içinde

MuhteşemMuhteşem

Manevi Bir İnziva Beyin Kimyanızı Değiştirebilir Mi?

İki güçlü nörotransmitterin, dopamin ve serotoninin seviyeleri değiştirilebilir. İşte bu hormonlara nasıl müdahale edeceğinizin yöntemleri bu makalede sizi bekliyor.

Çılgın dünyamızda, manevi inzivalar, sıfırlama düğmesine basmanın veya daha anlamlı bir seyahat deneyimi geliştirmenin çekici bir yoludur. Travel & Leisure’a göre:

”Hayattan geri çekilmeler uzun zamandır manevi uyanışı geçmeye çalışan kişilerce kullanılıyor. Ancak genel nüfus arasında, özellikle de bebek patlamaları sırasında meditasyon kaçamağına toplumda yeni bir ilgi var.”

Bazı insanlar Kuzey Carolina’daki Art of Living Retreat Center gibi büyük ve ünlü bir vahayı tercih ederken, diğer manevi kaçamaklar yerel kilise tarafından yürütülen mütevazı bir hafta sonu gezisini içerebilir. Yine de ister New Jersey’de bir haftalık Yahudi meditasyon inzivasında olun, ister Colorado Rockies’teki Budist Shambhala Dağ Merkezini ziyaret ediyor olun, kesin olan bir şey var: Manevi bir geri çekilme, beyin kimyanızı kelimenin tam anlamıyla değiştirebilir.

Bu, Thomas Jefferson Üniversitesi ve Hastanesi’nden, bir haftalık ruhsal inzivaya katılan katılımcılar arasında beynin dopamin ve serotonin sistemlerinin değiştiğini gösteren araştırmadan gelen haberler.

Din, Beyin ve Davranış’ta yayınlanan çalışma, 14 Hıristiyan inziva katılımcısını içeriyordu. Cizvitleri kuran rahip ve ilahiyatçı St. Ignatius Loyola’nın öğretilerine dayanan bir inzivaya çekiliyorlardı. Sabah, “geri çekilenler” ayine gittiler ve sonra günlerinin çoğunu sessizce tefekkür ve dua ederek geçirdiler. Ayrıca rehberlik ve içgörüler için her gün bir ruhani yönetmenle görüştüler. İnzivadan döndükten sonra, çalışma denekleri anketleri tamamladılar ve onlara algıladıkları fiziksel sağlıkları, gerginlikleri ve yorgunlukları hakkında sorular sordular, bunların hepsi iyileşme gösterdi ve kendini aşma duyguları da gelişti.

Beyin taramaları da farklılıklar gösterdi. “Çalışmamız, yedi günlük geri çekilmeden sonra dopamin ve serotonin taşıyıcılarında önemli değişiklikler gösterdi, bu da katılımcıların bildirdikleri ruhsal deneyimler için birincil katılımcılara yardımcı olabilir.” diye yazdı. Thomas Jefferson’da Bütünleştirici Sağlık ve “nöroteoloji” olarak bilinen bir alan olan dini ve manevi deneyimlerin nörolojisini inceleyen çalışmaları ile tanınır. Araştırmaları arasında Brezilya psişik medyumları, Sufi mistikleri, Budist meditasyoncular, Fransisken rahibeleri, Pentikostallar ve laik maneviyat ritüellerine katılanlar üzerine beyin tarama çalışmaları yer aldı.

Loyola meditasyon ve inziva grubundaki inziva sonrası taramalar, dopamin taşıyıcısında yüzde 5 ila 8 oranında azalma ve yüzde 6,5 oranında serotonin taşıyıcısında azalma olduğunu ortaya çıkardı, bu da nörotransmitterlerin daha fazlasını beyin için kullanılabilir hale getirebilir. Newberg, “Serotonin ve dopamin, beynin ödül ve duygusal sistemlerinin bir parçası olduğundan, bu uygulamaların neden güçlü, olumlu duygusal deneyimlerle sonuçlandığını anlamamıza yardımcı oluyor” diye yazdı.

Daha sonra Newberg, hayattan geri çekilmenin hangi yönlerinin beyinde değişikliklere neden olduğunu ve farklı geri çekilmelerin farklı sonuçlar üretip üretmeyeceğini araştırmak istiyor.

Meditasyonun faydalarının resmi belgelerle kanıtlanmış olması çok iyi bir haber. Hayatın içinde birkaç dakika bile olsa kendimizi geri çekip, sakinlikle, dinginlikle, sessizce kendi içimize dönmek, kendimizle ilgilenmek elbette elzem bir ritüeldir. Yaşarken kendimizi unutmamalıyız.

Editör: Fatih Düz – 15.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İklim Aktivistleri, Londra Ulusal Galerisi’ndeki Van Gogh’un Ayçiçekleri Tablosuna Saldırdı

    Hangi Spor Dalını Daha Çok Seviyorsun?