içinde

Eurovision’u Kazanan Ukraynalı Müzik Grubu, Putin ile Savaşmak Üzere Kupalarını Sattı

Ukraynalı Eurovision birincileri, Putin ile savaşmak üzere insansız hava araçları satın almak için para toplamak amacıyla kupalarını ve pembe kova şapkalarını 1 milyon sterline sattı

Bu ayın başlarında Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan Ukrayna’nın Kalush Orkestrası, yarışmanın kupasını ve grubun solisti Oleh Psiuk’in pembe şapkasını satarak ülkenin Rus işgaline karşı savaşan ordusu için bir milyon dolardan fazla para topladı. Grup, Eurovision kristal mikrofon ödülünü Facebook’ta çevrimiçi bir müzayedede 713.000 £ ‘a ve kazanan performans sırasında ünlü solcu Oleh Psiuk’un başına taktığı pembe kova şapkasını çekilişle 293.000 £ ‘a sattı. Estonya ve Ukrayna’dan Vladimir Nosov ve Oleg Kayin’in sahibi olduğu bir kripto para borsası olan Whitebit, kupayı 500 Ethereum ile satın aldı.

Bir Facebook gönderisinde Kalush, “Onları kayıt ettirin, gerçekten hak ediyorlar” dedi. ‘Ukrayna’ya zafer! Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine şan olsun.’ dedi. Grup, ülkesinde adeta marş gibi olan ‘Stefania’ ile Eurovision’u kazanmıştı.

Prytula, açık artırmada toplanan fonların silahlı kuvvetler için üç insansız hava aracı ve bir yer kontrol istasyonu içeren PD-2 insansız hava sistemini satın almak için kullanılacağını söyledi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, şu anda dördüncü ayında, binlerce sivilin canına mal oldu, milyonlarca Ukraynalıyı kaçmaya gönderdi ve şehirleri maloz haline getirdi. Moskova, eylemlerini Ukrayna’yı silahsızlandırmak ve faşistlerden korumak için ‘özel bir askeri operasyon’ olarak nitelendiriyor. Ukrayna ve Batı, faşist iddianın temelsiz olduğunu ve savaşın sebepsiz bir saldırganlık eylemi olduğunu söylüyor. Hafta sonu boyunca, Ukrayna kuvvetleri, doğudaki Luhansk bölgesinde Ukrayna’nın hala kontrol ettiği en büyük şehir olan Sievierodonetsk’i ele geçirmeye yönelik Rus girişimlerini ertelerken ağır topçu atışlarına maruz kaldı.

Psiuk’un annesine Ukraynaca söylenen ve rap’i geleneksel halk müziğiyle kaynaştıran bir araç olan ‘Stefania’, ulusal jürilerin yaptığı oylamanın ardından dördüncü sırada yer aldı, ancak oylamanın ikinci aşamasında izleyicilerin rekor puanı sayesinde en üst sıraya yerleşti.

Şarkı, solistin annesine bir övgü olarak yazılmıştır ancak Rusya’nın 24 Şubat’taki işgalinden bu yana bir savaş marşına dönüşmüştür. Grubun solisti Oleh Psiuk’un yazdığı ‘Bütün yollar yıkılsa bile her zaman evimin yolunu bulacağım’ sözlerinin savaşın ışığında özel bir anlam kazandığı söyleniyor. Bahisçiler, kısmen Rusya’nın Şubat ayındaki işgalinin ardından Ukrayna’ya duyulan yaygın sempati nedeniyle, normalde 200 milyona yakın bir televizyon izleyicisi çeken yıllık yarışmada Kalush Orkestrası’nı 40 yarışmacı arasında açık bir favori olarak belirlemişti. Savaşın parçaladığı ülke 631 puanla sona ererken, İngiltere 466 puanla ikinci oldu. İspanya 459 puanla üçüncü, İsveç ise 438 puanla dördüncü oldu.

Volodymyr Zelensky zafer olarak nitelendirdi. Hatta şehir Rus kuvvetleri tarafından kuşatılmasına rağmen gelecek yılki yarışmayı Mariupol’da düzenlemeye söz verdi. Altı kişilik, tamamı erkeklerden oluşan grup, müzik yarışmasında Ukrayna ve Ukrayna kültürünü temsil etmek üzere ülkeyi terk etmek için özel izin aldı. Orijinal üyelerden biri savaşmak için kaldı ve diğerleri yarışma bittikten sonra geri döndü.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      İzlenmesi Gereken Popüler Belgesel Önerileri

      Bir İnsan En Fazla Ne Kadar Uzağı Görebilir? Gerard Croiset’ın Hikayesi