içinde

MuhteşemMuhteşem

Haklıyken Haksız Duruma Mı Düşüyorsun?

İnsanlar çoğu zaman duygularını kontrol edemezler. Her an yaptıklarımızın farkında olarak yaşamamız çok yorucu olurdu. Bazen farkında olmadan aslında haklı olduğumuz durumlarda haksız çıkabiliyoruz ve bunun sebebini anlayamıyoruz. Hele ki etrafta bu olaya şahit olanlar varsa ve biz haklı olmamıza rağmen karşı tarafın yanında oluyorlarsa sinir katsayımız ikiye katlanıyor.

Peki bu durumdan nasıl kurtulabilirsin? Öncelikle eleştiriye uğradığın zaman derin bir nefes almalısın ve karşı tarafın sözünü bitirmesine müsaade etmelisin.Bilmelisin ki Aytmatov’un söylediği gibi, gereksiz eleştiri sadece gizli hayranlıktır.

Eleştiriler karşısında hemen kızgınlık duygusuyla savunmaya geçerseniz o ortamda herkes yapılan eleştirinin arkasında bir gerçeklik yattığını ve sizin bu gerçekliği saklamaya çalıştığınızı düşünür. Çünkü yöneltilen eleştiriye aşırı duygu yüklediniz. Yapılan eleştirinin mahiyeti verdiğiniz aşırı tepki ile daha da büyümüş oldu. İnsanlar sizin, o eleştirinin gerçekliğini saklamaya çalıştığınızı düşünür çünkü bu eleştiri gerçek olmasa neden o kadar yüzünüz kızardı ve sesiniz yükselmeye başladı ki?

İnsanların davranış ve sözlerinin, sizin kimyanızı değiştirmesine izin vermemelisiniz. Yalnızca onların ağzından çıkan bir söz sizi altüst ediyorsa sizi istedikleri duruma düşürebilirler, haklı olmanız bir şey ifade etmez.

Yapılan suçlamalara, içinizdeki ses ”acaba söylediklerinde haklılık payı var mı?” endişesiyle eşlik ederse yenilginiz kesinleşmiş olur. Öncelikle kendi potansiyelimizi doğru tanımlamamız gerekiyor. Kendimizden emin olursak etrafımızdaki kötü niyetli kişilerin etkisi altında kalmamış oluruz. Çünkü biz kim olduğumuzu bildiğimiz zaman dışarıdan bize yöneltilen fakat kişiliğimizde var olmayan tanımlamaları ciddiye almamaya başlarız.

Kişileri sabırla dinleyip hemen münakaşa ortamı yaratmamaya da dikkat etmeliyiz. Karşımızdaki insanlar söylemlerinde haklı da olabilir. Ayrıca bizi yanlış anlamış olma ihtimalleri de var. O sebeple bize her yöneltilen söz karşısında münakaşaya girmeyip öncelikle anlamaya çalışmalıyız.

Bize yöneltilen söylemleri anlayıp sakinlikle cevap verdiğimizde hem kendimizi daha doğru ifade etmiş oluruz hem de karşı tarafın anlamak istediği noktaya ihtiyacı olan cevabı vermiş oluruz.

Özetle hemen savunmaya geçmemek haksız duruma düşmememiz için en önemli olgudur.

Editör: Oğuz Yılmaz – 18.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Litecoin Hakkında Bilgilendirme #2

    Firavun Kral Tutankhamun Lanetli Mi?