içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Dünyanın İlk Mikrop Müzesi | Micropia İle Tanışın

Amsterdam’ın kalbinde yer alan bir mikrop müzesi olan Micropia, bilim ve genel halk arasındaki büyük bilgi boşluğunu gidermek için sanatı kullanıyor.

Mikrobiyoloji, Antoni van Leeuwenhoek ilk mikroskoplardan birini yaptığında ve günlük nesnelerin yanı sıra kendisinin de çok küçük yaşam formlarıyla dolu olduğunu keşfettiğinde Amsterdam’dan sadece birkaç kilometre uzakta ortaya çıkmıştır.

Leeuwenhoek’in mikroorganizmaları ilk kez gözlemlemesinden 200 yıldan fazla bir  süre sonra Micropia, çoğu insanın mikroplar hakkındaki olumsuz görüşünü silmek amacıyla 2014 yılında açılmıştır.

Bunu yapmak için, hala bilinmeyen ve pek çok kişi tarafından korkulan bu küçük yaratıklar hakkındaki en şaşırtıcı gerçekleri ortaya çıkaran sanat enstalasyonlarına sahiptir.

Vrije Universiteit Amsterdam’dan Profesör Remco Kort, müze ile işbirliği içinde çalışıyor ve ziyaretçilere bir öpücük sırasında kaç bakterinin değiş tokuş edildiğini ve sahip olabileceği birçok faydayı gösteren öpücük ölçer gibi sergilerin arkasında yer almaktadır.

Bu eser, mikroorganizmaların günlük hayatımızdaki rolünü araştıran ‘Mikroplarla Yüksel ve Parla’ başlıklı bir serginin parçasını oluşturmaktadır. İçinizde ve üzerinizde yaşayan mikropların 1.5 kg olduğunu biliyor muydunuz ? Cildinizi ve dişlerinizi koruduklarını mı? Kahvaltınızdaki malzemelerin çoğunu yapmak için gerekli olduklarını mı?

Micropia ayrıca mikrobiyolojinin küresel sorunları çözmede oynayabileceği büyük rolün altını çiziyor, suyu arıtmak, yeni ilaçlar geliştirmek ve enerji veya gıda üretmek için kullanılıyor. En son eklenen ekranı, özellikle biyo-plastiklere ve bakterilerin her zaman var olan bu malzemenin üretimini nasıl sürdürülebilir bir sürece dönüştürebileceğine odaklanıyor.

Mikrobiyolojinin doğum yeri olan Hollanda’da böyle bir cazibe merkezinin açılması oldukça uygun bir adımdır. Antoni van Leeuwenhoek adında bir manifaturacı, tarihte bakterileri ilk gören kişi olduğu yer burasıydı ya da daha doğrusu Amsterdam’dan kırk mil uzakta, hareketli ticaret merkezi Delft’teydi. Leeuwenhoek’in hiçbir bilimsel eğitimi yoktu, ancak mikroskop yapımında çok başarılıydı.

Beni etkileyen şey, var olan çok sayıda mikroorganizmaya rağmen, bu sanatsal alanın bakteri ve alglerden popüler tardigratlara veya su ayılarına kadar her türlü mikrop hakkında bilgi ve eğlenceli gerçekleri içermeyi başarmasıdır.

Bilim ve sanatın bu heyecan verici konuları herkes için erişilebilir kılmak için bir araya geldiğini görmek harika.

Micropia, on iki yıllık geliştirme ve on milyon avroluk yatırımın ardından Eylül 2014’te piyasaya sürüldü. Sergilenen yaratıkların hiçbiri bir karıncadan daha büyük değildir ve çoğu da önemli ölçüde daha küçüktür – sıkıştıran su pireleri, yenilmez tardigradlar, yeşil algler ve sayısız bakteri. Burası süper küçük için bir türbe, karizmatik minifauna için bir sığınak, komşu hayvanat bahçesinin kafeslerinin ve padoklarının agar plakaları ve cam slaytlarla değiştirildiği bir yer.

Var olduğu gerçeği, mikropların büyük çoğunluğunun ne pislik belirtileri ne de hastalık getiricileri değil, etrafımızdaki ve içimizdeki dünyanın hayati parçaları olduğunun artan farkına bir övgüdür.

Editör: Fatih Düz – 10.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Oyuncak Müzesi, Masumiyet Müzesi,Etnografya Müzesi derken aslında kolleksiyonvari müzelere hem alıştık hem de genel ve büyük müzelere karşı son zamanlarda daha fazla ilgimizi çeker olmadı değil. Keşke bu tarz kurumlar daha çok açılsa ve her konuda bulunabilse ve aklımıza geldiğinde dışarı çıkıp aylaklanacağımıza gidip buralarda vakit geçirebilsek daha güzel olmaz mı? Mikrop Müzesi de hem çocuklar-gençler hem de yetişkinler için şahane bir müze bence. Yazınız yoluyla haberdar olduğum bu müze için teşekkürler.

    Dokunsan Ağlayacak, Hayal Dünyasında Yaşamaktan Memnun, Melankolik Balık Burcu Hakkında Her Şey!

    Daha Önce Hiç Duymadığınız Dünya’nın En İlginç Koleksiyonları!