içinde

Geleceği en çok tahmin eden film hangisi?

Geleceği hepimiz merak ederiz. Başımıza neler geleceğini, Dünya’nın nasıl bir yer olacağını… Bilinmeyeni bilmek isteriz. Gelecekteki bazı şeyleri bilebilme şansımız olsaydı ne olurdu? (Spielberg)Bilim-kurgu filmleri çoğu zaman bunu tahmin etmeyi dener. Geleceği göstermeyi sever. Bazen kötümser -distopik-, bazen de iyimser -ütopik- bir dünya resmi çizer. Kameranın icadından çok kısa bir süre sonra ta 1902’de yapılmış filmlerde Ay’a yolculuk kehanetinde bulunuldu. Ve bu kehanet kendini gerçekleştirdi. Bundan ötürü mü Ay’a gidildi yoksa zaten gidilebileceği için mi bu fikir önce insanların aklına düştü ve bununla ilgili romanlar yazdılar, filmler çektiler? Tavuk mu yumurtadan çıkar, yoksa yumurta mı tavuktan?

Benzeri bir paradoks gibi gelmiştir bana bu durum. Geçenlerde acaba en çok hangi filmde geleceğe dair tahminde bulunuldu diye bir soru geldi aklıma. Biraz araştırdım, fakat net bir sonuca ulaşamadım. Kimisi 2001 Uzay Macerası’nı kimisi BladeRunner filmini söylüyor. Benimse aklımda hep başka bir film vardı. O filmi haftalık TIMECODE canlı yayınımda gündeme getirdim. Oradaki arkadaşlarla beraber teknolojik yenilikleri saymaya başladık. 3 saatlik canlı yayında bunları konuşmak yetmeyince ikinci bir yayın daha yaptık ve nihayet oldukça ayrıntılı bir liste ortaya çıktı.

Muhtemelen bugüne kadar yapılan filmler içinde en çok teknolojik kehanetin yapıldığı film: Minority Report – Azınlık Raporu. Geleceği bilmekle ilgili az önce konuşan yönetmen Spielberg’ün beyaz perdeye aktardığı bu film, Philip K. Dick’in bir kısa romanından uyarlanmış. 20 yıl önce gerçekleştirilen bu prodüksiyonda 52 yıl sonrası hayal edilmiş. Hikaye 2054 yılının Nisan – Mayıs aylarında geçiyor. Günümüzden 32 yıl sonrasında. Bir bakıma onun öngördüğü geleceğin yarısına yaklaştık. Daha şimdiden filmin yaptığı pek çok tahmin gerçekleşti. Bir kısmı içinde yaşadığımız yıllarda hala gerçekleşmeye devam ediyor. Peki bu işin sırrı ne? Nasıl oluyor da bir film, kendisine kaynaklık eden kitapta bile yazmayan geleceğin teknolojilerini bu derece ayrıntılı olarak gösterebiliyor?

Gelin önce videoda bu ayrıntılara bir göz atalım.

Editör: Fatih Düz – 22.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Ali Yılmaz tarafından yazıldı

Makale YazarıAnketörListe UstasıÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ortaçağ’da Astroloji

    Kısa Animasyon “DRINK” / İçinizdeki çoklu kişilikler.. -Patrick Smith