içinde

İzlenmesi Gereken Popüler Belgesel Önerileri

Cosmos: Bir Uzay Yolculuğu (2014)

National Geographic kanalında yayınlanan Cosmos / Kosmos, bir çeşit belgesel dizisi. Düzenli, uyumlu ve sistematik bir evren anlamına gelen Kosmos, ünlü astrofizikçi Neil deGrasse Tyson tarafından sunuluyor. Yaşamın işleyişi ve bu sistemi oluşturan atomların gözle görünmeyen dünyasına farklı bir bakış açısı getiriyor. ‘Aynı yıldızın kumaşından’ olduğumuzu fark etmemize neden olan belgesel, uzay, evren ve bu sistemin işleyişi hakkında kafa yoran herkesin merakla izleyeceği bir yapım.

 

Free Solo (IMDb 8.6)

 

En İyi Belgesel Oscar ödüllü Free Solo, Alex Honnold’un dünyada tırmanması en zor El Capitan kayalıklarına ip kullanmadan yani free solo yaptığı tırmanışı konu alıyor. Çekim kalitesi ve nefes kesen görüntüleriyle pek çok aksiyon filminin tahtını sallayacak Free Solo, aynı zamanda ilham verici bir hikaye. Gerçek yaşam öyküsüne dayanan belgeselden, özellikle sporla ilgilenen pek çok kişinin alabileceği özel mesajlar yer alıyor.

 

 

Gezegenimiz – Our Planet (2019) – IMDB: 9,3

En popüler belgesel önerileri arasında bulunan Our Planet, 8 bölümden oluşuyor. Kesinlikle izlenmesi gereken müthiş belgeselde, gezegenimizin doğal güzelliklerini ve olağanüstü canlıları görürken, diğer yandan da iklim değişikliğinin canlıları nasıl etkilediğine şahit oluyoruz. Belgeselin sunumunu doğa tarihçisi David Attenborough

Through the Wormhole (2010-2017) – IMDB: 8,6

En güzel belgeseller arasında yer alan Through the Wormhole, uzay ve zamanı mükemmel bir şekilde anlatıyor. Morgan Freeman’ın sunduğu belgesel, solucan deliği nedir, ölümden sonra hayat var mı, paralel evrenler gerçek mi gibi konuları ve daha fazlasını ele alıyor.

 

Bal Ülkesi Honeyland

İzlenmesi gereken belgesel önerileri arasında bulunan Bal Ülkesi, arıcılık yapan bir ailenin hikayesini konu alıyor. Balkanlarda dağlık bir yerde yaşayan Hatice Muratova, elektriği ve suyu olmamasına rağmen burada eski yöntemlerle arıcılık yapar. Belgeselde Hatice Muratova’nın verdiği mücadele anlatılıyor.

Evrenin Ucuna Yolculuk – Journey to the Edge of the Universe (2008) –IMDB:8,5

Belgesel önerileri arasında yer alan yapım, evren ile ilgili birçok konuya ışık tutuyor. Bizler kimiz, evrendeki küçücük zerreler miyiz? Evren bizim için bir dost mu yoksa düşman mı? Belgesel bu ve bunun gibi sorulara cevap arıyor. Diğer yandan sizleri evinizden alıp evrenin olağanüstü ve dehşet verici yerlerine götürüyor. Ayrıca 91dakikalık belgesinin yönetmenlik koltuğunda Yavar Abbas oturuyor.

TOPRAK ASKERLERİN GİZEMİ BELGESELİ

Yerin altında savaşa hazır 8 bin asker

Dev bir kral mezarının bulunduğu alanda binlerce toprak asker bire bir boyutlarıyla “ilklerin imparatoru” olarak bilinen Çin Şı Huang’ın mezarını koruyor.

 

İmparatorun ordusunda bulunan binlerce askerin heykeli, kıyafetlerinden ten rengine kadar, yüzleri bire bir taklit edilerek yapılmış. Halen küçük bir bölümü gün ortaya çıkarılan askerlerin tamamı, heykellerin kimyası halen çözülemediği için gün yüzüne çıkarılmıyor.
Bunun başlıca nedeni ise heykellerin bir hafta içinde orijinal hallerini kaybederek toprak rengine dönüyor olmaları. Uzmanlar, bu dönüşümün nedenini belirlemeye çalışıyor.

Dev yer altı ordusundan bugüne kadar iki bin civarında askerin gün yüzüne çıkarıldığı, ancak boya ve renk hususunun hala gizemini koruması nedeniyle 6 bin civarındaki askerin yerleri tespit edildiği halde gün yüzüne çıkarılmadığı belirtiliyor.

İşte gerçek Amerikan Rüyası…

Holywood filmleri ile tüm dünya gençlerinin beyinlerini yıkayan Amerika’nın gerçek yüzü bu belgeselle ortaya çıktı. Belgesel, Amerika gençliğinin geldiği içler acısı durumu gözler önüne seriyor.

Holywood filmleri ile Amerikan Rüyası olarak adlandırılan Amerika gençliğinin sözde zengin, medeni, kültürlü olduğu yıllar boyunca tüm dünyada beyinlerine empoze edildi. Özenti bir toplum yetişmesine neden olan yalan hayat dizi ve film yapımları ile gözlerimizin içine sokuldu.

Philedelphia’lı amatör bir belgeselci tarafından çekilen görüntüler Amerikan gençliğinin nasıl da uyuşturucu bataklığına saplanmış bir toplum olduğunu anlatıyor. Uyuşturucu bulabilmek için, bedenini satanlardan, hırsızlık yapanlara ve evlerinden atılanlara kadar her şey mecvut. Bbu gençler için hükümetin hiçbir çabası olmadığını savunan yapımcı detayları görüntülere bırakarak yorum yapmamayı tercih etti.

Bölgenin en işlek caddelerinden birinde Kensington Street’te bulunan Niddle Park’ta çekilen bu görüntüler için, ‘Kensington bir cehennemdir’ açıklaması yapan belgeselci sürekli reklamı yapılan Amerikan Rüyası’nı böyle gözler önüne serdi.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Sen hangi Ezel karakterisin?

      Eurovision’u Kazanan Ukraynalı Müzik Grubu, Putin ile Savaşmak Üzere Kupalarını Sattı