içinde

Cahit Külebi | Sen Yokken

Cahit Külebi, 20 Aralık 1917 tarihinde Tokat’ın zile ilçesinde dünyaya gelmiştir. 20 Haziran 1997 yılında Ankara’da hayatını kaybetmiştir. Asıl adı Mahmut Cahit Külebidir.

İstanbul Yüksek Öğretmen okulunda Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. 1973’ten 1983 yılına kadar Türk Dil kurumu genel yazman olarak çalıştı. 

Sanat hayatı boyunca bağımsız kalmıştır. Anadolu’ya romantik bir bakış açısıyla bakan memleketçi bir şairdir. Şiirleri, Gençlik , Varlık, Yaratış , Kültür Dünyası, Türk Dili adlı dergilerinde yayımlanmıştır. Bu dergilerde Nazmi Cahit takma adını kullanmıştır. İlk şiirlerini 1938 yılında gençlik dergisinde yayımlamıştır.

İlk şiir kitabı ise Adamın Biri adlı şiiridir. Kültür Dünyası, Türk Dili dergilerinde yayımlanan şiirlerle daha çok ün kazanmıştır. İkinci şiir kitabı Rüzgar isimli şiirdir. Şiirde Orhan Veli tarzı görülür. Cahit Külebi; rahat, içten, samimi, Kendine has bir tarzı ile karşımıza çıkmaktadır. Eserlerine baktığımızda Adamın Biri, Yeşeren Otlar, Türk Mavisi, Sıkıntı ve Umut, Yangın, Atatürk Kurtuluş Savaşında şiir türündedir. Hikaye halk şiiri, İçi Sevda Dolu Bir Yolculuk anı türündedir. 

Editör: Fatih Düz – 20.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kevin Hakkında Konuşmalı Mıyız?

    Hangi Lucifer karakterisin?