içinde ,

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Netflix’in Yaratılış Hikayesi

20 yılda dünyanın en ünlü şirketlerinden biri olan, televizyon dünyasının en devrimci projelerinden sayılan Netflix nasıl yaratıldı?

Reed Hastings Netflix’in kurucu ortağı, şimdiki yönetim kurulu başkanı ve eş CEO’sudur. 1960 yılında ABD’nin Boston şehrinde dünyaya geldi.

Bowdoin koleji’nde matematik eğitimi aldı. Güney Afrika’da Esvatini’ye giderek 2 yıl matematik öğretmenliği yaptı. Döndükten sonra, Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği derecesi ile mezun oldu. “Adaptive Technology” şirketinde yazılım mühendisi olarak çalıştı.

1991 yılında arkadaşları Mark Box ve Reymond Peck’le “Pure Software” şirketini kurdular. Sıfırdan kurulan şirket hızla büyümeye başladı ama Reed amacının bu olmadığını biliyordu. 1996 yılında şirket “Atria” ile birleşti.

Reed 1997 yılında Marc Randolph ‘la birleşerek “Netflix” şirketini kurdu. ABD’deki müşterilere posta yoluyla sabit ücretli film kiralama hizmeti sundu. Netflix, ABD’nin her yerine DVD kiralama hizmeti veren bir sistem haline geldi.

1999 yılında ise artık müşteriler aylık abonelik olarak sınırsız DVD kiralayabiliyorlardı.

Reed Hastings’ in kişisel becerileri ve yaratıcılığı şirketin hızla büyümesini sağladı.

“Biz şirketin ismini “DVDs by Mail” de adlandırabilirdik ama 1997’de DVD’lerin uzun sürmeyeceğini biliyorduk.”

Şirketin maaşları ve çalışan hakları sektördeki en yetenekli insanları buraya cezbetmektedir. 2007’de Netflix çevrimiçi bir maceraya başladı.

Popüler dizilerin yayın hakları alınarak yayınlandı. Kısa sürede abonelik sayısından elde edilen gelir o kadar arttı ki, 2013 yılında Netflix ilk defa kendi televizyon dizisi olan “House of Cards” dizisini yayınladı. Dizi, prestijli ödüller kazanarak şirketin değerini üçe katladı.

“Rekabete dikkat edin ve daima rakiplerinizi takip edin.”

2018 ‘de 108 milyondan fazla abonesi olan Netflix, Sadece 20 yılda dünyanın en popüler markalarından biri haline geldi. 2020’de ise abone sayısı 200 milyona ulaştı. Reed Hastings’in başarılarından biri de, çalışanlarına sağladığı özgürlüktür. O, çalışanlarının mutluluğunu şirketin başarısında önemli bir faktör olarak görüyor. Reed’in Kaliforniya’daki Netflix binasında özel odası yok. Masaların etrafında dolaşır ve genellikle şirketin kafesinde oturur.

Netflix, yapay zeka algoritmaları kullanan en iyi şirketlerden biridir. Şirket, derin yapay zeka teknolojisi ile insan beyninin nasıl çalıştığını araştırıyor. Sadece 2018’de Netflix, orijinal dizi ve filmlerin üretimi için 8 milyar dolarlık bir bütçe ayırmıştı. Netflix “Stranger Things”, “Orange is New Black”, “Narcos” gibi orijinal senaryolar hariç, “La Case De Papel” gibi projeleri alarak başarı elde etti.

“Başarının kısayolu yoktur, Kısa yol sadece başarılı olmak için bir şanstır. Şirketinizi şansa bırakmayın, ciddi ciddi düşünerek çalışın.”

  • Reed Hastings‘in şu anki varlığı 2.5 milyar dolardır.

Editör: Astropower – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Sevinc Kazımova tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bakalım bu yaz gerçek aşkı bulabilecek misin?

    AB Ülkeleri Elektronik Cihazlarda Tek Tip Şarja Geçiyor