içinde

Bilim İnsanları Mars’ta İlk Hangi Bitkinin Yetiştirilmesi Gerektiğini Açıkladı!

Bilim insanlarının uzun süren araştırmalarının sonucunda, üç turp bitkisi olarak bilinen bitkinin Mars’ta yetiştirilebileceği sonuçlandı.

İlk olarak gübre görevi görmesi beklenmektedir. Bilim insanları “Mars’a gitmeyle ilgili tüm zorlukların üstesinden gelindikten sonra, orada yaşamı nasıl sürdürülebilir kılacağımızı bulmamız gerekecek. Bu yüzden mahsul yetiştirmek yaşamın devamı için çok önemli olacak” diyerek açıklamalarda bulundular.

Matt Damon’ın ‘Marslı’ filmindeki mücadelelerini izlediyseniz, bileceğiniz gibi, kızıl gezegenin manzarasında teorik olarak mahsulün yetiştirilebileceği yönünde. NASA deneylerinin desteklediği bu olasılık uzun bir süre konuşulacağa benziyor.

İleriye dönük yeni bir çalışmanın parçası da yonca bitkileridir. Araştırmacılar, bu yem bitkisinin Mars’ı kaplayan sert volkanik toprakta hayatta kalabileceğini ve daha sonra şalgam, turp ve marul gibi yiyecekleri yetiştirmek için gübre olarak kullanılabileceğini belirledi.

Araştırmacılar, yayınladıkları makalelerinde “Mars toprağının düşük besin içeriği ve suyun yüksek tuzluluğu, onları Mars’ta gıda ürünlerini çoğaltmak için doğrudan kullanım için uygunsuz hale getiriyor” diye yazıyor.

“Bu nedenle, Mars topraklarındaki besin içeriğini artırmak ve uzun vadeli görevler için tuzlu suyu tuzdan arındırmak için stratejiler geliştirmek çok önemlidir.”

Önceki araştırmalar, bitkilerin, yerleştirildikleri toprağa fazladan besin eklenmeden Mars yüzeyinde büyümek için gerçek bir mücadele vereceklerini göstermişti.

Mars’taki regolit için tam bir eşleşme elde etmek zor, ancak araştırmacılar, içindeki farklı tohumları test etmeden önce ellerinden gelen en iyi tahmini bir araya getirdiler.

Bilim insanları yoncanın, herhangi bir ek gübre olmadan, Dünya topraklarında olduğu kadar sağlıklı büyüyebildiğini buldular.

Simüle edilmiş Mars regoliti daha sonra gübre olarak eklenen yonca ile test edildi. Şalgam, turp ve marul – bakımı az olan, hızlı büyüyen ve fazla suya ihtiyaç duymayan üç bitki – hepsi başarıyla yetiştirildi.

Yine de bir sorun var, o da tatlı su. Tatlı suya da ihtiyaç vardı. Ekip, daha ileri deneylere dayanarak, Mars’ta bulunan tuzlu suyun bir tür deniz bakterisi ile arıtılabileceğini ve daha sonra mahsulün büyümesi için gereken tatlı suyu üretmek için volkanik kayadan süzülebileceğini düşünüyor.

Araştırmacılar, “İlk kez, bitki büyümesini sürdüren uygun kaynaklar için sırasıyla bazaltik regolit toprağının ve tuzlu su benzerlerinin etkili bir şekilde arıtılması için bir biyogübre ve mikropun entegre bir kullanımını rapor ediyoruz.”

“Hâlâ cevaplanacak çok soru var, en azından burada, Dünya’daki Mars toprağını ne kadar doğru bir şekilde taklit edebileceğimiz söz konusu. Sonunda kızıl gezegene ulaştığımızda, muhtemelen yüzey regoliti tam olarak düşündüğümüz gibi olmayacak.”

Simüle edilmiş toprakta ayrıca tuzdan arındırılmış su ile Mars toprağından bir şekilde yıkanması gereken bazı toksik perklorat tuzları da eksikti.

Bununla birlikte, bu çalışmada özetlenen deneyler, bilim insanlarına ve astronotlara keşfetmek için daha umut verici seçenekler sunuyor. Araştırmacıların tanımladığı yaklaşımlar, uygulamaya koymak için basit operasyonlar kadar verimli oluyor.

Gübre olarak kullanmak için Mars’ta yonca yetiştirmek, büyük buzdolaplarını milyonlarca kilometre boyunca kızıl gezegene taşımaktan kesinlikle daha ucuza mal olacak ve bu, Dünya’dan üretebileceğimiz tek besin kaynağı da değil. Bir çok besini de arkasında getirebilecek bir çalışma.

Araştırmacılar, “Bu çalışma, uzun vadeli amaçlarla, insan misyonlarını ve kalıcı yerleşimleri sürdürmek için Mars’ta çiftçilik için yerinde toprak ve su kaynaklarının arıtılmasının mümkün olduğunu gösteriyor” diyerek açıklamalarını sürdürüyorlar.

Editör: Astropower – 22.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Piri Reis ve 1513’te Çizdiği Meşhur Haritası

    32 Müzik Enstrümanı İcat Ederek Sanatı Zirveye Taşıyan İsim: “Zafer Baykal”