içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Bizi Dünyadan Sıyırıp Kendi Dünyamıza Hapseden Kulaklığın İcadı

Uzun bir yolculuğa çıktığınızda yanınızdan ayırmayacağınız yegane şey nedir? Kulaklığınız mı? Ben de öyle tahmin etmiştim. Ne zaman dışarı çıksam, markete dahi gitsem yanımda götürüyorum kulaklığımı, sizde de öyle mi? Neden peki…

Artık dünya telaşından, çocuk seslerinden, korna gürültüsünden ya da belki kafamızdaki seslerden kaçmak için kullandığımız bir araca dönüşen kulaklık, sürekli bir teki bozularak bizi siniz eden o muhteşem buluş nasıl icat edildi, hiç düşündünüz mü. Kimin aklına geldi acaba? Tüm güzel notaları kendine saklayacaksın, en yüksek seste en sevdiğin müziği dinlerken kimseyi rahatsız etmeyeceksin. Sizce de muhteşem değil mi?

Hadi gelin beraber kulaklığın nasıl ve kim tarafından icat edildiğine bakalım…

Kulaklık Nasıl ve Kim Tarafından İcat Edildi?

1880’li yıllarda telefon operatörlerinin kullandığı kulaklığı halk henüz kullanamıyordu. Çünkü o kulaklıklar yaklaşık 10 kiloya yakın, büyük parçalardan oluşuyordu.

1891 yılında ise Ernest Mercadier adında bir bilim adamı, bi-telephone olarak adlandırdığı ve yine telefon operatörlerinin kullanacağı kulak içi kulaklığı icat etti.

1895’te Electrophone isimli sistemin kullanılmaya başlandı, bunu günümüzde de sık sık gördüğümüz, yaka mikrofonuna kulaklık bağlanmış olarak düşünülebiliriz. Şekli ise size stetoskobu andıracaktır… Bu tür bir kulaklığın icat edilmesinin asıl nedeni ise tiyatro veya opera gibi kalabalık gösterilerde oynanan oyunlarda seslerin daha iyi duymasını sağlamaktır.

Bizim kullandığımız kulaklıkların asıl gelişimi de burada başlamış: gösteriler için kullanılan bu kulaklığı gören Nathaniel Baldwin, “Bu kulaklık neden normal zamanlarda da kullanılmasın ki?” diye düşünerek çalışmalara başlamıştır. 1910 yılında şimdiki kulaklıklara çok benzeyen bir kulaklık icat etti. Kulaklığı icat etmek için kullandığı makineyi mutfağına kuran Baldwin, tek seferde sadece 10 tane kulaklığın üretimini sağlayabiliyordu. Baldwin, yaptığı kulaklıkları büyük bir heves ve cesaretle ABD donanmasına götürdü. Ve onlarla kulaklıkları test edildi. Kullanışı pratik ve ağırlığı öncekilerine göre hafif olmasıyla testi başarıyla geçen kulaklığın makinası donanma tarafından satın alındı.

1919’da bilim adamı olan Doktor Brandes’in icat ettiği hassas kulaklıklar, radyo üretiminde kullanılmıştır. Bir başka bilim adamı Eugen Beyer, 1937’de dinamik kulaklığı geliştirmiştir.

1954’te işitme engelliler için geliştirilmiş olan kablosuz kulak içi kulaklıklar, günümüzde popülerliği artan ve neredeyse herkesin kullandığı bluetooth kulaklığın atasıdır diyebiliriz.

1958’de ise caz müzisyeni ve aynı zamanda ses sanatçısı John Koss, müzik kariyerinin yanında stereo kulaklığı geliştirmiştir. Koss’un bu adımıyla müzik dünyasında kulaklık efsane bir değişim ve gelişim sürecine dahil olmuştur.

Hala daha ürettiği kulaklıkları kullandığımı köklü bir marka olan Sony, 1960 yıllarında bu alana adımını atmıştır ve günümüzde dahi en kaliteli kulaklıkları üretmektedir.

Evet kullandığımız o efsane nesnenin gelişimi bu şekilde. ne dersiniz kulaklıkları takıp bir şarkı dinleyelim mi?

https://youtu.be/Jndfd7m_dZg

 

Editör: Zehra Garipli – 04.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Zehra Garipli tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Üzerinde hiç düşünmedigim bir icadın tarihini okumak güzeldi. Sanırım gene bir icadın kullanım şeklinin sonuçları meselesine geliyoruz. İyi amaçlı kullanildiginda ve aşırıya kacilmadiginda hep kazanma biz okurken olumsuz ve kötü niyetli kullanım başımızı derde sokuyor. Bir yerden sonra da dönülmesi zor sonuçlara doğru seyrediyor.

    Bu Teste Göre Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ında Hangi Karaktersin?

    Türkiye’de Kadın Haklarının Gelişiminde Dönüm Noktaları