içinde

MuhteşemMuhteşem

Unorthodox

İlk bölümde müthiş bir “Ne izliyorum” heyecanı yaşamış ve devam etmek için sabırsızlanmıştım Unortodox’u izlerken. Biraz ilerledikçe dört bölüme sıkıştırılmasının sebep olduğu boşlukları fark etmeye başlıyorsunuz. Sona doğru yaklaştıkça “on dakikada nereden nereye geldik” hissiyatı gitgide yoğunlaşıyor. Bunlara rağmen Williamsburg’da normal koşullarda fikir sahibi olamayacağım bir topluluğu kurgusal olarak da olsa gözlemleme fırsatı verdiğinden dönüp tekrar tekrar izlemek isteyeceğim diziler arasına girdi.

Görücü usulü evlendirilen, hayatından mutlu olmayan ve içinde bulunduğu Hasidik Yahudi cemaatinin baskılarına dayanamayan 19 yaşında bir genç kadının Almanya’ya kaçarak kendisine yeni bir hayat kurma çabasını konu alıyor.

Diziyi izlerken sürekli olarak ülkemin kadınlarını düşündüm. Köyünden dışarı adım atamamışları, okuldan alınmış hayalleri çalınmış çocuk gelinleri, istemediği adamla görücü usulü evlendirilenleri, baba evine dönemediği başka güvencesi olmadığı için mutsuz evliliğini sürdürmek zorunda olanları, şiddet görenleri, tecavüz edilenleri, öldürülenleri…

Boğazıma bir yumru oturdu resmen…

Mini dizi olarak yayımlanan bu 4 bölümlük Unorthodox adlı dizi dinlerin insanlara dayattığı durumlar özellikle de kadınlar üzerindeki baskıcı tutumlarını çok güzel anlatmış. Bu yazımda diziye yönelik yorumlarımı paylaşacağım. Merak etmeyin spoiler içermez!

New York’taki Hasidik Musevilerin tarikatını anlatıyor. Kendisini ve kişisel özgürlüğünü bulmaya çalışan genç bir kadının Esty’in travmalarını anlatırken, dinin bireyin dünya hakkındaki düşünme şeklini oluşturan, kendisini o dünyada nasıl gördüğünü değiştiren ve tüm hayatını şekillendiren bir uyuşturucu olduğunu da anlatmıştır aslında.

Hasidik erkekler sakallı siyah şapkalarının altından bukleler sarkan siyah paltolu adamlar. Kadınların ise evlenmeden önce saçları kazınıyor ve siyah küt bir peruk takıyorlar. Ve sürekli çocuk doğurmak zorundalar çünkü kutsal kitaplarının ilk emri “Yaşat!”

Nazi kampında 6 milyon Yahudi yakılarak öldürüldüğü için bu 6 milyon için doğuruyorlar bir nevi. Hasidikler akıllı telefon kullanmıyor teknolojiyi reddediyorlar bunu bir tehlike olarak görüp insanın saflığını bozduğuna inanıyorlar. Televizyon izlemiyorlar şeytani günah makinesi olarak görüyorlar.

Temposunu ve oluşturulan atmosferi çok başarılı bulduğum ancak her ne kadar anılardan referans alınmış olunsa da hikayenin ise çok eksikleri mevcut olan bir dizi. Çoğu yerde sanki gerçeklik hissi yüksek olan sahneleri de bulunuyor.

Genel anlamıyla yeni kültür ve gelenekleri tatmak için güzel bir deneyimdi. İzlemenizi tavsiye ederim.

Editör: Ayşe Tunç – 04.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Mutlaka İzlenmesi Gereken En İyi 25 Kore Draması

    Türkçe Rap’in Doğuşu: Cehennemden Çıkan Çılgın Türkler Cartel ve Islamic Force