içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Intraface Yüz Okuma Yazılımı İle Gerçek Duygular Ölçülebiliyor

Multimodal Sensör Verileri Tarafından Desteklenen Otomatik Yüz İfadesi Tanıma Sistemleri Üzerine Bir İnceleme

Teknolojik gelişmeler hızlıdır ve bilgiyi edinme şeklimizi, nasıl iletişim kurduğumuzu, birlikte nasıl çalıştığımızı değiştirmektedir.

Bilgisayar yazılımlarının insan yüzünü anlaması mümkün müdür?

Araştırmadan sonra, Fernando de la Torre ve Carnegie Mellon Üniversitesi İnsan Algılama Laboratuvarı’ndaki (HSL) bilgisayar bilimcileri, mühendisler ve psikologlardan oluşan ekibi sonunda “evet” diyebileceklerine inanıyorlar.

HSL halka IntraFace adını verdikleri bir yazılım parçası yayınladı.

Yüz İfadesi Tanıma (FER)

Yüz İfadesi Tanıma (FER), zihinsel hastalıkların teşhisi ve insan sosyal/fizyolojik etkileşim tespiti gibi çeşitli araştırma alanlarına yaygın olarak uygulanabilir. Donanım ve sensörlerde gelişen ileri teknolojiler ile laboratuvar ortamları yerine gerçek dünya uygulama sahnelerini desteklemek için FER sistemleri geliştirilmiştir. Laboratuvar kontrollü FER sistemleri yaklaşık %97 gibi çok yüksek bir doğruluk elde etmesine rağmen, laboratuvardan gerçek dünya uygulamalarına teknik aktarım, yaklaşık %50 gibi çok düşük doğrulukta büyük bir engelle karşı karşıyadır.

Bilim adamları Woody Bledsoe, Helen Chan Wolf ve Charles Bisson’ın ilk kez fotoğraflardan alınan yüz özelliklerinin belirli koordinatlarını belirlemek için bir bilgisayar programlamaya başladıkları 1964 gibi erken bir tarihte otomatik yüz tanıma teknolojisi oluşturmaya çalışıyorlardı. Uluslararası Bilgisayar Bilimi ve Bilgi Dergisi’ne göre, Bledsoe yüz tanıma ile ilgili benzersiz zorlukların “kafa dönüşü ve eğiminde, aydınlatma yoğunluğu ve açısında, yüz ifadesinde, yaşlanmada büyük bir değişkenlik” içerdiğini söyledi.

Yüz Okuma Yazılımları Ne İçin Kullanılabilir?

Şirketler varlıklarını sürdürebilmek ve kalıcı olmak için yenilikçi teknolojiler ve ürünler geliştiriyor ve büyümeye odaklanıyorlar. Müşterilerine, iş ortaklarına, yöneticilerine ve çalışanlarına nasıl ilham vereceğini nasıl motive edeceğini bilme ve  geliştirme çabasındalar.

Bilim adamları algoritmalarla, sağlık hizmetlerinden otonom sürüşe kadar birçok alanda etkili olacak, duygusal olarak bilinçli makineler oluşturabiliriz diyor ve çeşitli şirketler ve kuruluşlar yüz okuma teknolojisini kullanmakla ilgilendiğini belirtiyor.

Örneğin, IntraFace ile birlikte çalışmakta olan bir otomobil şirketi sürücünün ifadesi hakkında bilgi çıkarmak için IntraFace teknolojisini arabaların ön panel ekranlarına dahil etmek istiyor. IntraFace, sürücünün dikkatinin dağılıp dağılmadığını izleyebilir ve yorgunluğu algılayabilir; Akıllı bir araba, sürücüyü uyararak ve sürücünün dikkati dağıldığında kontrolü ele alarak durumu telafi edebilir.

Geliştiriciler, pazar araştırması analizi gibi teknolojileri için potansiyel ticari kullanımlar görüyor. Örneğin, bir şirket, ince gülümsemeler, dikkat ve mikro yüz ifadeleri gibi önceden saptanamayan özellikler için odak gruplarını invazif olmayan bir şekilde izleyebilir.

Ancak araştırmacıları en çok heyecanlandıran, IntraFace’in tıp dünyasındaki potansiyeli.

Doktorlar bilgisayarları ile artık sizi görebilecek.

New York City’deki Fiziksel Tıp Grubu ile işbirliği içinde HSL, IntraFace’in hastalarda ağrının yoğunluğunun ve dinamiklerinin ölçümünde kullanılabilmesi için Ulusal Sağlık Enstitüsü ile hala inceleme altında olan bir öneriye sahiptir.

IntraFace ayrıca depresyon tedavisi için bir klinik deneyde kullanıldı ve duyguların depresyondaki rolünü daha iyi anlamaya yardımcı olmak için uygulandı.

Ek olarak, klinik deneylerdeki araştırmacılar, depresyon hakkında henüz keşfedilmemiş bilgileri ortaya çıkarmayı başardılar. Ağırlıklı olarak, depresyonu olan kişilerde beklenen olumlu ruh hali azalmıştı. IntraFace, araştırmacıların depresif hastaların artan öfke, iğrenme ve küçümseme ifadeleri sergilediklerini ancak üzüntü ifadelerinin azaldığını ortaya çıkarmasına yardımcı oldu. Daha az depresyonu olan insanlar daha az öfke ve tiksinti, ancak daha fazla üzüntü ifade ettiler.

“Üzüntü bağlılıkla ilgilidir; üzüntüyü ifade etmek, başkalarından yardım istemenin bir yoludur.” diye açıklıyor Pittsburgh Üniversitesi’nde psikoloji ve psikiyatri profesörü ve CMU’nun Robotik Enstitüsü’nde yardımcı profesör olan Jeffrey Cohn Mental Floss’a. “Bu benim için depresyonu veya ciddiyeti tespit edebilmekten bile daha heyecan verici; bozukluk hakkında gerçekten bir şeyler öğrenmek için (IntraFace) kullanıyoruz.”

IntraFace ayrıca travma sonrası stres bozukluğu için tedaviler geliştirmek ve test etmek için kullanılıyor ve 2015 sonbaharında IntraFace’in yüz özelliği algılama teknolojisi, bir iOS uygulamasını etkinleştiren açık kaynaklı bir çerçeve olan ResearchKit kullanılarak otizm ve ötesi adlı bir iOS uygulamasına dahil edildi.

HSL ekibi, programın halka açık olarak yayınlanmasının daha da fazla kullanıma yol açacağını umuyor. De la Torre, diğerlerinin ekibinin ürününü geliştireceğine inanıyor.

De la Torre, “Bu teknolojiyi insanlara getirmek istiyoruz.” dedi. “Çalışmalarımızda ve öğrencilerimizde sınırlı kaynaklara sahibiz. Bunu ortaya çıkarmak ve insanların IntraFace ile ne tür ilginç uygulamalar bulacağını görmek istiyoruz.”

Gelişime açık ve her alana entegre edilebilen IntraFace  yüz okuma yazılımının otomotiv, tıp, medya ve kalıcı olmak isteyen firmalar tarafından yaygın olarak uygulamaya konulmasıyla birlikte, suçlu yakalama programları ve takip sorgulama programları için emniyet güçleri, dedektifler ve hatta FBI tarafından da tercih edildiğini düşünmekteyim.

Intraface Bir yüz okuma yazılımı, insanların altında yatan duyguları tespit edebilir.

Bilim adamları ayrıca ”Resting Bitch Face’ ‘olarak nitelendirilen fenomen ifadenin gerçek olduğunu da tespit etti.

Resting Bitch Face (RBF)

Özellikle kişi rahatken, dinlenirken veya herhangi bir şey ifade etmezken, bir kişinin kızgın, sinirli, tahriş olmuş veya küçümseyici gibi görünen bir yüz ifadesidir. Kavram psikologlar tarafından incelenmiştir ve yüz ön yargıları, cinsiyet klişeleri, insan yargısı ve karar verme ile ilgili psikolojik etkileri olabilir. Yazılım şu şekilde de çalışıyor: Bilim adamları, bir kişinin tarafsız görünen bir görüntüsünü (içinde gülümsemeyen) seçiyor ve bunu FaceReader yazılımında çalıştırıyor. Yazılım daha sonra yüzü kaydeder ve aldığı temel duyguların bir yüzdesini verir. Ortalama bir okumada, yazılım bir yüzü %97 nötr olarak kaydeder. Ancak yazılım, temel bir ifadenin yaklaşık %3’ü olduğunu açıkladı. Bu yüzde 3, örneğin üzüntü, mutluluk veya öfke izleri gösteren duygulardan oluşuyor. Yazılım ile %3’lük ifadesine sahip insanların ifade edilen duygusallık miktarını iki katına çıkardığını görüyoruz, dedi. RBF’den muzdarip olanlar, %6’ya kadar yüksek bir iz duygu sıçraması gösterebilir ve ifade edilen duyguların çoğu, küçümsemedir. Hafifçe geriye çekilmiş dudak veya şaşı gözler gibi ince yüz ifadelerinin küçümseme olarak okunduğunu söyledi. Tarafsız yüzleri olan ünlülerin Jennifer Aniston ve Blake Lively gibi insanlar olduğunu söyledi. Yüzleri nötr olsa da, yazılıma göre insanlar Aniston ve Lively’nin yüzlerini mutlu yüzler olarak kaydedecek.

FBI, Bilgisayar Destekli Yüz Tanıma Projesini gözden geçirdi. Bu projeye duyulan ihtiyacı ve burada tartışılan gizlilik risklerini ve korumaları dikkate alarak, FBI’ın Kıdemli Gizlilik Yetkilisi, FBI’ın bu projeye katılımını onayladı

IntraFace  yüz okuma yazılımının ben otomotiv, tıp, medya ve kalıcı olmak isteyen firmalar tarafından uygulamaya konulmuş olmakla birlikte, suçlu yakalamak ve takip için emniyet güçleri, dedektifler ve hatta FBI tarafından da tercih ediliyor olabilir.

İyi seyirler 📽️

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hangi Prison Break Karakterisin?

    Tatilciler İçin Cennet: Avşa Adası