içinde

MuhteşemMuhteşem

Zekanın İnsan Hayatına Etkisini Anlatan Muhteşem Bir Kitap: Daniel Keyes “Algernon’a Çiçekler”

1959’da Daniel Keyes tarafından yazılmış çok sürükleyici bir hikaye olup 1966’da romana çevrilmiştir. Zekanın insan hayatına etkisini anlatan muhteşem bir kitaptır.

İnsanların zekasını artırmak için yapılan bir deneyi ve bu süreçte yaşananları anlatan bu ilginç kitabı okumamış olanlara tavsiye ederim. Birçok duyguyu içerisinde barındıran, bazı bölümlerde hüzünle gülümsetebilecek, bazı bölümlerde sosyal ilişkileri derinden sorgulatacak, akıcı ve bir o kadar da etkileyici bir kitap olma özelliğini taşıyor.

“Korkuyorum. Hayattan, ölümden veya hiçlikten değil, hiç var olamamışım gibi o ışığı harcamış olmaktan korkuyorum.”

“Algernon’a Çiçekler” bugüne dek 27 dilde 30 ülkede yayınlanmış bir eser olup Prestijli Hugo ve Nebula ödüllerini kazanmıştır. Henüz izleme fırsatı bulamadım fakat filme de uyarlanmış olan bir romandır.

Kitap; kısa bir deney sürecinin kayıt altına alınması için Charlie’nin günlüğüne yazdığı ilerleme raporları şeklinde ilerlemektedir. 46.sayfaya kadar çocuksu bir dil, yazım ve noktalama yanlışları ile dolu olup bu kitap yanlış mı basılmış bir kitap bu kadar yazım hatası ile nasıl basılır diye düşünmenize sebep olur fakat 46. sayfadan itibaren noktalamanın nasıl işlediğini anlayan Charlie bundan önceki yazılarında bir sürü noktalama ve yazım yanlışı yaptığını fark etmiştir.

Kitabın arka kapağında, içeriğin çok fazla özetlenmiş olması hoşuma gitmeyip, gereksiz bulduğum bir durum olsa da kitabı gerçekten çok beğendim. Karakterin içinde bulunduğu durum çok güzel bir şekilde okuyucuya aktarılmıştır. Okurken zaman zaman Küçük Prens, zaman zaman Şeker Portakalı okuyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz, duygusal bir anlatımı olan iyi bir kitap. Klişe kitaplar arasında ilginç konusuyla, okurken bana çok iyi geldi. Zaman zaman çok kinlendiğim yerler de oldu tabii ama içinde bulunduğumuz hayatta böyle zaten. Şiddetle önereceğim bir kitaptır.

Charlie, etrafındaki kötülüklerin farkında olmadan bir yaşam sürerken hep diğer insanlar gibi akıllı olmak istemektedir. Bilimsel bir çalışmada denek olarak kullanılan Algernon isminde fare ve Charlie’deki değişimler gözlenir. Akıllı olduğu zaman çok arkadaşı olacağını ve çok mutlu olacağını sanan Charlie’nin aydınlanmasını ve insanları tanımasını okumaktayız. Bu bağlamda bazı şeylerin farkında olmamanın daha güzel olduğu gerçeğini bizlere anlatan bir kitap.

Betimlemeler, örnekler o kadar güzel vurgulanmış ki düşünmeden bu satırları okumak pek mümkün değil. Okurken sıklıkla empati yapma ihtiyacı duyuyor okuyucu. Charlie ile birlikte o hayatı en yakından yaşamış gibi hissettiren bir kitap. Güzel bir kitap olmasının yanı sıra çok kolay okunuyor olması artı bir özellik katmaktadır. Oldukça özel bir konu hakkında yazılmış ve herkesin okuması gereken bir kitap. Bittikten sonra hayatındaki en sevdiğin kişiyi kaybetmişsin gibi hissettiren duygu yüklü bir kitap. Çok çok beğendiğim bir roman Algernon’a Çiçekler. Kitap kadar sürükleyici ki elinizden bırakamıyorsunuz ve bir çırpıda bitiriveriyorsunuz. Arada bir soluklanıp, durup, kendinizi ve sosyal ilişkilerinizi sorguluyorsunuz ve bir bakıyorsunuz; kitap bitmiş.

Kitap ayrıca 3 filme konu olup uyarlanmıştır. Bu filmler:

1. Charly (1968)

2. Flowers For Algernon (2000)

3. Des Fleurs For Algernon (2006)

Şimdiden keyifli okumalar dilerim.

Editör: Ayşe Tunç – 23.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Kitap çok ilginçmiş düşük IQ dan deney sonrası sıçramayla çok akıllı olmak konusunu biliyorum okumam artık dedirtir kimi kitaplar bu tam tersi merak uyandırıyor aslında hemen neler yaşadığını duygularını ve acaba deney başarılımıydı diye düşünüp okumak isteği uyandırıyor. çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık

    İkiz Alev İlişkisinin Aşamaları Canınızın Çok Yanacağını Gösteriyor

    Evin Kaçıncı Çocuğu Olduğunuz, Yani Doğum Sıranız Kişiliğinizi Etkiliyor!