içinde ,

MuhteşemMuhteşem

Kediler Bize Ne Anlatmak İstiyorlar? Kedilerin Beden Dili

“Ben kedileri sevmem, köpekler daha iyi.” demeden önce kedileri henüz tanımadığınızı bilin. Kediler köpeklere göre daha duygusuz, diye bir şey yoktur. Onlarla iletişime geçmenizin yolu, köpeklere göre daha farklıdır. Hepsi bu. Kuyruk ve kulak hareketleri onların en belirgin iletişim dilleridir. Bunun yanında size sergilediği birkaç hareketle de size ne kadar bağlı olduklarını gösterirler.

Kedileri yeterince tanımıyorsanız köpeklere daha çok ısınmanız muhtemeldir. Kedi sahiplenmek isteyen kişilerin de onları sadece sevimli buldukları için sahiplenmemesi gerekir. Sonuç olarak sahiplendiğimiz hayvanlar zamanla ailemizden biri oluyorlar. Peki kedi severler onları yeterince iyi tanıdıklarını düşünüyorlar mı?

Kedilerin iletişim dilleri hakkında biraz bilgi edinelim. Bakalım evimizde ya da dışarıda sevdiğimiz minik dostlarımız bize neler söylemeye çalışıyorlar.

Minik dostumuz size bedenini sürtüyorsa bu sizi işaretlediği anlamına gelir. Kendini sevdirmeye çalışmaktan çok kokusunu üzerinize geçirmeye, bir nevi sizi sahiplenmeye çalışıyor demektir. Belki de bu sizi kendinden biri gibi görmek istediği anlamına geliyordur?

Sizi gördüğünde pıt pıt yanınıza gelen minik dostumuzun kuyruğu havada ise sizi gördüğüne sevindiğini söylüyordur. Sizinle tanışmaya ve güvenmeye açıktır. Arkadaşı olmanızı isteyebilir.

Minik dostlarımızın bazen çok tuhaf biçimlere büründüğünü görmüşsünüzdür. Kulaklar yatık ve geride (ben buna uçak kanadı diyorum) sırt tüylerinden kuyruğa kadar kabarmış, ve kuyruğu aşağı kadar indirmiş o agresif hâl… (Kedime ne oldu? Sırtlana döndü resmen, diyebileceğiniz durum.)

Tehlikede hissettiği, korkup tedirgin olduğu, her an savunmaya geçebileceği bazen de aşırı stres hali. Kedileri kavgadan hemen önce bu haliyle yakalamak daha olasıdır. Evinizdeki kedi size bu tavrı gösteriyorsa onları daha da fazla strese sokmayın ve oradan uzaklaşın derim.

Kulaklar neredeyse kafasına yapışık derecede eğik, kuyruk titriyorsa, bir de üzerine tıslama potansiyelini ekliyorsa oradan acilen uzaklaşmanızı tavsiye ederim. Minik dostumuz sinir küpü olmuş. Sonra neden beni tırmaladı demeyin.

İşte bu en belirgin beden dilleridir. Yere yatıp yuvarlanırken göbeğini size gösteriyorsa bu sizden zarar görmeyeceğini anlamış demektir. Size güveniyor ve yanınızda herhangi bir tehlike hissetmiyor demektir. Kediler bunu herkese sergilemez. Çünkü minik dostumuzun en savunmasız hali budur. Savunmaya geçebileceğim herhangi bir durum olmayacak çünkü sana güveniyorum, deme şekilleridir. Muhteşem göbüşler aşkına!!!

Bu en seveceğiniz beden dili olabilir!

Kuyruğu içeriden göbeğe kadar çekmek…

Kediler alfa ruhlu hayvanlardır. İtaat etmezler. Onları köpekler gibi istediğiniz zaman sevip okşayamazsınız. Eğitilmesi daha zordur. Onları sadece istediğinde sevebilirsiniz, o sadece istediğinde yanınıza gelir. Onlar istediği sürece onlarla arkadaş olursunuz. Onların her zaman kendi başının çaresine bakabilecek kadar güçlü varlıklar olduğunu ve bu yüzden size ihtiyaç duydukları zamanlar haricinde sizi umursamayacaklarını bilmeniz gerekir. Neden çağırdığımda gelmiyor demeyin.

Onlar doğası gereği kimseye boyun eğebilecek hayvanlar değillerdir. Bu yüzden onları anlayarak onlara yaklaşmak size her zaman kazandırır.

Kuyruğu rahat ruh halinde göbeğe kadar çeken minik dostumuz sizin otoritenizi kabul etmiş anlamına gelir. Yaygın olarak yavru kedilerde daha fazla görülür.

Eğer kediniz size karşı bu davranışı sergiliyorsa onu tamamen kazandığınızı ve size itaat etmeye daha açık olduğunu dile getiriyordur. Kesinlikle bilmeniz gerekiyor ki, bunu her kedi yapmaz. Çünkü onlar kolay teslim olan canlılar değillerdir.

Bu hareketi gergin bir tavırla sergiliyorsa oldukça tedirgin hissediyor ve kaçacak yeri olmadığını düşünüp çaresiz hissediyor olabilir.

Daha fazla üzerine gidip ona kötü hissettirmeyin derim.

Kuyruk aşağıda ve sağa sola hareket ediyorsa bu, “Beni sevdiğini biliyorum.” ya da “Sana karşı duyarlıyım, senin farkındayım.”  deme şekilleridir. Kediniz sizi her zaman anlıyor olabilir!

Hedefine atlamadan hemen önce gözleri kocaman olmuş, popoyu sağa sola oynatıp birden atladığı hareket. “Oynayarak avlanıyorum.” ya da “Hazırım.” deme şekilleridir.

Bunu bazen minik dostunuzla evde oyun oynarken de fark edebilirsiniz. Kediler en sinirli en üzgün ya da en tedirgin olduğu zamanlarda bile oyuna hayır diyemezler. Bu size avlanırken yaptığı sinsi hareketleri andırıyor olabilir. Haklı olabilirsiniz!

Kediler ” avla – öldür – ye” üçgeni içerisinde içgüdüsel olarak avlanma ihtiyacı hissedebilirler.

Evcil olsun ya da olmasın yaratılışları gereği, avlanmak onların uslanmaz bir özelliğidir. Bazen yumak ipinizi talan ederken bu, avıyla oyun oynamak isteyen bir kedi gibi görünebilir.

Kulaklarını dikleştirip ileri geri hareket ettirdiği sırada etrafı daha dikkatli dinliyor ve olup biteni anlamaya çalışıyor demektir. Ani bir hareket yapıp minik dostumuzu korkutmayalım.

Sizi en cezbedecek davranışlardan birine geldik diyebilirim. Bu onların en samimi olduğu zamandır ve siz bunu iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. Ellerinizi ve yüzünüzü, saçlarınızı yalıyorsa bu sizi en yakını gördüğü anlamına gelir. Annesi, babası ya da en yakın arkadaşı siz olabilirsiniz. Kediler bunu annesine, en sevdiklerine, anne kediler ise yavrularına yaparlar.

Minik dostunuz bunu herkese sergilemez. Ev içinde genelde bunu tek bir kişiye yaparlar. Bu hareketi bazen yüzünü sizin yüzünüze sürterek de yapabilirler. Eğer minik dostunuz böyle size bu hareketleri gösteriyorsa sizinle mükemmel bir bağı var demektir. Tebrik ederim!

Minik dostunuzun size daha önce masaj yaptığını düşündüğünüz oldu mu?

Kediler henüz annelerini emdiği dönemlerde patilerini annelerinin göbeğine hafifçe bastırarak, masaj yapıyor gibi yoğururlar. Bunu yaparken aynı zamanda mırladıklarına da şahit olabilirsiniz. Bunu size yapıyorsa sizi önemsediği anlamına gelir. Başka bir teoriye göre de uyku hazırlığı demektir. Birazdan ayak dibinize ya da üzerinize yatacak olan minik dostunuzdan bu hareketi görmeniz oldukça mümkün.

Kediler çene altından, yanaklarından ve baş üstünden hafifçe okşanmasına bayılırlar. Onları bu şekilde sevdiğinizde gözlerini kısıp mırlamaya başlayacaklar. Bu çıkardıkları ses  “Buna bayılıyorum.” deme şekilleridir. İnanın ki, o an oldukça huzurlular!

Yere tamamen inik ve ağır ağır sallanan bir kuyruk… Minik dostunuz üzgün. Onunla hemen ilgilenin.

Kediler her ısırıklarında can yakmazlar. Oyun ısırıkları ve agresif ısırıkları birbirinden farklıdır.

Kulaklar rahat hareket ediyorsa bu oyun ısırığıdır. Canınızı yakmak istemeyecekler.

Minik dostunuz yavru ise dişlerinin kaşınması da olası bir durumdur.

Kulaklar yatık ve ani bir şekilde ısırmaya çalışıyorlarsa onları biraz rahat bırakmalısınız. Stres halinde, agresif ısırıklar sergileyebilirler. Sonra neden kedim beni şiddetle deşmeye çalışıyor demeyin.

Peki onlara zarar vermeyeceğinizi söylemek ister misiniz? Ya da bu konuda size güvenliklerini anlamak..?

Bunu yeni tanıştığınız bir kediyle de yapmanız mümkün.

Minik dostunuzla göz göze geldiğiniz anda gözlerinizi hafifçe kapatıp açın. Bunu oldukça yavaş yapmalısınız. Bu, sana zarar vermeyeceğim ve sana güveniyorum demenin en iyi yoludur.

Eğer aynı tavrı size sergiliyorsa, işte bu kadar! İlk adım olarak onu kalbinden vurdunuz! Sizin zararsız olduğunuzu biliyor ve size güvenmeye oldukça açık. Onun için bir tehlike olmaktan çıktınız.

Ufak bir bilgi daha: Kedilerin sadece insanlara miyavladığını biliyor muydunuz?

Artık kediler hakkında belli başlı bilgilere sahipsiniz! Minik dostunuzun beden ve kuyruk hareketlerini takip edip size neler söylemeye çalıştığını bir gözden geçirin.

Artık onlara daha yakından iletişime geçebilirsiniz.

Editör: Fatih Düz – 15.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Fatma Kaynak tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yabancı dil öğrenirken dikkat edilmesi gerekenler

    Tarihte bugün ne oldu?