içinde

İnanılmazİnanılmaz

411 Gündür COVID-19 Olan Hasta Sonunda Sağlığına Kavuştu!

İngiliz araştırmacılar, doğru tedavi yöntemini bulmak için hastanın virüsünün genetik kodunu analiz ederek 411 gündür sürekli COVID-19’a yakalanan hastayı sonunda iyileştirdiler.

İnatçı Covid enfeksiyonu -uzun Covid enfeksiyonu ya da sürekli tekrarlayan nöbetlerden farklı olarak- bağışıklık sistemleri zaten düşük olan çok az hastada gerçekleşir.

Enfeksiyon hastalıklarında uzmanlaşmış, Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust Hastanesi’nde çalışan hekim Luke Snell, bu hastalar “sürekli yakınmayla” aylarca hatta yıllarca bile pozitif çıkabilirler, dedi.

Snell, bu enfeksiyonların, hastaların yarısında ayrıca akciğer iltihabı gibi sıkıntılara yol açtığı için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.

Clinical Infectious Diseases dergisinde (Klinik Bulaşıcı Hastalıklar) yayınlanan yeni bir araştırmada, Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust Hastanesi ve King’s College London’dan bir grup araştırmacı 13 aydan daha fazla süredir Covid olan 59 yaşındaki adamın hastalığı sonunda nasıl atlattıklarını anlattılar.

Böbrek nakli sonucu zayıflayan bağışıklık sistemi yüzünden Aralık 2020’de Covid’e yakalanan 59 yaşındaki hasta bu sene Ocak ayına kadar pozitif çıkmaya devam etti.

Birçok kez Covid’e temaslı olup olmadığını ya da sadece inatçı bir virüsten kaynaklı olup olmadığını keşfetmek için araştırmacılar, nanopor dizileme teknolojisi ile hızlı genetik analizi yaptılar.

24 saat kadar kısa bir sürede sonuçları çıkan test, 2020 yılında yaygın olan ama yeni türlerle yer değiştiren B1 varyantına sahip olduğu sonucunu verdi.

Önceki türde bir varyanta sahip olduğu için araştırmacılar, adama Regeneron’dan casirivimab ve imdevimab monoklonal antikorlarının bir kombinasyonunu verdiler.

Birçok antikor tedavisinde olduğu gibi, Omicron gibi yeni varyantlara karşı bir etki gösteremediği için bu tedavi artık kullanılmıyor.

Fakat pandeminin ilk zamanlarındaki bir varyantla savaştığı için bu tedavi 59 yaşındaki hastayı başarılı bir şekilde sağlığına kavuşturdu.

Tedaviye Karşı Koymak

Snell, “Şimdi yaygınlığı artan çok yeni varyantlar, Birleşik Krallık’ta, AB’de ve hatta şimdi ABD’de bulunan tüm antikorlara karşı dirençlidir.” dedi.

Nisan ayından bu sene Ağustosa kadar ciddi bir şekilde hasta olan 60 yalındaki hastayı kurtarmak için araştırmacılar sayısız tedavi yöntemleri uyguladılar.

Ancak hiçbiri işe yaramadı.

Snell, “Onun gerçekten öleceğini düşünüyorduk.” dedi.

Böylece ekip, daha önce birlikte kullanılmayan iki antiviral tedaviyi -Paxlovid ve remdesivir- parçaladı ve ResearchSquare web sitesinde meslektaşlar tarafından değerlendirilmeyen bir ön baskı çalışmasına göre, bunları bilinci kapalı hastaya bir burun tüpü aracılığıyla uyguladı.

Snell, “Hasta mucizevi bir şekilde engeli aştı ve belki de şimdi bu çok zor inatçı enfeksiyonları nasıl tedavi ettiğimizin yolu budur.” diyen Snell, bu tedavinin normal Covid vakaları için uygulanılamayacağını vurguladı.

Nisan ayındaki ECCMID konferansında ekip, ölümünden 505 gün önce testi pozitif çıkan bir adamda bilinen en uzun süre devam eden enfeksiyonu duyurmuştu.

Snell, bu “çok üzücü vakanın” pandemi sırasında daha önce ortaya çıktığını ve artık çok daha fazla tedavi seçeneği olduğu için minnettar olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: Doruk Adakoğlu – 05.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ne Kadar Taylor Swift Hayranı Olduğunu Söylüyoruz!

    Ay Olmasaydı Ne Olurdu?