içinde

HavalıHavalı

Yapay Zekanın Yükselişi | Kıyamet Alameti Mi Yoksa En İyi İcat Mı?

Bir dizi sektör uzmanı, yapay zekanın gelecekte insanlık üzerindeki olası etkisine ilişkin görüşlerini açıkladı. Yanıtlar şaşırtıcı olmayan bir şekilde karışık.

AI’nın yükselişi: ‘AI kıyameti’ mi yoksa dilimlenmiş ekmekten bu yana en iyi şey mi?

The Guardian, yapay zekanın (AI) giderek yaygınlaşmasının toplum üzerindeki potansiyel sosyoekonomik ve siyasi etkilerine ilişkin ilginç bir makale yayınladı. Konuyla ilgili çeşitli uzmanlara yöneltilen sorulara verilen yanıtlar, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, karamsarlık, kasvet ve umuttan oluşan karışık bir tablo çiziyor. Tüm uzmanlar “kötü aktörlerin” teknolojiyi hain faaliyetler için nasıl manipüle edebileceği konusunda endişe duyarken, teknolojinin potansiyelinin muazzam olduğu ve akıllıca düzenlendiği ve kontrol edildiği takdirde genel olarak faydalı olabileceği konusunda da hemfikir.

California Berkeley Üniversitesi Yapay Zeka Güvenlik Girişimi Direktörü Jessica Newman Guardian’a verdiği demeçte, “Yapay zekanın kötüye dönüşmesinden ya da kötü niyetli bir arzuya sahip olmasından endişe edildiğini sanmıyorum” dedi. “Tehlike çok daha basit bir şeyden kaynaklanıyor, yani insanların YZ’yi zararlı şeyler yapacak şekilde programlaması ya da doğası gereği yanlış olan YZ sistemlerini toplumun giderek daha fazla alanına entegre ederek zarar vermemiz” diye ekledi.

Bu tür endişeler, sosyal medyada ve basında oldukça fazla yer alan “yapay zeka kıyamet günü” ifadesinin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu ifade, iş kayıplarından sözde “yanlış bilginin” yayılmasına kadar, düzenlenmediği ve bir şekilde kontrol edilmediği takdirde toplumu temelinden sarsabilecek, toplumun yaklaşmakta olan altüst oluşuna atıfta bulunuyor. Newman, “Gittiğimiz yol konusunda son derece endişeliyim,” dedi. “Yapay zeka için özellikle tehlikeli bir zamandayız çünkü sistemler etkileyici göründükleri bir yerde, ancak hala şok edici derecede yanlışlar ve doğal güvenlik açıkları var” diye ekledi.

Ancak, birçok uzmanın Guardian’a belirttiği gibi, yapay zeka şu ya da bu şekilde bir süredir var. Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya sitelerinde, bir kullanıcının tükettiği önerilen içeriği düzenleyen algoritmalar yaygındır. “Aptal yapay zeka” ve perde arkasındaki programcı önyargılarının bir kombinasyonu, bu teknolojinin daha sofistike olması halinde, halkın nasıl bilgilendirildiğini etkilemek için “gizlice” nasıl manipüle edilebileceğinin ve onları şu ya da bu şekilde etkili bir şekilde propaganda edebileceğinin en iyi örneğidir.

İşte bu noktada çoğu uzman gelecekte yapay zekadan büyük bir tehlike geleceği konusunda hemfikir. “Terminatör” tarzı bir nükleer savaş değil ama yavaş ve kademeli bir bozulma ve kamuoyunun değişmesi çok karanlık bir yere götürebilir. Elbette bu yeni bir şey değil; siyasi propaganda çok eski zamanlardan beri politikacıların ortak bir taktiği olmuştur, ancak YZ’nin hızı ve erişimi çok tehlikeli olabilir. Son birkaç yılda çeşitli derin sahtekarlıklarda görüldüğü gibi, bu tür faaliyetlerin savaş başlatmak gibi gerçek dünya sonuçları olabilir.

ChatGPT gibi Chatbotların kullanıcıları hayatlarına son vermeye, eşlerini terk etmeye vb. ikna ettiği vakalar da rapor edilmiştir. Teknoloji kullanıcılarla ikna edici kişisel bir şekilde “konuştuğu” için, bu tür yapay zekalar kullanıcıların güvenini kazanabilir ve kendilerine ve başkalarına ciddi zararlar verebilir. Ancak her şey karamsar değil. YZ’nin olumsuz etkilerine ilişkin endişeler bu alanda çalışanlar arasında yaygın olsa da, tüm uzmanlar kötümser bir bakış açısını paylaşmıyor. Önemli bir kısmı, bu teknolojinin sunabileceği çeşitli olasılıklar ve potansiyel faydalar konusunda hevesli.

Anaconda CEO’su Peter Wang, Guardian’a verdiği demeçte, “Aslında bu yeni nesil yapay zeka teknolojisinin, insanlığın son 100 yılda veya 200 yılda gördüğümüzden çok daha iyi bir ölçekte gelişmesi için gerçekten büyük bir potansiyelin kilidini açabileceğini düşünüyorum” dedi. “Aslında olumlu etkisi konusunda çok ama çok iyimserim. Ancak aynı zamanda sosyal medyanın topluma ve kültüre yaptıklarına bakıyorum ve pek çok potansiyel dezavantajı olduğu gerçeğinin de son derece farkındayım” diye ekledi.

Editör: Nur Bersun Aynur – 05.06.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İnsanın Formatı: Duyusal Adaptasyon

    Devrim yaratan MRI görüntüleme: yeni kuantum teknolojisi, metabolik içgörüleri açığa çıkarıyor

    Devrim Yaratan MRI Görüntüleme | Yeni Kuantum Teknolojisi, Metabolik İçgörüleri Açığa Çıkarıyor