içinde

“Yabancılar Tarafından En Beğenilmeyen Türk Lezzetleri” Listesi Eleştirildi

Geleneksel yemeklere yönelik deneyimsel bir seyahat dergisi olan Tasteatlas, değişik ve eski kültürlere ait tarifleri günümüze taşıyan, zaman zaman yemek eleştirmenlerinin incelemelerini ve popüler tariflerin paylaşımını da yapan bir dergidir. Derginin kurucusu Matija Babiçi isimli gazeteci, derginin amacını; “Dünya çapında kitleleri gıda konusunda eğitmeye çalışmak” olarak açıklıyor.

İşte bu derginin Haziran ayında yayınladığı bir liste tüm dünya mutfaklarını karıştırdı. Dünyanın en iyi 50 mutfağı listesinin açıklandığı yazıda, liste hiçbir ülke tarafından beğenilmedi. Türkiye’nin 17. Sırada yer aldığı liste, ünlü gastronomi yazarı Vedat Milor tarafından da eleştirildi.

ABD mutfağının Türk mutfağından daha yukarıda olması sosyal medya kullanıcıları tarafından tutarsızlık olarak nitelendirildi. Listenin ilk sırasında İtalya, 2. Sırada Yunanistan, 3. Sırada ise İspanya yer alıyor.

Taste Atlas’ın açıklamasına göre liste, kullanıcıların söz konusu olduğu ülkelerdeki “30 en iyi tabak, içecek ve yiyeceğe verdiği ortalama puanlara” dayanarak hazırlandı. Yeterli sayıda yemeği puanlandırılmayan ülkeler listede yer almadı.

Site, kullanıcılar yerine gastronomi profesyonelleri ile yemek eleştirmenlerinin tavsiyelerini ve değerlendirmelerini dikkate aldığını savunuyor; Michelin rehberi gibi ‘üstün’ yemekler veya Tripadvisor gibi ‘turistik’ tavsiyelere odaklanmak yerine, geleneksel yemeklerin ve tariflerin korunmasını amaçlıyor.

Dergi yeni bir liste yayınlayıp 10 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği en beğenilmeyen Türk yemeklerini açıkladı.

Liste şöyle;

1. Sırada Kapuska bulunuyor. Kıyma ve lahana ile yapılan kapuska, en beğenilmeyen Türk yemeği oldu.

2. Sırada Kuzukelle

3. Sırada ise Macun bulunmakta. Daha çok sokak lezzetleri arasında yer alan macun, Ramazan gibi özel günlerde sokaklarda satılıyor.

4. Sırada kayısı, incir, kuru erik  gibi meyvelerden oluşan Hoşaf yer alıyor.

5. Sırada ise Haşlama var. Haşlanmış et, havuç ve patatesten yapılan haşlama yemeği, geleneksel bir Türk yemeğidir.

6. Sırada yer alan Rakı, anason bitkisinden yapılan geleneksel bir içki türü. Yabancılar tarafından en sevilmeyenlerden biri olarak nitelendirilmiş.

7. Sırada İşkembe var. Dergi, işkembenin genellikle ‘akşamdan kalma tedavisi’ olarak içildiğini belirtiyor.

8. Türlü. Genelde kabak, patlıcan, soğan, yeşil fasulye gibi sebzelerden yapılan türlü de en sevilmeyenler listesinde.

9. Kandil simidi. Kandil günlerinde satılan kandil simidi, yabancılar tarafından beğenilmeyen Türk lezzeti olmuş.

10. Sırada Höşmerim. Genellikle eritilmiş peynir ile yapılan tatlı, yine en sevilmeyen olarak nitelendirilmiş.

Siz listedeki beğenilmeyen Türk lezzetlerini nasıl buldunuz?

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Nilay Tok tarafından yazıldı

İletişimci ve sosyolog. Patisever hemde pek çok. Hayat boyu hep öğrenci.

Üyelik YılıMakale YazarıYorumcu

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ev Yapımı Kedi-Köpek Yaş Maması Tarifleri

    Coen Kardeşler’in Kesinlikle İzlemeniz Gereken 5 Filmi