içinde

Neyin “Arayış”ı? Lou Andreas-Salomé

Bir günde bitirebileceğiniz kısacık bir kitap “Arayışlar.” Rus bir psikanalist olan yazarımızın aşka, tutkuya dair düşüncelerini okuduğumuz bir hikaye.

Adine’in gençlik çağlarında bir erkeğe adanmışlığını, onun için nelerden vazgeçtiğini okuyoruz bir süre. Sonra kendi sahip olduğu yoğun duyguların karşısındaki insanda karşılık bulamayışıyla ayırıyor yollarını. Aslında olması gereken oluyor, aynı frekansta buluşamadığı sevgilisinden uzaklara gidip hayatını yaşamaya başlıyor genç kadın.

Tabi seneler sonra bir mektup her şeyi değiştiriyor. Aklında onca soruyla eski evine, ait olmak konusunda büyük kararsızlıklarla beraber aslında çokça sevdiği doğup büyüdüğü yere bir ziyaret gerçekleştiriyor. En son seneler önce bambaşka şekilde gördüğü aşkını önce karlı bir gecenin loş ışığında heyecanla selamlıyor, sonra rollerin değiştiğini anlıyor.

Sabit fikirliliğiyle tanıyıp bildiği adamın şimdilerle sığ fikirlerden uzak, ona olan hasretiyle yanıp tutuşan daha açık görüşlü birine evrildiğini görüyor. Sanatçı kişiliğiyle gençlik hevesleri birbirine giriyor, yaşadıkları anın büyüsüne kapılmış doktora direnmeden kendisini öpmesine izin verirken bütün bunları düşünüyor.

 

Sessiz itirafların, değişen bakış açılarının, gerçek olmayan kavuşmaların ve çok da aleni olmayan vedaların kitabı diyebiliriz Arayışlar için. Kadınların erkekleri yüceltme arzularından, kendi hayatlarından yaptıkları devasa fedakarlıklardan ve yerini makul tercihlere bırakmak için biraz zamana ihtiyaç duyan tapınma derecesindeki duygulardan bahsediyor genel anlamda. Yazarı Adine’le özdeşleştiren ve güçlü romantik duyguları bir kenara atıp asıl isteği olan sanatı yaşama ve yaşatma yoluna yönelmesini otobiyografik bulan bazı okuyucular da var zannediyorum ki.

Yalnızca tek bir kadını da okumuyoruz ayrıca. Ana karakterimiz dışında onun annesini, heveslerine içten içe saygı duyduğunu sıkça dile getirdiği bir komşu kızını ve gençlik aşkına kendi eski hislerini beslediğini gördüğü bir başka kızı da tanıyoruz az az. Kendinizi belki yerlerine koyacağınız ama büyük ihtimalle sık sık kızacağınız, çünkü şimdiki bakış açımızla olabildiğince zıt, aşkın biz aklı başında duygu savunucuları tarafından yapılmış tanımlarına kilometrelerce uzak cümlelerle bezenmiş iç dünyalara sahip karakterler onlar çünkü.

Benno’nun neler yaşadığına ve kitapta geçen birçok fikre dair düşüncelere dalabileceğiniz Arayışlar, ya çevirinin yeterince iyi olmaması ya da orijinal dilden başkalarına geçerken anlam kayıpları yaşaması sebebiyle beni dili açısından pek tatmin etmedi, aksine yer yer rahatsız etti. Atmosferin hakkını vermeyen kelime ve kullanımlar çarptı gözüme. Ancak okuduğunuz için pişman olmayacağınız, bir şans verilebilecek bir kitap.

Editör: Astropower – 14.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Hatice Kübra Gürbüz tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Charlie'nin Çikolata Fabrikası Filmi Oyuncuları Kimler? Konusu Nedir? Johnny Depp'in Kısaca Hayatı

    Çocuk Yaşımızın Gözyaşları | Hepimizin Gözyaşları