içinde

HavalıHavalı

Çikolatanın Sağlığa Yararları ve Riskleri

Bir dahaki sefere bir parça çikolata yediğinizde, bunun için bu kadar suçlu hissetmeniz gerekmeyebilir. Çikolatanın sağlığa faydalarına ve kilo alımına neden olma risklerine rağmen, bu lezzetli muamele ile bir takım sağlık yararları ilişkilendirilebilir.

Çikolata, tropikal Theobroma kakao ağacı tohumlarından yapılır. En erken kullanımı Mesoamerica’daki Olmec uygarlığına kadar uzanır.

Avrupa’nın Amerika kıtasını keşfetmesinden sonra, çikolata dünya çapında çok popüler hale geldi ve talebi patladı.

Çikolata o zamandan beri eşsiz, zengin ve tatlı tadı sayesinde her gün milyonlarca kişinin keyif aldığı popüler bir gıda ürünü haline geldi.

Peki çikolata yemenin sağlığımız üzerindeki etkisi nedir?

Çikolata hakkında hızlı gerçekler

İşte çikolata hakkında bazı önemli noktalar. Daha fazla detay ana makalede.

  • Çikolata tüketimi uzun zamandır diyabet, koroner kalp hastalığı ve hipertansiyon gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir.
  • Çikolatanın yüksek düzeyde antioksidan içerdiğine inanılmaktadır.
  • Bazı araştırmalar, çikolatanın kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve hafıza kaybını önleyebileceğini öne sürdü.
  • Çikolata çok sayıda kalori içerir.
  • Kilo vermek veya kilo vermek isteyenler, çikolatayı sadece ölçülü olarak yemelidir.

Çikolatanın sağlığa faydaları var mı?

Çikolata, yüksek yağ ve şeker içeriği nedeniyle çok fazla kötü pres alır. Tüketimi akne, obezite, yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı ve diyabet ile ilişkilendirilmiştir.

Bununla birlikte, Hollanda Tıp Dergisi’nde yayınlanan çikolatanın sağlığa etkileri üzerine yapılan bir incelemeye göre, bu tamamen kötü bir haber değil.

Yazarlar, çikolatanın temel bileşeni olan kakaonun biyolojik olarak aktif fenolik bileşikler içerdiği keşfine işaret ediyor.

Bu, insanların çikolata hakkındaki görüşlerini değiştirdi ve yaşlanmayı ve oksidatif stres, kan basıncı regülasyonu ve ateroskleroz gibi durumları nasıl etkileyebileceği üzerine araştırmaları teşvik etti.

Çikolatanın antioksidan potansiyeli bir dizi sağlık yararına sahip olabilir. Bitter çikolatada olduğu gibi kakao içeriği ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla fayda vardır. Bitter çikolata da daha az yağ ve şeker içerebilir, ancak etiketi kontrol etmek önemlidir.

Çikolata yemek aşağıdaki faydalara sahip olabilir:

  • kolesterol seviyelerini düşürmek
  • bilişsel gerilemeyi önleme
  • kardiyovasküler problem riskini azaltmak

Çikolata ne kadar koyu olursa, kakao konsantrasyonu o kadar yüksek olur ve bu nedenle teoride, barda bulunan antioksidanların seviyesi o kadar yüksek olacaktır.

Bununla birlikte, besinler, seçtiğiniz marka ve türe bağlı olarak, ticari olarak satılan çikolatalarda büyük farklılıklar gösterir. Besinlerden emin olmak istiyorsanız etiketi kontrol etmek en iyisidir.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

AHMET BURAK SÜMER tarafından yazıldı

A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Yangın ve Yüksekte Çalışma Eğitmeni
NEBOSH IGC 1-2-3
Güvenli Sürüş Eğitmeni
ISO 9001-14001-45001 Kalite- Çevre-İSG Baş Tetkikçisi
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yeni Gelecek oOlan iPhone Su Altında Kullanılabilecek

    Aytunç Altındal haklı mı çıktı?