içinde

Forbes Dergisinin Yayınladığı En Zengin 24 Türk İş İnsanı

Forbes adlı dergi her yıl yayınladığı gibi bu yıl da iş Dünyasındaki zengin kişilerin listesini yayınladı. Sıralamaya geçmeden önce Forbes dergisi hakkında bilgi vermek gerekecektir.

Forbes Dergisi Hakkında Bilgi

Integrated Whale Media  adlı şirket, Forbes Dergisinin sahibidir. Yüzde 5 hisseyle Forbes ailesinin dergide payı vardır. Derginin editor sorumlusu Steve Forbestir. Merkezi ABD’nin Jersey City kentindedir. Asıl Dili İngilizce olup dergi yirmi yedi dilde basılmaktadır. Finans, yatırım, teknoloji, bilim, siyaset, pazarlama, inşaat gibi konulardan oluşan iş dünyası kategorisinde yer almış bir dergidir. Derginin Daha önce iş dünyası kategorisinde liste hazırladığını görülmüştür. Bu listelere En Zengin 400 Amerikalı ve Dünyanın en büyük 2000 şirketler listesi örnek gösterilebilir. Bu yıl da en zengin 24 iş insanı listesi yayınlanmıştır. Forbes Dergisinin hazırladığı en zengin 24 Türk iş insanı listesi ise şöyledir;

Listenin başında 4.7 milyar dolar ile Yıldız Holding adlı gıda şirketinin başkanı, sanayici ve iş adamı Murat Ülker yer almaktadır.

İkinci isim 2.4 milyar dolar şahsi varlığı ile Ferit Şahenktir. Şahenk, 1951 yılında Ayhan Şahenkin kurduğu Doğuş Holdingin başkanıdır. Aynı zamanda Garanti bankasının da başkanlığını yapmaktadır.

Üçüncü sırada Türk girişimci ve ABD’DE Chobani süzme yoğurt markasının kurucusu ve CEO’su olan Erzincanlı Hamdi Ulukaya’dır.

Listesinin dördüncü ismi Malatyalı iş adamı Erman ılıcaktır. Ilıcak, 1933 yılında kurulan merkezi Ankara olan Rönesans Holdingin hem kurucusu hem de başkanıdır. Holding inşaat sektöründe hizmet etmektedir.

Filiz Şahenk, Listenin beşinci sırasında yer almaktadır. Doğuş Holdingin üyeleri arasındadır. Zengin kadınlardandır . 2.3 milyar şahsi varlığı bulunmaktadır.

Altıncı isim Sezai Bacaksızdır. Sezai Bacaksız, başta inşaat olmak üzere çimento, enerji, havalimanı, gıda, hayvancılık sektöründe faaliyet göstermiş Ankara’daki Limak Holdingin kurucularındandır. 1.9 milyar dolar serveti vardır.

Diyarbakırlı Nihat Özdemir Listenin yedinci sırasında yer almış  iş insanı ve 35. Türkiye Futbol Federasyonu başkanıdır. Özdemir 2021 yılında 2.3 milyar dolar serveti olup listenin beşinci sırasında yer alırken 2022 yılında serveti 1.9 milyar dolardır

1.8 milyar servetiyle halı sektöründe hizmet veren İbrahim Erdemoğlu, sekizinci ismidir. Erdemoğlu, Merinos Halının kurucusudur.

Koç Holdingin kurucusu Vehbi Koç’un kızı Semahat Sevim Arsel 1.6 milyarla listenin 9.sırasına girmeyi başarmış zengin kadınlardandır.

Onuncu sırada makine mühendisi Hamdi Akın vardır. TAV Havalimanları Holdingin başkanıdır.

1.5 milyar dolar servetiyle 1997 yılında kurulan Çalık Holdingin kurucusu Ahmet Çalık Türkiye’nin on birinci zengini oldu. Çalık Holding, enerji, finans, madencilik, inşaat ve tekstil hizmeti vermektedir.

Zengin iş insanın On ikincisi eczalık hizmeti verdiği İstanbul doğumlu Bülent Eczacıbaşı’dır. Eczacıbaşı Holdingin yönetim kurulu başkanıdır.

Eczacıbaşı Holdingin üyelerinden Faruk Eczacıbaşı da 1.5 milyar dolar şahsi varlığı ile listenin on üçüncü ismidir.

On dördüncü isim Erdemoğlu ailesinin ve Merinos Halının üyesi Ali Erdemoğlu’dur.

On beşinci sırada Koç Holdingin onursal yönetim başkanı Ankara Keçiören doğumlu Mustafa Rahmi Koçtur.

Hazır giyim üzerine hizmet veren ve dünya çapında tanınmış Lc Waikiki giyim markasının CEO’su Mustafa Küçük 16. Sıradadır. Marka Les Copains(arkadaşlar) kelimelerin baş harflerinden ve Waikiki plajınının birleşimidir.

17. İsim Adana’daki Acı Badem Hastanesinin Kurucusu Mehmet Ali Aydınlar.

Doğuş Holdingin kurucusu Ayhan Şahenkin eşi Deniz Şahenk 1.3 milyar dolar ile 18. Sıradadır.

Listesinin on dokuzuncusu İpek kıraçtır. Kıraç, Koç vakfın yönetim kurulu üyesidir.

20. Zengin insanı Artvin ilinin Hopa ilçesinde doğan Turgay Cinerdir. Ciner grubu Holdingin sahibidir. Holding, önce park grubu ismiyle kurulmuş daha sonra Ciner grup adını almıştır. Ticaret, sanayi, maden medya ve yayın sektörlerinde faaliyet gösteren bir şirkettir.

Listesinin 21. İsmi Gümüşhaneli Aydın Doğandır. Aydın Doğan, sanayide hizmet veren Doğan Holdingin onursal başkanıdır. Ayrıca doğan, Kanal D, Star TV ve Milliyet, Hürriyet gazetelerinin eski sahibidir.

Yirmi ikinci insanı, inşaat, lojistik alanında hizmet veren Enka adlı şirketin başkanı Mehmet Sinan Taradır.

23. Sırada Murat Vargı yer almaktadır. Vargı, Mv Holdingin kurucusu ve Turkcell iletişim şirketinin ortaklarından biridir.

Ve listenin sonunda yer alan Türk iş insanı Şefik Yılmaz Dizdardır. Dizdar, Lc Waikiki  mağazasının ortaklarındandır.

Editör: Fatih Düz – 03.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kediler sevgilerini gösterir mi?

    Bir Fenerbahçe Destanı’nın Öyküsü | 3 Temmuz Belgeseli