içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Gece Rüyamızda Görsek Uyuyamayız: Türk Mitolojisindeki Korkunç 20 Yaratık

Yaşadığımız dönemde çok fazla bilinmese de Türk mitolojisinde de zengin ve birbirinden enteresan yaratıklar vardır.

Türk mitolojisindeki yaratıklar Yunan, Roma, Mısır, İskandinav mitolojileri kadar bilinmese de kültürümüzde asırlardır bulunan yaratıklar vardır. Bu yaratıklar dünyada popüler olmadığı kadar Türkler arasında bile hak ettiği değere ulaşamamıştır.

Birazdan anlatacağım yaratıkların bazılarını duymuşsunuzdur ama çoğunu ilk defa duyacaksınız bundan emin olabilirsiniz. Belki bir gün bu yaratıklar popüler dizi ve filmlere konu olur.

En meşhur olanı: Gulyabani

Gulyabani Filmi Galerisi - Box Office Türkiye

Gulyabani’yi ilk defa herkesin izlediği ve bildiği bir filmde görmüştük. O film “Süt kardeşler”dir. Gulyabani’yi ilk kez Süt kardeşler filminde görsek de bizim kültürümüzde hayali bir yaratıktır. Gulyabani devasa boylu, uzun sakallı ve asalıdır.

İnsanları yakalayıp boğup boğduktan sonra yiyen yaratık: Hınkır Munkur

Fotoğraf açıklaması yok.

İnsana benzeyen Hınkır Munkur resimde görebileceğiniz şekilde göbeğinde bir kese var ve içinde yavrusunu taşır. Hınkır Munkur’un en korktuğu şey üzerine işenmesi eğer ola ki bir gün Hınkır Munkuru görürseniz korkudan altınıza işemeniz sizin lehinize olacaktır.

Uyuyan insanları Boğazlayan Yaratık: Enkebit

Türk Mitolojisinde Efsanevi Yaratıklar

Enkebit İç Anadolu’ya özgü bir yaratıktır. Resimde görebileceğiniz şekilde sağ elinin ortası deliktir, başında altından bir fes vardır. Enkebitten kurtulmanın tek yolu başındaki fesi alabilmek.

Yeni doğmuş bebeklerin ve lohusaların ciğerlerinde beslenen yaratık: Alkarısı

Alkarısı Nasıl Cin Oldu? - KahramangillerKahramangiller

Alkarasının kadınlara ve atlara musallat olduğuna inanılır. Alkarası, Albastı adlı ruh hastalığına neden olur. Alkarasından korunmak için lohusa bir kadını yalnız bırakmamak, ışıkları sürekli açık bırakmak, baş ucunda kuran okumak gibi şeylerin işe yaradığı düşünülür. Alkarasının tarihi Şamanizm’e kadar gitmektedir.

Dede korkut hikayelerinden bildiğimiz yaratık: Tepegöz

dede-korkut-chronicles-tepegoz > Bilimdili.com

Tepegöz Yunan mitolojisindeki kiklopların aynısıdır. Tepegöz Kaf dağında yaşar, Tepegözün annesi alageyik kılığına girebilen bir peridir, babası ise bir çoban olduğuna inanılıyor. Tepegöz parmağında büyülü bir yüzük vardır bu yüzüğün ne işe yaradığının bilinmez. Tepegözün derisi kılıç ve ok işlemez. Tepegözün tek zayıf yanı Tek gözlüdür.

Tepegözün kadın hali olan: Demirkıynak

Türk Mitolojisi - Tepegözün Kardeşi Demirkıynak - YouTube

Demirkıynak  demir tırnaklı, demir burunlu, pis kokulu bir yaratıktır. Demirkıynak kılıktan kılığa girerek, korkunç sesler çıkararak insanları delirmesine neden olur. Demirkıynak’ın korktuğu tek şey sudur.

Çirkin ve zaman zaman birden fazla başı olan dev yaratık: Emegenler

DÜNYAYA KÖTÜLÜĞÜ GETİREN: EMEGENLER | Friendz10 Sosyal Medya İçerik Platformu

Emegenler üç ayda yüzden fazla çocuk doğururlar. Emegenler, kafkas efsanelerinde anlatılır. Dünyadaki bütün kötülüklerin anası olarak  gösterilir.

Orman cini: Arçura

Türk Mitolojisi - Arçura - Wattpad

Arçura ikisi önde ikisi arkada olmak üzere dört gözlü üç kolu ve üç bacağı vardır. Arçura vücudu kıllara kaplıdır. Arçura insanları gıdıklayarak insanları güldürerek öldürür.

Devasa büyüklükteki yeraltı yaratıkları: Abra ve Yutpa

Abra ve Yutpa Tengiz adındaki yeraltı denizinde yaşar. Resimde gördüğünüz şekilde Abra ve Yutpa çatal kuyruklu ve dört ayakladır. Abra ve Yutpa bir fili tek lokmada yutabilir.

İnsana Benzeyen Yılanlar: Maranlar

Kadın ruhlu bir efsane: Şahmaran | Independent Türkçe

Maranlar Yeraltında yaşayan, akıllı ve iyicil canlılar olduklarına inanılıyor. Maranlar Şahmaranın insanlar tarafından öldürüldüğünü bilmiyor ve bunu öğrendikten sonra Maranların ülkesinden çıkıp şehirleri yerle bir edeceklerine söylenir.

Köpek başlı insansı yaratıklar: İtbaraklar

İtbarak nedir? Oğuz Kağan destanlarında geçen İtbarak'lar kimler?

Türklerin kuzeybatısında yaşayan yaratıklardır. Oğuz han İtbaraklara karşı bir akın yapmış ve yenilmiştir ve dağlar arasındaki bir nehrin ortasındaki küçük bir adaya sığınmış olduğuna inanılıyor.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

bünyamin göbütoğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Emegenler için çirkin demişsiniz ama bu çirkinlik dış görünüşle alakalıysa ben gayet beğendim kendilerini. Enkebit beyin kafasındaki fes ayrıntısı kültürümüzü çokça yansıtıyor o da hoşuma gitti şahsen. Alkarası da sanırım lohusa dönemindeki kadınların psikolojilerinin çok hassas olduğu durumlardaki değişimlerinden uydurulmuş bir şey olsa gerek. Annem de lohusa döneminde sürekli halk arasında karabasan diye anılan uyku felcini sürekli yaşamış mesela.

    2. Son yıllarda Türk mitolojisi akademik çalışmalardan öte okurların ilgisine mazhar oldu ve hem makale hem de kitap hacminde çalışmalar yayımlandı. Yazınızda da gösterdiğiniz üzere mitolojimiz topoloji bakımından oldukça zengindir. Her okur, yaşı far etmeksizin ilgisini çekecek,düşüncek kişiler ve olaylar bulacaktır orada. Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.

    Çocuklara Kitap Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    Aklı Kuşlara Takılıp Giden Adam | Cahit Zarifoğlu