Günlük yaşamda bazen kendimizi sıkışmış hissedebiliriz. Bunun gibi olumlu veya olumsuz birçok his çok normaldir. Fakat sürekli olarak yaşadığımız olayları ya da kişileri şikâyet ediyorsak işte tam burada kendimiz için çok büyük bir kötülük yapıyoruz demektir. Literatürde bunun tam adı ‘’Kurban Psikolojisi’’ dir. Kurban psikolojisi nedir? Ve bu durumdan nasıl kurtulabilirim? Cevaplarına gelin birlikte bakalım.
Kurban Psikolojisi; bireyin sürekli olarak kendini mağdur olarak görmesidir. Sadece hayatında yaşadığı olumsuzluklara odaklanırlar. Suçlama ve suçluluk duyguları baskındır. Sürekli olarak dış dünyaya odaklı ve dışarıdaki etmenler yüzünden kendini mağdur hissederler. Yaşadığı tüm durumlarda başkalarını suçlar ve şikâyet ederler. Genel olarak kurdukları cümleler şöyledir;
- Neden bunlar hep benim başıma geliyor,
- Kimse beni anlamıyor,
- Çocukken ailem bana şunları şunları yaptı, kötü davrandı,
- Keşke böyle olmasaydı,
- Güzel şeyleri hak etmiyorum,
- Yalnızım,
Gibi vb. birçok cümle kalıplarını devamlı olarak kullanmaktadırlar.
Bu durum zaman zaman herkeste olabilir. Ama bazı insanlar tüm hayatlarını böyle geçirmektedirler. Hayatta hiçbir şey kalıcı değildir. İçinde bulunduğunuz durumları dramatize ederek kendinize ve çevrenize sürekli olarak servis yapmanız olanı düzeltmez daha da kötü yapar. Her an seçebilme şansına sahibiz. Her an dengelenebiliriz.
Peki kurban psikolojisinden nasıl kurtulabiliriz diyorsanız bunun için “Eğitim ve Yaşam Koçu Semra Kozanlı bir yazısında şu cümleleri ile dikkat çeker:
“Kurban psikolojisinden çıkmak için; ‘her şeye rağmen seçimlerimin sorumluluğunu alıyorum ve hayatımın kahramanı oluyorum’ modunda olmak gerekir. Net olmak, sevgiyle yaşamak, hayatın kontrolünü elinde tutmak gerekir.”
Odak noktanızı değiştirerek hayata farklı perspektiflerden bakmak ve bakabilmek ilk adım atmanızı sağlayacaktır. Yaşadığınız olumsuz durumlarda isyan etmek yerine ne öğrendiğinize bakmak ve almak ders almak çözüm odaklı olmanızı sağlayacaktır. Zihninizi ve ruhunuzu arındıracak aktivitelerde bulunabilirsiniz. Farkındalığınızı arttırmak ve istediğiniz hayatı yaşamanın sizin elinizde olduğunu unutmayın. 🙂
Editör: Fatih Düz – 27.05.2022
Güzel, bilgilendirici bir yazı ve çok doğru bir yaklaşım. Kaleminize sağlık.
Hayatta kendimizi suclamak yerine empatik bir sekilde düşünüp yaşamak her zaman daha doğru olacaktır hiç bir insanın hikayesi birbiri ile aynı değil o yüzden mutlu olduğunuz gibi yaşayın kendinizi hiç bir şey icin suçlamayın.
Teşekkür ediyorum 🙂
Odak noktası degistirerek farklı bir perspeftikften bakmak… iste tüm çözümlerin başlangıcı…