içinde

Üniversite Sınavına Doğru

Sınava sayılı günler kala, üniversiteye hazırlanan öğrencilerin, bugünlerde yapması gerekenler: önce yapılması gereken, son 3 yılın konuları üzerinden tekrar yapmak, tekrar yaparken önce konuyu öğrenmek, konuyu öğrendikten sonra geçmiş 3 yılda bu konu ile ilgili neler çıktığını tespit edip o soruları çözmek, burada çok önemli bir öğrenme fonksiyonunun dile getirmek istiyorum: test çözmek asla çalışmak değildir. Test çözmek boşuna zaman harcamaktır, önce konu öğrenilmeli, ondan sonra o konuyla ilgili olabilir testleri çözmeliyiz! Asla güvenli kaynaktan elde edilmeyen test soruları ile uğraşmamak gerekir! Güvenlik kaynak: Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezin’ce hazırlanmış sorulardır, o soruları bazıları eğip bükerek, sözü ona zor soru hazırlamak suretiyle öğrencileri zorlamakta, öğrendiklerini onu unutturmaya çalışmaktadırlar! Asla doğru kaynaktan ayrılınmamalıdır.

Test çözmek çalışmak değildir, çünkü anne ya da baba çocuğuna: “çalış oğlum!” dediği zaman, öğrenci öğrenci eline bir test alır, kalemiyle oynamaya başlar, sanki ders çalışıyor kerata! O bakımdan dersi konu bazında öğrenip çıkabilir soruları çözmeden, insan ders çalışmış olamaz!

Öğrencilerin dikkat etmeleri gereken bir olay da kendilerini motive etmeleridir, bu bakımdan bir hedef belirlemeli, o hedef her neyse onu tavanına, çalışma masasına, duvara ve hatta tuvalette görebileceği bir yere asmalıdır. Hedefi olmayan ve doğru motive olmayan kendini başarılı kılabilecek bir sonucu alamaz. Konuları tekrar ederken en iyi bildiğiniz konudan, en az bildiğiniz konuya doğru gitmeniz, size hız kazandıracak, zaman kazandıracaktır. Zorlanacağınız konuları sonraya bırakmak hem moral, hem de favori konunuzu pekiştirmenizi kolaylaştıracaktır! Sınav yaklaştıkça zamanınızın 1/3’ünü uyumaya ve dinlenmeye ayırmalısınız, zamanınızın önemli bir bölümünü de tutarlı beslenmeye ayırmalısınız, tutarlı beslenme: sabah kahvaltısında, kahvaltıya başlamadan önce bir bardak su, bir kaşık bal tabii ki de organik! Çay, yumurta, beyaz peynir, ceviz vazgeçilmez olmalıdır, kahvaltıdan 2 saat sonra, bir elma veya muz ya da havuç yemelisiniz! Öğlen yemeğini saat 13.00’te: özellikle posalı, kepekli, lifli yiyeceklerle, akşam yemeğini de mümkün mertebe 17’ye kadar yemelisiniz! Akşam yemeğinde: mesela bir çorba yanında da çok hafif haşlanmış sebze yerseniz, gece boyu organlarınızın yenilerine saatini kaçırmamış olursunuz. Yatarken bir bardak ballı süt, sevmiyorsanız, sadece süt içmelisiniz, akşam kesin kahve içmemeli, gündüz kahve içmeniz de bir sakınca yoktur. Kolalı içecek önermeme rağmen, asla önermeme rağmen, sınav sürecinde öğlen yemeklerinde bir bardak kola olur. Sınav sürecine girildiğinde bol yürüyüş yapmalı, kendinizi dinlemeli hayal kurmalı, gelecek planlaması yapmalısınız. Her akşam uyurken: uykuya koyun saymak yerine 3-5 yıl sonrasının hayalini kurarak uyumak, hatta evlenmiş, çocuklarınız olmuş, nasıl bir yaşam tarzı düşünüyorsanız, o yaşamı yaşıyorsunuz şeklinde bir hayalle başlamanız uygundur.

Sınav haftasından daha söyleyeceklerim olabilir, şimdilik bu kadar kendinize iyi bakın. Allah başarıdan ayırmasın ama önce sağlık! Unutmadan ekleyeyim ders çalışmadan önce bir ısınma egzersizi yapmanız beyne oksijen gitmesi açısından çok önemlidir.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Rapor Et

Usta

Prof.Dr. M.Fatih Çam tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hayatta İlerlemenin Önündeki En Büyük Engel: Kurban Psikolojisi

    İklim Değişikliği ve Artan Sıcaklıklar Bizi Uykumuzdan Edebilir