içinde

KızgınKızgın ÜzgünÜzgün

AK Lokomotif Ekonomi Sistemi

Bir kaç aydır yediden yetmişe herkesin konuştuğu ekonomik bir problem söz konusu. Bir türlü sabitlenemeyen TL/Dolar kuru başımıza türlü zararlar açmakta. Tüm ürünlerde, dün aldığımız fiyatlara göre bu gün yüzde yirmi beş zam gelmekte. Çok Demokratik seçimlerle ülkemize devlet yetkilisi olabilmiş kimseler sanki bu durumlar yokmuş gibi ve yahut toplum bunları kafasına takmıyormuş gibi bir tezleri var. Tabi ki öyle değil. Toplumun tüm kesiti bu problemleri konuşmakta. Hatta mizah yapan kimseler bile bunlar hakkında bir takım espiriler yapmakta. Konunun bu tarafı pisikolokların ve sosyologların alanıdır. Geçelim…

İki gün önce Ülke TV  isimli bir kanalda; hükümetin yeni bir şey denediğini duydum. Bunun bir ekonomik sistem olduğunu söylediler. İsminin de Lokomotif  olduğunu duydum. Nedir bu lokomotif diye Google’dan arattım. Tabi ki hiç bişey bulamadım, ve ardından; Türkçü kardeşlerime sordum. Onlar da bu sistemin daha önce denenmemiş, oluru olmayan bir sistem olduğunu bana açıklamaya çalıştılar. Özetle; faizlerin yok edilmeye çalışıldığını, piyasalarda dönen paranın turizm vb sektörlerden piyasaya girdiğini anlattılar.

İktisadî terim kullanmadan açıklamak gerekirse: Önceki aylarda covid virüsünün ülkemize getirdiği ekonomik sıkıntılardan dolayı, piyasalarda canlı para eksiği vardı. Bu durumu düzeltmek için para arzı (basımı) yapıldı. Netice itibari ile bu problem kısa süreli olarak çözüldü. Tam kapanma vs. uygulamalar kalkınca piyasa normale döndü. Ardından paranın elden ele dolaşma hızı düştüğü için, bir döviz eksiği sıkıntısı yaşandı. Faizler yükseldikçe yükseldi, ve kısa süreli bir krize yol açtı. Bu krizin üstesinden gelmek için uzun adam faiz indirimine gitmek istedi. Yatırımcılar haliyle yatırımlarını ülkemizden çektiler ve hacmi çok olan para daha da çoğalmaya başladı. Bu durum netice itibari ile çoğalan para işlevini yitirmeye başladı. Bizim gördüğümüz herkesin dilindeki dolar yükseldi tabiri kesinlikle burada yalanlanmış oluyor. Yani Dolar değeri yükselmiyor, TL değer kaybediyor. Açıklamak gerekirse; aldığımız ayçiçek yağı dolar olarak aynı değerde, TL değer kaybettiği için fiyat yükseliyor. Gördüğümüz zamlar aslında birer illüzyon.

Burada söylemek istediğim şey aslında; Benim dört işlem mağrifeti, ve ucuza alınan iktisat kitaplarından bildiğim bu basit bilgiyi, muhtelif dallarda akademik eğitimleri olan basın yetkilileri ve siyasi söz sahipleri bilemiyorlar da mı bunu açıklayamıyorlar? Yoksa saklamak ihtiyacından mı topluma anlatamıyorlar? Ve yahut da değeri düşen TL bazından yapılan ihracatlardan çaldıkları parayı mı yerine koymaya çalışıyorlar? Şerefim üzerine yemin ediyorum ki sesim çıktığınca gariban Türklerden çaldığınız her kuruşu duyuracağım. Ve günü geldiğinde bunun hesabını yüce Türk milletine vereceksiniz.

Tolga Eren ve Murat Erkek kardeşlerime katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Editör: Fatih Düz – 13.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Adem Enes Gezer tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Güne Astrolojik Bakış | 13.06.2022

    Ünlülerin Şaşırtan Hobileri