içinde

MuhteşemMuhteşem

Öğreten Değil Öğrenensin Rolünü Hatırla

Anlamamız gereken ilk ve en önemli şey belki de kimseye dışarıdan müdahale etmemekti. İstesek de insanları eleştirerek, öğütlerle değiştirmek zaten mümkün değil. Değişim dışarıdan sözlerle değil içeriden sorgulamayla olur. Kişiler bir sıkıntıda olduğunu fark edip çözüm arayışına girerse, bize sıkıntısını anlatıp fikrimizi sorarsa ona tavsiyeler vermemiz doğru olur. Aksi halde onun yaşam yoluna saygı duymamış oluruz.

Birçok arkadaşlığın ve ilişkin bu sebeple bozuluyor olabilir. İnsanların kader ağına müdahalede bulunduğumuzda hayat bizi otomatik olarak onun yolundan çekiyor. Neden bazı kişilerle aniden ilişkimizin koptuğunu ve görüşmediğimizi anlayamayız. İki taraf da birbirini sevmesine rağmen türlü sebeplerle bir türlü görüşemezler ama hep birbirinin aklındadırlar oysa ki. Bazı şeyleri deneyimleyip o yönde algılarımızın açılması için hayat bazı kişilerle bağlantılarımızı kesebiliyor. Henüz karşıdan gelecek bilgi ve deneyim aktarımına hazır değilsek hem sıkılırız hem de o kişiyle ilişkimizi sürdürmek içimizden gelmez.

Aynı frekansta olmamamıza rağmen severiz bazı kişileri ama görüşmek için elimiz telefona gitmez. Ancak belli bir algı seviyesine ulaşınca da tekrar aynı kişi ile iletişim kurmayı ister ve kaldığımız yerden görüşmeye devam ederiz.

Ebeveynlerin bu konuda yanlış hareket ettiğini düşünüyorum. Çocuklarının hayatını kendi hayatıymışçasına yönlendirmeye çalışan aile sayısı oldukça fazla. Çocuk bile olsa kendisinin cevaplar aramasına izin vermemiz gerekir. O zaman bizi daha çok ciddiye alarak dinlediğini fark ederiz.

İnsanlar çok öğüt veren ve kesin yargılarla konuşanlara mesafelidir. Bu davranış karşı tarafın hayatına, kararlarına saygı duymadığımızı hissettirebilir. Kesin yargılarla tavsiye vermenin bir tehlikesi de şudur ki, yaşadığınız müddetçe doğrularınız değişebilir. Bir gün konuştuklarınızın tam tersi davranışlarda bulunduğunuzda etrafınızdakilerce tepki alabilirsiniz. Çünkü zamanında kendi doğrularınızı kesin ve değişmez bir olguymuş gibi çevrenizdekilere dayatmıştınız.

Ölene kadar birçok doğru ve yanlışımızın yer değiştirme ihtimali vardır. Yaşadıkça, deneyimledikçe bir zamanlar yeterli bilgimiz olmadığı için yanlış olarak tanımladığımız şeyleri yaparken buluruz kendimizi bu eskiden yanlış olarak düşündüklerimiz için de geçerlidir.

İnsanlar sorunlarına çözüm ararken fikir belirtmemiz ileride korkmadan yaşamamızı sağlar. Bir zamanlar böyle söylemlerde bulundum şimdi buna göre yaşamak zorundayım ikileminden de kurtulmuş oluruz böylece. Etrafa tavsiye dağıtmak çoğu zaman çevremizdekileri incitir. Bize saygı duyulan, yaşam yolumuza saygı duyulan yerde olmak isteriz.

Yalnız kalmak istemiyorsanız bu huyunuza veda etmeniz gerekiyor. İnsanlık onuruna yakışır biçimde davranmak , insanların bugün yaptığı yanlışlara anlayışlı gözlerle bakmak ilişkilerinize olumlu yansıyacaktır.

Unutmayın ki biz birilerine bir şeyler öğreten taraf değiliz, onlar öğrenen taraf. Karşı taraf öğrenmeyi isterse öğrenir. Dilediğimizce tavsiyelerde bulunsak da o kişi hazır değilse sadece onu kendinizden uzaklaştırırsınız.

İyi bir öğrenen olmanız dileğiyle..

Editör: Fatih Düz – 06.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Toplum ve Görgü Kuralları

    Ateşli Kız Yürüyüşü: Bu TikTok Trendi Ruh Halinizi ve Zindeliğinizi Gerçekten Artırabilir mi?