içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Dünya Karpuz Günü

Bir anda, dört mevsimden biri olan yaz mevsimini düşününce aklınıza ilk gelen meyvenin karpuz olması bir tesadüf mü? O serinletici ve ferah lezzetiyle içinizi soğutması, bizleri daha da yaza bağlaması, sevdiğimiz şeyleri bize hatırlatmasıyla, anlamlara anlam katan o meyvenin özel bir günü olduğunu biliyor muydunuz?

Karpuzun birden fazla sembolik anlamı vardır. Bunlardan bir tanesi doğurganlık belirtisi olarak düşünülmesidir. Rüyada karpuz görmek ise; tutku, aşk ve şehveti işaret eder.

Karpuz’un neredeyse tamamı sudur. Bilimsel anlamda %92 oranında sudan oluştuğu bilinmektedir. Bu bilgilere göre de karpuzun bu kadar serinletici ve rahatlatıcı olmasına şaşmamalı.

İnsanlar binlerce yıldır bu tadın farkında ve afiyetle tüketmeye de devam ediyorlar.

Eski Mısır’da Nil Vadisi’nde karpuz yetiştiriciliğinin MÖ 2. bin yıl kadar erken bir tarihte başladığı söyleniyor. Karpuz tohumları  Kral Tutankhamun’un mezarında bile bulundu!

Her yıl 3 Ağustos’ta, çok eskilerden gününüze kadar gelen bu meyveyi, Dünya Karpuz Günü olarak da bilinen sulu bir lezzet şöleni eşliğinde kutluyoruz.

Karpuz hem meyve hem de sebzedir. 

Karpuz bir meyvedir, çünkü birden çok bitki üretebilmek için tohumlar içerir. Ama aynı zamanda da bir sebzedir, çünkü diğer sebzeler gibi tohumlardan ekilip hasat edilirler. Karpuzlar, kabak ailesinin bir üyesidir, yani kabak, salatalık ve bal kabağı ile akrabadırlar.

Tonlarca karpuzu yeseniz de korkmayın, çünkü neredeyse tamamı sudan oluşuyor. Yüzde 6’lık bir kısmı ise sadece şeker. Böylece suçluluk duymanıza gerek yok. Sıcak yaz günlerinde susuzluğunuzu bastırabilir ve gönül rahatlığıyla ferahlayabilirsiniz.

Tam bir C vitamini deposu olan karpuza kırmızı rengini veren likopen, kanser hastalığından göz sağlığına, kalp ve damar sağlığına kadar pek çok hastalığa şifa olmaktadır.

Karpuzun bir diğer önemli faydası da; içerdiği tüm faydalı bitki bileşikleri ve besin maddeleridir. Karpuz kalori açısından en düşük meyvelerden bir tanesidir ve sağlamış olduğu besin maddeleri açısından en iyilerden biridir. B6, B5 ve B1 vitaminleri açısından RDI’nin (Tavsiye Edilen Günlük Alım) yüzde üçünü sağlar. Ayrıca, RDI’nizin magnezyum RDI’sinin yüzde dördünün yanı sıra potasyum RDI’nizin yüzde beşini, A vitamini RDI’nizin yüzde 18’ini ve RDI C Vitamini’nizin yüzde 21’ini karşılar.

Karpuz çok miktarda su ve az miktarda lif içerir ve bunların her ikisi de sağlıklı sindirim açısından hayati önem taşır. Su, sindirim sisteminizin etkili bir şekilde hareket etmesine yardımcı olurken, lif dışkınız için hacim sağlayabilir. Hem lif hem de su açısından zengin meyveler yerseniz, sağlıklı ve normal bağırsak hareketlerini teşvik etme açısından çok faydalı olabilir. Bu aynı zamanda kendinizi rahat hissetmenizi ve gün boyunca kendinizi tıkanmış hissetmemenizi sağlamak için de önemlidir.

Ferahlatıcı ve bize yaz mevsimini her daim yaşatan karpuz, kendi gününü layıkıyla hak ediyor, bu nedenle Dünya Karpuz Günü’nü kutluyoruz.

Editör: Sümeyye Özmen – 03.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Karakterine Göre Hangi Hobiyi Edinmelisin?

    Karıştırılan Ruh Sağlığı Uzmanları: Psikolog vs. Psikiyatrist