Gıda mühendisliği nedir?
Gıda mühendisliği, bir gıda ürününün tarladan çatala kadar her sürecini yürüten mühendislik dalıdır. Gıdaların hijyen kurallarına uygun bir şekilde üretimi, paketlenmesi, nakledilmesi de dahil tüm aşamalarında önemli bir rol üstlenir. Oldukça geniş bir çalışma alanına sahiptir. Çalışmalarını diğer sahalarla (kimya, mikrobiyoloji, fizik vb.) işbirliği içerisinde gerçekleştirir.
Gıda mühendisleri nerelerde çalışır?
4 yıllık mühendislik fakültelerinden mezun olan mühendisler, gıdaların konu olduğu her ortamda çalışabilirler. Her türlü gıda üretim işletmeleri ve fabrikaları, restoranlar, ofis, laboratuvarlar, ambalaj üretim tesisleri, gıda üretim makinalarıyla ilgili işletmeler, catering gibi çeşitli ortamlarda çalışabildikleri gibi ilgili bakanlıklarda devlet memuru da olabilirler. Kalite kontrol, denetim, üretim, satın alma, markalaşma, pazarlama gibi birimlerde veya bu birimlerle işbirliği içerisinde çalışabilmektedirler.
Görev ve sorumlulukları nelerdir?
Gıda mühendisliği çok spesifik bir meslektir. Çalışılan sektöre göre gıda mühendisinin sorumlulukları değişse de temel olarak bazı görevleri vardır.
Gıda hammaddelerinin uygun şekilde depolanması, işlenip paketlenmesi ve korunması için teknikler oluşturmak, kanunlarda öngörülen hijyen ve gıda güvenliği standartlarını uygulamak ve sağlamak, gıda numunelerini test edip incelemek ve raporlamak, gıda maddelerindeki katkı kullanımını denetlemek, yeni fikirler sunmak, yeni ürünler geliştirmek, bu üretim için gerekli ekipmanları ve sistemleri tasarlayabilmek, değerlendirmek, proje üretip performans değerlendirmesi yapmak, gerektiğinde pazarlama departmanına teknik konularda destek vermek, gıda mühendisi görev ve tanımları arasındadır.
Gıda mühendisliği size uygun mu ?
Gıda mühendisliği, sanılanın aksine sözel bir bölüm değildir. Bölümde matematik, fizik, kimya, biyoloji, mühendislik uygulama ve teknoloji dersleri bulunmaktadır. Bunu göz önüne alarak, yazılı ve sözlü iletişim kabiliyetiniz yüksek ise, ekip çalışmalarına yatkınsanız, yüksek bir analitik ve sayısal beceriniz var ise, çalışmalarınızda dikkatli ve titizseniz, organize etme kabiliyetiniz var ise bu mühendislik dalı size uygun olabilir.
Gıda mühendisliğinde alınan dersler?
Gıda mühendisliğinde alınan dersler üniversitelere göre bazı değişiklikler göstermekle birlikte, temel anlamda alınan dersler şu şekildedir:
Türkçe, matematik, tarih, fizik, nanofizik, kimya; organik kimya, analitik kimya, gıda kimyası, reaksiyon kinetiği, enstrümental gıda analizleri, statik, termodinamik, akışkanlar mekaniği, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, gıda biyokimyası, biyoteknoloji, beslenme, sayısal analiz, malzeme bilimi, gıda teknolojileri, atık yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği, mukavemet, bilgisayar programları, teknik İngilizce, teknik çizim, tasarım, ekonomi, inovasyon, teknoloji ve girişimcilik, meslek etiği, yönetim, gıda mevzuatı, tarım.
Gıda mühendisleri ne kadar maaş alır?
2022 yılında TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’nın açıklaması;
“01 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Çalıştırılması/İstihdamı Zorunlu Personelin alabileceği en az ücret tutarı aylık net 13.300,00 TL (On Üç Bin Üç Yüz Türk Lirası) olarak belirlenmiştir” şeklindedir.
Editör: Fatih Düz – 11.11.2022
Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!
Bir dönemin en popüler mesleği, ve bence hala en önemli mesleklerden birisi. Emeğinize sağlık. Çok güzel olmuş.
Çok güzel anlatmışsınız. 👏
👏🏻👏🏻
Bu alanda çalışan insanlara da sormak lazım keyifli mi diye
Günümüzde daha da popüler bir hal almış durumda, gıda konusunda herkesin ihtiyacı olan bir meslek grubu haline geldi.
Gıda Mühendisliği insanlık için en önemli mesleklerden biri. Tıpkı doktorluk gibi. Çünkü bir yiyeceğin veya içeceğin hijyen durumu sağlığın temel noktasıdır.
emeğinize sağlık
Güzel bir yazı kaleminiz ışıldasın