içinde

Dünya’nın En Uzun Kadını İlk Uçak Yolculuğunu Yaptı!

2 metre 15 santim uzunluğundaki Rümeysa Gelgi, boyu yüzünden daha önce hayatında hiç uçağa binememişti. Geçtiğimiz aylarda ise hayatının ilk uçak yolculuğuna çıktı.

Türk Hava Yolları, 6 tane ekonomi koltuğunu çıkartarak daha önce hiç uçağa binemeyen kadını uçaklarında ağırladı.

Geçen sene 2 metre 15 santim uzunluğundaki Rümeyse Gelgi, Guinness tarafından Dünya Rekorları Kitabı‘na girdi.

Rümeysa Gelgi, 1 Ocak 1997 yılında Karabük’ün Safranbolu ilçesinde doğduğunda Türkiye’de Wevaver sendromuna rastlanılan ilk, dünya genelinde ise 27 kişiydi. Çok küçük yaşlarda açık kalp ameliyatı ve göbek fıtığı ameliyatı gibi operasyonlar geçirdi. Hızlı büyümesi uzun uğraşlar sonucu bir ilaç tedavisi sayesinde durduruldu ve artık boyu uzamıyor. Tedaviye başladığında ise 1 metre 72 santim bıyundaydı. Aralık 2013 tarihinde bir hafta arayla iki kez skolyoz ameliyatı olarak 65 derece olan omurga eğriliği 38 dereceye düşürüldü.

Sürekli yaşadığı ciddi sağlık sorunları nedeni ile okula gidemedi ve eğitimini evde aldı.

Geçtiğimiz eylülde İstanbul’dan San Fransisco’ya uçacak olan uçağı Türk Hava Yolları yetktilileri, Rümeysa Gelgi için 6 koltuğu çıkararak yerine özel sedyemsi bir masa koydular ve 13 saatlik yolculuğu uzanarak geçirmesini sağladılar.

Rümeysa Gelgi, “Gösterdikleri incelik, duyarlılık ve hassasiyetleri için teşekkür ediyorum. THY ile uçmaktan büyük mutluluk ve onur duyacağım.” dedi.

Kemik uzaması ve daha başka şeylere de yol açan Weaver Sendromu‘na sahip olan 25 yaşındaki Rumeysa Gelgi daha önce boyu yüzünden hiç uçağa binememişti.

Bu sendrom, hızlı boy uzamasının yanı sıra yüz hatlarını etkilemekte, bazı öğrenme ve fiziksel sorunlara da yol açmaktadır.

Küçük bir çocukken bile uçaklara sığmakta zorluk çeken Rümeysa Gelgi, Instagram hesabından 6 serilik fotoğraflarla uçak yolculuğunu ölümsüzleştirdi. Instagramda yayınlanan fotoğraflardaki, hava alanı çalışanları ile sedye üzerinde gülümserken ve uçakta kabin görevlileri ile pasta yerkenki halleri ilgi çekti.

Teklnoloji yazılımı endüstrisinde çalışan Rümeysa Gelgi, etrafta dolanabilmek için genellikle özel bir tekerlekli sandalye kullanmakta, fakat bir baston yardımı ile de yürüyebilmekte.

Instagram’da 22 bin takipçisi olan ve Kaliforniya’nın San Fransisco ilçesi’nde yaşayan Rümeysa Gelgi, ayrıca Dünyanın en büyük elleri, parmakları ve sırtı rekorlarını dahil olmak üzere 5 Guiness Rekor’unu elinde tutuyor. Sağ elinin 24,93 santimetre, sağ orta parmağının 11,2 santimetre ve sırtının ise 59,9 santimetre olarak ölçülen Gelgi, “Toplamda 5 kez dünya rekortmeni olmuş oldum. Çok büyük bir gurur ve çok büyük bir onur. Vücut farklılıkları kategorisinde dünya genelinde bu kadar unvana sahip bir rekortmen daha var mı bilmiyorum.” diye konuştu.

Gelgi’den önce 1982 yılında vefat eden dünyanın en uzun kadını 2 metre 43 santim uzunluğunda Çin’de yaşayan Zeng Jinlian’dı.

Profiline, “Aşırı fiziksel bir benzersizlikle doğdum ve onları görünür farkllıkları olan diğer insanların da aynı şeyi yapmasını ve kendileri olmalarına cesaret vermesini umarak elimden geldiğince bilinmelerini ve kutlanmalarını sağlamak istedim.” diye yazdı.

Editör: Doruk Adakoğlu – 10.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bu Hafta Netflix’te Neler Var Sizler İçin Listeledik!

    Disney Plus 8 Aralık’tan İtibaren Ücretine Zam Yapacak!