içinde

Meksikalı Uyuşturucu Baronu Rafael Caro Quintero Tutuklandı

Meksika Donanması, ABD’nin en çok arananlar listesinde yer alan Meksikalı uyuşturucu baronu Rafael Caro Quintero’nun batı Sinaloa eyaletinde tutuklandığını söyledi.

1985 yılında bir ABD uyuşturucu uygulama ajanını kaçırmak, işkence yapmak ve öldürmekle suçlanan Bay Quintero, Choix kasabasında tutuldu.

Donanma, 69 yaşında olduğuna inanılan Bay Quintero’nun, Max adında özel olarak eğitilmiş bir köpek tarafından çalılıklarda bulunduğunu söyledi.

ABD, Bay Quintero’nun derhal iadesini isteyeceğini söyledi.

ABD Başsavcısı Merrick Garland, “Amerikan kolluk kuvvetlerini kaçıran, işkence eden ve öldüren hiç kimse için saklanacak bir yer yok. Rafael Caro Quintero’yu yakalayıp tutukladıkları için Meksika makamlarına derinden minnettarız.” dedi.

Bu arada Beyaz Saray kıdemli Latin Amerika danışmanı Juan Gonzalez bir Twitter gönderisinde şunları yazdı: “Bay Quintero, güçlü Guadalajara Kartelinin üç kurucu üyesinden biriydi. Eski ABD Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi (DEA) ajanı Enrique Camarena’yı öldürmekten 28 yıl hapis yattı.” Cinayet o sırada ABD-Meksika bağlarını gerdi ve daha sonra Netflix dizisi Narcos: Mexico’da dramatize edildi. 2013’te Meksika’daki bir mahkeme, Quintero’nun 40 yıllık cezasını kısalttı ve serbest bırakarak, federal bir mahkemeden ziyade bir eyalette yargılanması gerektiğine karar verdi. Karar daha sonra ülkenin yüksek mahkemesi tarafından bozuldu, ancak Bay Quintero çoktan saklanmıştı. ABD’li yetkililer, onun hızla uyuşturucu kaçakçılığına döndüğünü ve ardından Washington’un yakalanmasına yol açacak herhangi bir bilgi için 20 milyon dolar (17 milyon £) teklif ettiğini söyledi. Bay Quintero’nun tutuklanması sembolik olarak önemlidir, ancak artık uluslararası uyuşturucu kaçakçılığında önemli bir figür olarak görülmemektedir. DEA’nın eski uluslararası operasyonlar şefi Mike Vigil, Reuters tarafından aktarıldığına göre, “Muhtemelen DEA için önemi açısından son on yılın en önemli yakalamalarından biri” dedi.

Meksika Donanması yaptığı açıklamada, Sinaloa’daki Los Mochis şehrinde bir Black Hawk helikopterinin düşmesi sonucu 14 personelinin öldüğünü söyledi. Donanma, soruşturmanın devam ettiğini, ancak kazanın Bay Quintero’nun tutuklanmasıyla ilgili olduğuna dair bir işaret bulunmadığını söyledi.

Editör: Melike Bay – 16.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Saç Rengin Kişiliğini Tanımlıyor

      Siyah Kuğu Teorisi: Nedir ve Nasıl Kullanılır?