an önce beklemeden eğitmeye başlamalıyız. Onlara bir şeyler öğretmeliyiz.

Tabii ki bu demek değildir ki büyüyünce bir şey öğrenmiyorlar. Sadece temiz bir beyin, çok daha fazla bilgiyi alabilir ve öğrenmeye daha aç olurlar. Aranızdaki bağ henüz kurulmamışken bu birlikteliği de bunlarla güçlendirirseniz çok daha kuvvetli bir bağ elde edeceksinizdir.

Köpeklere bir şeyler öğretmek onlara zihinsel olarak aktivite sağlayacak, aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir. İletişiminizi güçlendirmeye de yarayacaktır. Aynı zamanda ona öğrettiğiniz şeyler onun davranış sorunlarına da yardımcı olacak, böylece hem kendine hem de size daha düzenli bir hayat sağlayacaktır.

Şimdi sizlerle, köpeklere hangi hareket nasıl öğretilebilir bunları konuşacağız. Siz de bu hareketleri partili dostunuzda deneyebilir, birlikte hoş vakit geçirebilirsiniz.

1-) OTUR🐶

• İlk öğretmeniz gereken komutlardan biridir. Köpeğiniz bu komutu öğrendikten sonra diğer hareketleri öğrenmesi daha kolay olacaktır. Çünkü diğer hareketler çoğunlukla bu komuttan geçiyor. Size gerekli itaati sağlaması konusunda da bu hareketin önemi büyüktür. Sizi market kapısında beklemesi, bir komut öncesi kulağının sizde olması için bu komutu bilincine iyi yerleştirmesi gerekir.

• Öncelikle elinizle onun oturmasını sağlamalısınız. Sonrasında “aferin” komutu ile birlikte ödül vermelisiniz ve bolca sevgi. Birkaç defa sizin yardımınızla oturduktan sonra bu hareketin iyi bir hareket olduğunu anlayacak ve ödül vermeniz için kendisi yapmaya başlayacaktır. Bolca sevgi ve ödülünü vermeyi ihmal etmemelisiniz.

2-) YAT🐕

•Bu komutu “otur” komutundan sonra öğretmeniz gerekmektedir. Çünkü oturması, bu hareketi kolaylaştırır. “Yat” komutu dışarıda karışmaması gereken bir şeyi karışacakken, ona engel olmasına yarayabilir.

• “Otur” komutunu verdikten sonra köpeğiniz kendi iradesiyle oturur ve sırada sizin müdahale etmeniz gerekir. Onu yatar pozisyona alıp desteklemek için “aferin” komutu ile birlikte bolca sevgi ve ödül maması vermeniz gerekir. Tekrar ettikten sonra hareket köpeğinizde pekişir ve bunu kendi yapmaya başladıktan sonra elle müdahaleyi kesip, sadece ödülünü vererek pekiştirmeye devam edebilirsiniz.

3-) PATİ VER🐕‍🦺

•Bu oldukça tatlı bir harekettir. İnsanlar genelde köpeğinin pati vermesini isterler. Bizim dilimizde bu bir nevi tanışmadır.

•Köpeğiniz oturduktan sonra elinize mama alıp onun ulaşamayacağı şekilde birazcık yukarıda tutun. Elinizdeki mamaya ulaşmak için patisiyle elinizi indirmeye başlayacaktır. Ve her elinize dokunduğunda onu ödülle destekleyin. Böylece davranış pekişir ve komutlanmaya hazırdır.

4-) DÖN🐩

• Bu da rahatlıkla köpeğiniz öğretebileceğiniz komutlardan biridir.

• Köpeğinize “otur” komutu verdikten sonra elinize mama ya da sevdiği bir oyuncağı olarak, kafasının üstünde yuvarlak çizmeye başlayın. Mama yakalamak için ya da oyuncağı yakalamak için sizinle birlikte dönecektir. Bunu birkaç defa tekrarladıktan sonra ödül mamaları ile pekiştirerek ona kazandırabilirsiniz.

DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER:

✓Çalışma yaptığımız ortam hareketsiz ve sakin olmalıdır onun dikkatini dağıtacak unsurları etrafından kaldırın.

✓Ona karşı sabırlı olun onun küçük bir bebekten farksız olduğunu unutmayın.

✓Yapamadığı hareketler için ona kızmayın, bağırmayın. sadece yaptıktan sonra ödüllendirin.

✓Sürekli tekrarlayın. Her ne kadar hızlı öğrenseler de unutmaya meyillidirler. Bu yüzden pekiştirmek çok önemlidir.

✓Komut vermeden önce, elinizle bekle şekilde işaret yaparsanız bu şekilde bekle komutunu da aşılamış olursunuz. Aynı zamanda, el hareketlerinize de de aşina olmuş olur ve sizin komut vereceğinizi de anlayarak dikkatini size yöneltir.

✓Komutlarınızı sözlü olarak verirken, mutlaka el hareketlerini de kullanın. Çünkü köpekler, söz olmadan da el hareketlerine fazlaca dikkat ederler ve bunları komut olarak bünyelerine atarlar.

Editör: Fatih Düz – 25.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

ahsen isguzar tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Püf Noktalarıyla Evde Pratik Pide Nasıl Yapılır?

    Halil İnalcık Kimdir?