içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Etkinlik Ekosistemi: Panoyabak

Küreselleşmenin ve sanayileşmenin çevre üzerinde yol açtığı tahribat sürdürülebilirlik, kâğıt israfı, tasarruf, karbon ayak izi gibi birçok konuyu gündeme getirmiştir. Avrupa, dünyanın 2050 yılında yaşanılamayacak bir yer olduğunu anladığı için kendi içinde önlem almaya başladı. Avrupa Yeşil Mutabakatı ile çevreye karşı olan duyarlılık hayatımıza 2030 yılında zorunlu olarak girecektir. Türkiye’nin de bu konuda hayata geçirdiği birçok proje bulunmaktadır. Sanayide sadece kârlılık değil, sürdürülebilir üretim ve geri dönüşüm de göze çarpmaya başladı. Türkiye’nin ihracatında büyük paya sahip olan AB ülkeleri, Türkiye’nin 2030 yılına kadar Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde karbon ayak izi ile ilgili düzenlemeler yapmasını mecbur kılmaktadır. Eğer mutabakatın gerekliliği olan projeler üretilmez ve sanayilerde de bu bağlamda üretim hattı yenilenmezse Avrupa’ya yapılan ihracatımız durmak zorunda kalacak.

Kurumsalların bu sürece adapte olması ne kadar sancılı olursa olsun elbette bireysellere nazaran daha kolay olacaktır. Fakat bireysel bazda neler yapılabilir? Kurumsal firmalar daha iyi bir gelecek için çalışmalar yaparken bu firmaların personelleri veya halkın kalan kısmı gelecek nesillerimiz için fert fert ne yapmalı? Dünyanın buğday ihracatında büyük bir payı olan Hindistan, buğday ihracatına kısıtlama getirdi bile. Çin, buğday stoku yapmaya çoktan başladı. Gıda, enerji, lojistik, üretim ve tüketim alanlarında sürdürülebilir ve gelecek nesillerimize iyi bir dünya bırakmak için bireysel olarak biz ne yapabiliriz? Sadece tasarruf yapmak yeterli mi? Çin gibi biz de mi buğday stoku yapalım?

Peki Ne Yapabiliriz?

Tabii ki tasarruf tek başına yeterli değil. Hepsinden önce düşünmeliyiz. Her şeyden yeteri kadar tüketmeliyiz. Kullanmadığımız ürünleri elimizden geldiği kadar dönüştürmeliyiz. Doğada çabuk çözünebilen ürünleri ve geri dönüşüm ile hazırlanmış ambalajları tercih etmeliyiz. Hepsinden önemlisi çevre dostu projelere katkı sağlamalıyız. Çevre dostu birçok start-up ve sosyal girişime destek vermek bireysel olarak her bilinçli kişinin yerine getirmesi gereken sorumluluk arasında yer almaktadır.

Sosyal Sorumluluk Girişimlerine Destek Verin

Panoyabak, bu start-up ve sosyal girişimlerden sadece biri. 2019 yılından beri gelişen uygulamanın temel amacı üniversite öğrenci topluluklarının, sanat merkezlerinin, yerel yönetimlerin ve diğer organizasyonların düzenleyeceği etkinliklerde broşür, afiş ve kâğıt israfının önüne geçmektir. PANOYABAK, etkinliğin tanıtımı için kullanılan afişleri dijitale aktararak sadece kâğıt israfını önlemekle kalmıyor; etkinlik ekosistemine katılan her organizasyon için TEMA iş birliği ile doğaya bir fidan bağışı yapıyor. Ayrıca öğrenci topluluğunun, belediyelerin veya organizasyonların ulaşmak istediği hedef kitle ağını genişletiyor. Yani hem doğayı koruyor hem de etkinliklerin daha geniş kitlelere duyurulması için dijital bir ekosistem sunuyor.

Panoyabak uygulamasının birçok özellikleri var. Etkinliği düzenleyen organizasyonlar için etkinlik kontrol panelinde birçok özellik sunarken, organizasyonu takip eden ve etkinliğe katılan kullanıcılara da sosyal bir dijital pano sunuyor.

Panoyabak Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?

Uygulamanın temelde etkinlik düzenleyen (organizasyon) ve etkinliğe katılan (kullanıcı) olmak üzere iki ara yüzü bulunmaktadır. Organizasyonlar etkinlik ile ilgili detaylı bir paylaşım yapabilir, kulüp kontrol panelinden etkinliğin operasyonunu yönetebilir, katılımcılarına sertifika gönderebilir ve panoyabak.com web sitesinden çekiliş düzenleyebilir. Katılımcılar ise uygulama içinde toplulukları ve diğer katılımcıları takip edebilir, katılmak istediği etkinlik yaklaşınca bildirim alabilir, etkinlikten sonra etkinliğin ve topluluğun değerlendirmesi için yorum yapıp puanlayabilir.

Birçok özelliği bulunan Panoyabak uygulaması; sempozyumların, tiyatroların, üniversite öğrenci toplulukları ile diğer bağımsız organizasyonların düzenlediği etkinliklerin paylaşıldığı dijital pano, event manegement ve etkinlik ekosistemidir.

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Efdal Türe tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kerem İle Aslı Hikayesinin Tarihi ve Coğrafi Yönteme Göre İncelenmesi

    Mehmet Öz ABD'de Senatör Olmaya Hazırlanıyor