içinde

MuhteşemMuhteşem

Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği, Bize Ne Anlatmak İstiyor?

Sanatçı: Leonardo da Vinci

Yapılış Yılı: 1495–1498

Sergilendiği Yer: Santa Maria delle Grazie Kilisesi, Milano

Dünyanın en ünlü sanat eserlerinden biri olarak kabul edilen Son Akşam Yemeği ya da Son Yemek, İngilizce: The Last Supper, İtalyanca: ıl cenacolo or l’ultima cena olarak çevrilmiştir. Hristiyan inanışına göre İsa’nın çarmıha gerilmeden önceki akşam havarileriyle yediği son yemek olarak kabul görmektedir.

Supper Santa Maria delle Grazie, Milano, İtalya’nın duvarında bulunan büyük bir resimdir.

Batı dünyasının en ünlü tablolarından biri olan Son Akşam Yemeği, 15. yüzyıl sonlarına doğru Leonardo da Vinci tarafından yapılan bir resimdir. İncil’de anlatıldığı şekliyle Hz. İsa ve 12 havarisinin son akşam yemeğinin resmedildiği eserde, Hz. İsa’nın havarilerden birinin ona ihanet edeceğini açıkladığında yaşanan şaşkınlık betimlenmektedir.

Son Akşam Yemeği, Da Vinci tarafından kilisenin duvarına direkt olarak resmedildiği için herhangi bir yere taşınması mümkün değildir ve resim boyut olarak oldukça büyüktür. Tablonun orijinal boyutu 4.6 m×8.8 m’dir. Son Akşam Yemeği tablosu tamamen perspektif üzerine yapılmış ve bunun için Da Vinci tabloyu yaparken çekiç ve çivi kullanmıştır. Her ne kadar tablo fresk olarak adlandırılsa da fresk olmayan bir tablodur.

Yine dünyanın en ünlü ve tartışmalı tablolarından biri de Son Akşam Yemeği tablosudur.

Leonardo’nun yaptığı eserler, var olan incelikleri, içinde barındırdığı gizli anlamları ve sanatsal çekicilikleri sebebiyle eleştirmenleri ve kitleleri her zaman etkilemiş bir sanatçı olma özelliğini taşımaktadır.

Bununla birlikte, eserlerinden bazıları kült statüsüne ulaşmış olup sayısız yoruma yol açmış, sanat ve kültür sahnesinde büyük bir etki bırakmıştır.

Tablo yapılırken Da Vinci yaş sıva kullanmak yerine kuru duvara boyadığı için gerçek bir fresk sayılmamaktadır. Son akşam yemeği tablosu bu nedenle boyandıktan hemen sonra bozulmaya başlamış, yıllar içinde tabloyu restore etmek ve korumak için çok sayıda restorasyon girişiminde bulunulmuştur.

Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği tablosunu bitirdiği tarih olan 1498 yılı tarihçiler tarafından erken rönesans döneminden yüksek rönesans dönemine geçişin başladığı yıl olarak kabul edilmektedir. Aslında Da Vinci bu tablosu ile çağ açıp çağ kapatmıştır denilebilecek bir başarı sergilemiştir.

“akşam olunca isa on iki öğrencisiyle yemeğe oturdu. yemek yerlerken, ‘size doğrusunu söyleyeyim, sizden birisi bana ihanet edecek’ dedi. bu söz onları kedere boğdu. teker teker, ‘ya rab, beni demek istemedin ya?’ diye sormaya başladılar. o da, ‘bana ihanet edecek olan,’ dedi, ‘elinde ki ekmeği benimle birlikte sahana batırandır.

Leonardo da Vinci Son Akşam Yemeği tablosunu resmetmek için, Matta İncili’nin tam bu kısmından ilham almış olduğu rivayet edilmektedir.

Salvador Dali, Andy Warhol, Zeng Fangzhi de dahil olmak üzere birçok sanatçı tarafından tekrar yapılan bu resim, 2003 yılında vizyona giren “The Da Vinci Code” filminden sonra daha da popüler hale gelmiştir. Resim, yapıldığı günden beri Milan’daki kilisede sergilenmektedir.

Editör: Fatih Düz – 12.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Şiirlerden Uyarlandığını Bilmediğimiz, Bir Döneme Damga Vuran Şarkılar 🎶

    Ege’nin Gizli Hazinesi, Didim Apollon Tapınağı’na Genel Bakış