içinde ,

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz ÜzgünÜzgün

Kış Günlerinde Sımsıcak Hikayeleriyle İçinizi Isıtacak Kitap Önerileri

Soğuk günlerde neşenizi artıracak, yüzünüzü gülümsetecek, içinizi ısıtacak hikayelere tanık olun.

Kitap okumanın tabii ki mevsimi yoktur ama soğuk kış günleri geldiğinde soğuktan korunmak amacıyla evimizin içinde ya da ısınmak için girdiğimiz bir mekanın sıcaklığında okunan bir kitap her zaman iyi gelir. Herkesin kendine göre beğendiği, okumak istediği, okumaktan keyif aldığı kitap türleri olabilir ama ben sizlere nacizane birkaç öneride bulunmak istiyoruz.

Buyurun başlayalım;

  • KÜRK MANTOLU MADONNA

Sabahattin Ali’nin çok değerli eserlerinden biri olan Kürk Mantolu Madonna ile başlayalım. Raif Efendi bir bankada kendi halinde çevirmenlik yapan bir adamdır; o kadar sessiz birisidir ki bankada çalışan herkes üzerine gelmektedir ve kendi işlerini dahi ona yaptırmaya çalışırlar. Artan iş yüküne ve evinin curcunasına çok fazla dayanamaz. Sık sık hastalanır ve işe gelmemeye başlar. Raif Efendi ile aynı odada çalışmaya başlayan bir beyefendinin dikkatini Raif Efendinin sıklıkla işe gelmemesi dikkatini çeker. Bir gün Raif Efendinin evine gider ve yardımcı olmak ister ancak evine gittiğinde onu oldukça kötü bir halde bulur. Raif Efendi odasının çekmecesinde bulunan eşyalarını ister ve sır gibi sakladığı defterini bir günlüğüne okuması için beyefendiye verir. Beyefendinin Raif Efendinin hayatını okuması, o günlüğün içinde saklanan anıları derinden hissetmesi ve Raif Efendiyi günün birinde anlamasını konu alan roman size iyi gelecektir.

  • SON ADA 

Zülfü Livaneli’nin Son Ada kitabını okuduğunuz zaman hissettiğiniz duygular sırasıyla değişmektedir. İlk başta hissettiğiniz mutluluk yerini garip bir hüzne bırakıyor. Şehirden uzaklaşmak isteyen bir grup insanın uzun zaman önce aldıkları adada yaşamaya başlaması ile başlayan hikaye bir başkanın adaya taşınması ve gelişen olaylar ile devam ediyor. Küçük adada yaşamaya başlayan insanlar, şehirden arındıkları için oldukça keyiflilerdir ve adanın etrafında uçuşan martılar da onların keyiflerine eşlik etmektelerdir. Her şey çok yolunda giderken adaya taşınan başkan ile her şey değişir. Başkan şehir hayatından uzaklaşmak yerine hayatına kaldığı yerden devam eder. Adayı da şehirleştireceğini düşünür ve keyifle uçuşan martılar ölmeye başlar…

  • MUTLU PRENS

Oscar Wilde isimli yazarımızın Mutlu Prens isimli kitabı hem okunmasının kolaylığı ile hem de insana okurken kattığı hissiyat oldukça güzel. Mutlu Prens ülkesini yönetirken, mutlulukla yönettiğini sanarken ülkesini izlemeye başladığı andan itibaren her şeyin o kadar da güzel olmadığını ve ülkesinde çoğu şeyin yolunda gitmediğini fark eder. Yanında bir gün konaklayan göçmen kuşa ülkesinde zorluk çeken insanlara vücudundan bir parçayı götürmesini ister. Her geçen gün üzerinden kopan bir parçayı göçmen kuş ile birlikte gönderir. Üzerindeki son parçayı da göndermek zorunda kaldığında kendisinden geriye bir şey kalmayacağını bilir ama yine de vazgeçmez.

  • LYON’DA DÜĞÜN

Stefan Zweig birçok hikayesinde ve romanında olduğu gibi bu hikayesinde de insanı derinden etkilemeyi başarıyor. Devrimlerin olduğu bir zamanda ayrı düşen iki sevgiliyi konu alan hikaye ile başlıyor kitap. Sevgilisinin öldürüleceğinin haberini alan genç kız onunla birlikte olmak, ölecekse de birlikte ölmek için suç işler ve onu da sevgilisinin bulunduğu hapishaneye atarlar. Tek bir istekleri vardır; o da ölmeden önce evlenebilmek… Bunu da eski bir papaz sayesinde kolayca hallederler. Birbirlerine kavuşurlar lakin ölüm, kapılarını çalmak için beklemektedir.

  • HASRET 

Canan Tan’ın çok kıymetli eserlerinden birisinden bahsedeceğim şimdi de. Kırıkkale’ye bağlı Keskin köyünde başlayan hikaye nüfus mübadelesi ile devam ediyor. Tacettin ve bir Rum kızı Patricia’nın birbirini çok sevmesi ve yıllar içinde birbirlerine olan aşklarının onlar için imkansız bir şeye dönüşmesini okuyoruz. Bir bey oğlu olan Tacettin, ailesinin ona uygun gördüğü kişiyi istemez. Çünkü sevdiği Patricia ile bir gelecek düşünmektedir. Ailesine ne kadar karşı çıksa da ailesi onu evlendirir ama bu onun aşkından vazgeçmesine neden olmaz; ta ki nüfus mübadelesine kadar. Bu sefer yolları ayrılmak zorunda kalır…

Editör: Nur Bersun Aynur – 30.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Melisa Nur Uğuz tarafından yazıldı

22 yaşında ne yapmak istediğini hala çözememiş, rüzgarın etkisiyle bir o yana bir bu yana savrulan yaprak misali yaşayan birisiyim.

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Sanat Hayat Kurtarabilir Mi? Sanat, Analiz Etmenize Nasıl Yardımcı Olur?

    Haftanın Astrolojik Yorumları ve Tarot Kartları | 28 Kasım – 04 Aralık