içinde

Tarihte bugün ne oldu?

Bugün 8 Haziran. Peki tarihte bugün neler oldu düşündünüz mü?

İşte 8 Haziran’da gerçekleşen bazı olaylar..

8 Haziran 1949 – George Orwell 1984’ü Yayımladı.

1949’un 8 Haziran’ı George Orwell hafızalardan silinmeyen 1984 romanını yayımladı. Yazarın distopik kurgusu bu siyasi roman, ona ilişkin kabus senaryosunun bir yansımasıydı. Öyle ki romanda herkesin tek tipleştirildiği, insanlarının zihinlerinin bile okunduğu, televizyonlardan dahi ”Big Brother”ın herkesi gözetlediği bir kurguya işaret eden bu roman, biçimini ilerleterek çocukların bile anne babalarını ”Düşünce Polisi’ne şikayet ettiği, kimsenin hiç bir şey sorgulayamadığı, evliliklerin kontrol altına alınıp cinselliğin yasaklandığı distopik bir sisteme işaret etmektedir. Yayınlandığı günden bu yana çok konuşulan roman, ilk akla gelen eserler arasında yerini almıştır.

8 Haziran 1995 – Rasmus Lerdorf, PHP dilinin ilk sürümünü yayınladı.

Peki nedir PHP? PHP: Hypertext Preprocessor (Türkçe: Üstünyazı Önişlemcisi) (Aslen: Personal Home Page – Kişisel Ana Sayfa), internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir.

Rasmus Lerdorf kimdir?

PHP diye nitelendirilen web programlama dilinin mucididir. Apache sunucu projesi programcısıdır. Danimarka kökenlidir, Kanadalıdır. 2002 yılından beri Yahoo’da altyapı mimarisi mühendisliği yapmaktadır. 2003 yılında The MIT Technology Review TR100 tarafından 35 yaş altı dünyanın en önemli 100 geliştiricisinden biri olarak gösterilmiştir.

8 Haziran 2000 –  Bu tarihte Nato, Savunma Bakanları ve Ukrayna Komisyonu temelinde Brüksel’de toplanmıştır.

8 Haziran 2004 – 223 yıl sonra Venüs, Güneş’in önünden ilk defa geçmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Astronomi Bölümü’nden alınan bilgilere göre, gezegenlerin Güneş diskinin üstünden geçmesi bir çeşit tutulma gibi düşünülebilir. Bu tür tutulmalar, dünyadan güneşe daha yakın olan Merkür ve Venüs için olanaklı. Her yüzyılda ortalama 13, çok da ender olarak her yüzyılda sadece 2 Venüs geçişi yaşanıyor.

8 Haziran 2009 – Birleşmiş Milletler, bu günü DÜNYA OKYANUSLAR GÜNÜ ilan etmiştir.

Birçok ülke bu günü Rio de Janeiro’da 1992 BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’ndan bu yana kutluyor.

8 Haziran 2012 –  AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

Euro 2012,milli futbol takımlarının bir araya geldiği ve UEFA tarafından organize edilen on dördüncü Avrupa Futbol Şampiyonasıdır. Şampiyonaya, Polonya ve Ukrayna ev sahipliği yapmıştır.

 

Editör: Fatih Düz – 08.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Melis Demir tarafından yazıldı

TestçiListe UstasıMakale YazarıAnketörÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kediler Bize Ne Anlatmak İstiyorlar? Kedilerin Beden Dili

    Sağlık & Güzellik için pratik bilgiler