içinde

HavalıHavalı

Distopya mı Ütopya mı? | Cesur Yeni Dünya Romanından Siz Hangi Sebeple Ürkeceksiniz Bakalım

1894 yılı İngiltere doğumlu, genellikle romanlarında toplumsal eleştirel bir edebiyat tutumu sergileyen Aldous Huxley, beşinci romanı olan Cesur Yeni Dünya adlı eserinde de diğer romanlarında olduğu gibi yine toplumsal eleştiri tarzında bir roman yayımlamıştır.

Bu yazımda yayınlandığı dönemden bu yana edebiyat dünyasında kendinden çokça söz ettiren ve okurken en çok keyif aldığım kitaplardan biri olan Cesur Yeni Dünya kitabı hakkında görüşlerimi paylaşacağım.

1932 yılına göre oldukça yaratıcı bir kurguya sahip olan bu eser fikrimce edebi yönden bu denli kuvvetli değildir. Fakat yine de genel olarak okunmaya değer bir eser olduğunu düşünüyorum.

Ağır bir dil ile yazılan bir eser olan ”Cesur Yeni Dünya” kitabı okunmayı biraz zorlaştırıyor fakat hikaye ilerledikçe içinde hissedeceğiniz kurgu ile kendini okutmayı başaran bir kitap olmuştur.

Bilim kurgu klasikleri adı altında yayınlanan Aldous Huxley’in bu romanı distopik mi yoksa ütopik mi olduğunu anlamakta zorlanacağınız bir kitaptır ki zaten hali hazırda bu tartışma halen devam etmektedir.

Aldous Huxley gelecek yüzyılda bizi nasıl bir dünya beklediğine dair ilginç metaforları okuyucuya sunmuş, bu denli bir dünya hayali okurken beni bir hayli şaşırtmıştı. Kitap, gerçek dünyayla ütopik dünyanın birbirine adeta ayna görevi görmektedir.

Cesur Yeni Dünya eseri, zamanının çok ilerisinde olan, okuyucuyu sürekli düşünmeye iten bir kitap olma özelliğini taşımaktadır.

26. yüzyılda Londra’ da geçmekte olan Cesur Yeni Dünya eseri, üreme sisteminin günümüz koşullarında sperm yumurta birleşimi sonrasında değil de laboratuvar ortamında oluşturulduğu, evliliğin hatta anne olmanın ayıp sayıldığı, aile kavramının olmadığı bir sistemi görmekteyiz kitapta.

Kitapta aile kavramının ilkel bulunduğu, insanların tüplerin içinde istenilen özelliklerde üretildiği, merkezlerde hayatları boyunca yapacakları işlerin, bulundukları sosyal sınıfların, bir insanın sahip olabileceği tüm özelliklerin ödül ve ceza koşullandırması ile belirlenip hayatlarına bu şekilde devam edecekleri bu durumdan memnun olmalarının sağlandığı bir distopya anlatılmaktadır.

Kategorilere ayrılmış bir şekilde sınıflandırılmış olan toplum, cinsellik ve Soma denilen ilaç gibi (uyuşturucu madde), bunu kullanan insanların bulandırılan zihinleri sayesinde sorgulamadan kendilerine sunulmuş zevk ortamında yaşamlarını sürdürmektedirler.

Kitabı okurken doğru söylemek gerekirse ilk başta ürktüm, daha sonra ise içerisinde yaşasaydım nasıl olurdu diye merak ettiğim bilim kurgu romanı oldu kendisi.

İlk başlarda beni ürkütmüş olmasına rağmen kitabın konusunu çok sevdim ve ilginç buldum.

Kitaptan birkaç alıntı yapmak istiyorum.

“Ne sebeple olursa olsun hatanızın üzerinde kara kara düşünmeyin. Temizlenmenin yolu çamurda yuvarlanmak değildir.”

“Mutluluk ve erdemin sırrıdır; yapmak zorunda olduğun şeyi sevmek.”

Cesur Yeni Dünya kitabı her okuyanın kendine özgü metaforlar bulacağı, kendi dimağına uygun dersler çıkaracağı, dünya tarihine adını yazdırmış bir kitap olmuştur.

Bu tarz bilim kurgu klasikleri sevenler için güzel bir tavsiye olduğunu düşünüyorum.

Şimdiden keyifli okumalar dilerim.

Editör: Sümeyye Özmen – 02.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Geçmeyen Şişkinliğinize Adım Adım Etkili Çözüm Önerileri

    Modayla Cinsiyet Kalıplarına ve Toksik Masküleniteye Karşı Gelmek