içinde

MuhteşemMuhteşem

Breaking Bad ve Better Call Saul Dizilerine Genel Bir Bakış

2008 yılında hayatımıza giren Breaking Bad 5 sezon boyunca bizi ekranlara kilitlemeyi başarmıştı. Breaking Bad ile hayatımıza giren Saul Goodman karakterini merkezine alan ve yine Vince Gilligan’ın yönettiği Better Call Saul dizisi geçtiğimiz günlerde final bölümüyle ekranlara veda etti. Bugün Vince Gilligan yapımı iki diziye genel bir bakış atacağız.

Breaking Bad’e Genel Bir Bakış

Kanser olduğunu öğrenen bir baba ve öğretmen rolündeki Walter White, kendini başarısız gördüğü sosyal statüsünde hayata veda etmek istemez bununla birlikte ölünce gerisinde bırakacağı iki çocuğu ve karısına para bırakabilmek için de eski öğrencisi Jesse Pinkman ile metamfetamin üretimine ve ticaretine başlar. Böylece 5 sezon sürecek bir yolculuğa çıkıyoruz. Dizinin ikinci sezonunun sonunda ise suçluları ustaca cezalardan koruyan bir avukat rolünde Saul Goodman karakterler arasına katılır. Her sezonda Jesse ve Walter’ın hayatlarının farklı yönlere nasıl evrildiğini ustaca bir anlatımla izleme fırsatı buluyoruz. Karakter gelişimini en başarılı şekilde aktaran dizilerden biri olan Breaking Bad başta ağır akışı ile bizi tam anlamıyla içine çekemese de bölümler ilerledikçe karakterlerin hayattan beklentilerini, hayal kırıklıklarını, öfkelerini kendi derdimiz gibi benimseyebilmiş hissediyoruz. Vince Gilligan, diziye kendine ait bir atmosfer oluşturma imkanı tanıyor ve seçtiği kamera açıları, diyaloglar, görüntüler bir başka dizide göremeyeceğimiz özgünlükte bir kompozisyon oluşturuyor. Dizinin senaryosu ise diziyi bir bütün olarak başarılı kılan en önemli ögelerden biri, özgün ve ince ince işlenmiş detaylarla ilerleyen sezonlarda bizi kendisine hayran bırakmayı başarıyor.

Breaking Bad Finali ve Better Call Saul Dizisine Geçiş

(Dikkat, yazının bu kısmında sonrası can sıkıcı spoiler içermektedir.)

5 sezon boyunca bizi de kendisinin bir parçası haline getiren dizi finaliyle kalplerimizde burukluk bıraksa da her sezon olduğu gibi büyük bir tatmin edicilikle veda ediyor. Walter’ın damla damla büyüyen karakteri Heisenberg, herkes tarafından kendi halinde ve iyi olarak bilinen bir baba ve öğretmen olan Walter kişiliğine artık o kadar baskın gelmektedir ki Walter yaptıkları için pişmanlık duymayacak ve yaptıklarının sonuçlarını umursamayacak bir noktaya gelmiştir. İşte Walter’ın beş sezon boyu süren karakter gelişimi son noktada çığırından çıkmış bir karaktere ulaşır ve biz seyirciler de bu incelikle gelişen sürecin içinde buluruz kendimizi. Jesse ve Walter her ne kadar sık sık çatışma yaşasa da bir zamanlar birbirine çekilen ve gelişen bir ilişkiye sahipken son sezonda artık yollarının ve tercihlerinin birbirinden ayrıldığını görürüz. Hatta öyle bir noktaya gelir ki ilişkileri artık iki başrol karakterimiz birbirine düşman kesilir.

Finalde yolları ayrılan sadece Walter ve Jesse değildir, Saul Goodman da hayatlarında önemli aktörken artık onlardan ayrılmıştır ve üç farklı yolda ilerler üç karakterimiz. Walter, final bölümünde intikam için döner ve biz Skyler ile geçen kısa diyaloglarında kendisinin dönüştüğü karakteri ve baştan sona metamfetamin işine girmesinin sebebinin ailesi değil kendisinin yaşamı damarlarında hissetmesi olduğunu kabul eder. İntikamıyla birlikte aslında kendisini esir alan arzuları ve açgözlülüğü kendi mermisiyle onu da isabet alır.

Breaking Bad Evrenine Veda: Better Call Saul

Jesse ve Walter ile tanışmadan önce abisi Chuck’ın gölgesinde kendi ayakları üstünde durmaya çalışan taze avukat Jimmy McGill’in Saul Goodman’a evrilişini izliyoruz dizide. Yönetmen koltuğunu ise Vince Gilligan ve Peter Gould paylaşıyor. Dizi merkezine aldığı karakterlerin gelişimi kadar hukukun işleyişi ve şirketlerin tutumları hakkında da zihinlerimizde bir taslak kuruyor. Breaking Bad dizisiyle tanıştığımız Mike, Gus Fring, Gale, Tuco gibi birçok karakteri de dizide görüyor ve onların da değişimine tanık oluyoruz.

Görece Breaking Bad akışından biraz daha akıcı ve hareketli ilerliyor Better Call Saul. Dizide sadece aşina olduğumuz eski karakterleri görmüyor ayrıca aşina olduğumuz mekanları da görme fırsatı buluyoruz. Mesela Saul’un Walter’a parasını aklamak için satın almasını tavsiye ettiği Nail Spa aslında kendisinin uzun yıllar arka odasını büro olarak karşımıza çıkıyor. Diziye en çok tat veren şeylerden biri de yönetmenlerin böyle detaylara sık sık yer vermesi ve senaryoyla yoğurması oluyor.

Abisi Chuck’ın başarılı avukatlık kariyerine hayran olan ve aslında sicili pek de temiz olmayan genç Jimmy gizliden gizliye hukuk fakültesini bitiriyor. Baroya kayıt olmaya hak kazanan Jimmy hayatı boyunca olduğu gibi yine tek bir kişiden takdir görmek istiyor: abisi Chuck. Fakat içten içe Jimmy’nin genç ve uslanmaz karakterinden sıyrılamayacağını düşünen Chuck onu tabiri caizse adam olarak görmüyor hiçbir zaman. Psikolojik bir temele dayanan ve adına elektromanyetik hassasiyet dediği dünyadan izole olduğu süreçte Chuck’ın yanında olan Jimmy bir noktadan sonra abisiyle ilgili gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalıyor. Bir noktadan sonra iki düşman olarak kutuplara çekilen Chuck ve Jimmy mahkeme salonunda yüzleşiyor. Daha sonrasında Jimmy’nin sebep olduğu kayıplar sebebiyle başarılı kariyer ve sosyal hayatı ellerinden kayan Chuck hastalığının pik yapması ve paranoyaya ulaşması ile kendini yakarak intihar ediyor.

Chuck’ın intiharından sonra bile Jimmy’nin peşini sorunlar bırakmıyor fakat Jimmy artık Chuck ve zarar verdiği insanlar konusunda suçluluk duymadığı bir noktaya ulaşıyor. Sadece kariyer ve para odağına giren Jimmy bu noktadan sonra abisinin gölgesinden de tamamen sıyrılmak için Saul Goodman kimliğine evriliyor. Nitekim Breaking Bad ile kesişen süreçte de Saul Goodman olarak diziye yön vermişti.

Final sezonunda Better Call Saul ikiye ayrılıyor diyebiliriz. İlk 9 bölüm boyunca Saul’un tercihlerini ve hayatının nereye sürüklendiğini görüyor, geri kalan bölümlerde ise daha önce bölüm başlarında kısa kısa karşımıza çıkan siyah beyaz görüntülerle Gene Takovic’i izliyoruz. Gene, Breaking Bad finalinde başka bir karaktere bürünerek ortadan kaybolan Saul Goodman’ın yeni kimliği. Final sezonunda Walter White ve Jesse Pinkman’ın yer aldığı ve ismi Breaking Bad olan bir bölüm de var. Final bölümünde ise Marie, Hank’in acısıyla Jimmy ile yüzleşiyor. Fakat burada söylemek gerekir ki Marie ile olan yüzleşme belki daha uzun tutulabilir böylece duygular seyirciye daha derinden hissettirilebilirdi.

Final sezonunda gerilimi ve aksiyonu zirvede tutan Better Call Saul, 7.bölümü ile IMDb puanını 9.9 olarak rekora taşıyor. Puanı her zerresine kadar hak eden bölüm ve sezon genelinde dizinin vedasına yaraşır sahneler ve diyaloglar yer alıyor. Özellikle Jimmy’nin Mike,Walter ve Chuck ile olan anılarının flashback yoluyla ekrana sunulması en etkileyici sahneleri ortaya çıkarıyor. Mike ve Walter’a bir zaman makinesine sahip olsalar hangi tarihe dönüp bir şeyleri değiştirmek isteyeceklerini soran Jimmy’nin kendi geçmişinde neyi değiştirmek istediğini ise Chuck ile olan anısında görüyoruz. Dramı dozunda ve içtenlikle hissettiren sahnelerin zirvesinde ise Gene olarak yaşadığı hayatın sonuna gelen ve yakalanan Jimmy’nin mahkeme sahnesi ile finalde Kim ile vedalaşması yer alıyor.

Mahkemede Kim Wexler hakkında iddialarda bulunacağını söyleyen Jimmy aslında son kez Kim’e kendisini ve hissettiklerini anlatmak istiyor. Baştan sona tüm gerçekleri salonda ortaya döken Jim artık renklerini kaybetmiş de olsa kendi özüne dönüyor. Nihayetinde 7 yıl ceza alabilecekken 86 yıl ceza almayı tercih ediyor Jimmy McGill. Cezaevinde kendisini ziyarete gelen Kim ile dizinin en başında gördüğümüz şekilde son kez duvara yaslanarak sigara içiyorlar. İki karakterin birbirine geçen hikayesi de böylece hak ettiği sona kavuşuyor. Sürekli bir “oyun” içinde rol aldığını ve kazanmak istediğini ifade eden Jimmy’nin son sahnede basketbol sahasında “oyunun dışında” kalmayı tercih ederek Kim’e aralarındaki özel el hareketleri ile veda etmesi ise diziye ait son detay.

Breaking Bad ile başlayan, Better Call Saul ile devam eden ve arada El Camino dizisiyle birleşen yolculuğumuz sona erdi. Vince Gilligan ileride Breaking Bad yan dizileri için çalışacaklarına dair ışık yaksa da uzunca bir süre ara vereceğini de duyurdu. Diziyi izlemediyseniz izlemenizi şiddetle tavsiye ediyor, izlediyseniz fikirlerinizi paylaşmanızı rica ediyoruz. Sağlıklı günlerde kalın.

Editör: Zehra Garipli – 31.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Mümine Çelik tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuTestçiÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hogwarts Büyücüleri Seçim Zamanı: Büyülere Ne Kadar Hakimsin?

    Latin Amerika’nın Sosyal Ve Siyasi Tarihini Tanımlayan Destan | Yüzyıllık Yalnızlık