içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Influencer Nedir?

Çeşitli sosyal medya araçlarında belirli bir kitleye ulaşmış kullanıcılara ‘influencer’ adı verilir. Günlük hayatından kesitler paylaşan, markaların tanıtımlarını ve bunlarla ilgili fikirlerini paylaşan tanınmış kişilerden oluşur. Kitlenin, takip ettiği tanınmış kişi olarak nitelendirdiğimiz influencer kullanıcıları paylaştıkları markaların insanları satın almaya teşvik eden marka elçileridir. Bu 21. yy. mecrasında,en fazla kullanılan ve oldukça etkin bir pazarlama stratejisidir. Ürün tanıtımları ile daha fazla ön plana çıkabilen influencer kullanıcıları,hem markanın bilinirliği ve imajını güçlendirir, hem de kendi kitlesini arttırır.

Influencer Marketing Nedir ?

Çeşitli şirketlerin günümüz sosyal medya araçlarını reklam vermek ve ürünlerini kullanıcılarına ulaştırmak amaçlı kullandıkları bir pazarlama stratejisidir. Ürün tanıtımı yaparak pazarlama yönteminin oldukça revaçta olan bir strateji biçimidir.

Peki bu kullanıcılar pazarlama stratejisi yaparken nasıl bir yol izler ?

Kullanılacak olan ürünün tanıtımına uygun influencer marka elçisi ile işbirliği sağlanır. Kısa ya da uzun süreli bir süreç işler ve markanın tanıtımı için içerik üretimini kullanıcı bazen kendi sağlar bazen de marka ile ortak bir içerik ortaya çıkartılır. Marka yüzü olduğunda daha çok ortak çalışma tercih edilir. Uzun süreli işbirliği sağlandığında ortak çalışma daha fazla tercih edilir. Bir de influencer popüler olduğu alan ile ilgili içerik çıkarımı yapılır. Kozmetik veya bakım ile ilgili bir hedef kitlesi varsa genellikle içeriklerin yönelimi o şekilde ilerler.

Bu pazarlama stratejisindeki asıl amaç, kullanıcıları ‘Özendirme’ psikolojisine itmektedir. Kullanıcıların, örneğin; bir bakım ürünü kullandıklarında daha güzel olabileceği daha parlak bir cilde sahip olabileceği algısıyla aşırı tüketime yöneltmektedir. Bu da bu mecranın olumsuz bir özelliğidir.

Editör: Fatih Düz – 07.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Dilara Demircan tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Meslek Seçimi

    Cahit Zarifoğlu Anısına: Yeniden Yaşamaya Başlamak Kolay mı?