içinde

90’lı Yıllara Nostaljik Yolculuk

90’lı yıllar…birçogumuz için çocukluğumuz demek, ergenliğimiz, lise yıllarımız ve özlemle andığımız gençliğimiz demek…

Çocukluğumuzun efsane çizgi filmleri vardı. Hani şirinler, temel reis, scobby do, Tom ve Jerry, Ret Kit, gibi hala tebessümle hatırladığımız çizgi filmler… Mesela bakkallar vardı; içeri girince taze ekmek, deterjan, sakız kokusu kokan..Mavi önlüklü samimi güler yüzlü bakkal amcalarımız vardı. .. Leblebi tozu, bonibon, eti cino, patlayan şekerler, külahta çekirdek, ekşi sakız, meybuz… bayılırdık bunları almaya, arkadaşlarla kaldırım taşına oturup, yemenin tadı da bir başkaydı.

Bir de dönemin meşhur oyunlar vardı tetris, cep telefonlarında yılan oyunları, atariler, bir de sanal bebek çıkmıştı piyasaya, acıkan, ilgi bekleyen, sanal minik oyuncaklar…sokaklarda oynanan misket, yakan top, saklambaç oyunları ve  futbol vazgeçilmezdi….Hele de çocuklar için, öyle eve kapanmak yoktu. Anneler “Hadi yemek hazır..!!Gel artık yeter..! diyene kadar, terleyip yorulana kadar girilmezdi eve.

Gençlikte özellikle ergenlikte dinlenen şarkılar vardı.. Hani aşık olup açılamayınca, aşk acısı çekildiğinde, ya da atarlı giderli şarkılar dinlemek istediğimizde; duygularımıza tercümanlık eden, ağlatan manalı sözlerle duygularımıza dokunan, efsane şarkılar…

90’lı yıllarda izlediğimiz, diziler de unutulmazdı. O dönem diziler, herkese hitap ediyordu. Daha çok güzelliğe, iyiliğe, doğruluğa sevkediciydi. Finalde hep iyilik, sevgi, dürüstlük kazanıyordu. Dizilerde şiddet, aldatma, sahte ilişkiler, neredeyse hiç yoktu.

90’lar politika içinde çalkantılı bir dönemdi . Tansu Çiller vardı politikada ilk kadın başbakan olarak şaşırtmıştı bizi. Koalisyonlar, siyasi olaylarla dolu, tarikatlar, Fethullah Gülen, farklı politik isimler karışık bir dönem.90’larda  Doğal afetler de meydana geldi. Özellikle de Erzincan depreminde, 1999 İstanbul depreminde çok fazla kayıplar verdik.

Acısıyla, tatlısıyla dolu dolu geçti 90’lı yıllar… Ama hep bir iz bıraktı yüreğimizde. Hep özlemle hatırlanan o samimi, aşk dolu aslında kıymetli yıllardı. Küçük şeylerden daha kolay mutlu olduğumuz, komşuluk ilişkilerimizin daha iyi olduğu zamanlardı. Daha bir anlamlıydı yaşanan duygular, daha bir güvenilirdi insanlar. Cinayet, çocuk istismarı, hırsızlık haberleri de yok denecek kadar azdı. Geriye dönmek istediğimiz, güzel yıllardı 90’lı yıllar…

Editör: İlkem Baydarlı – 04.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    2022’in en moda 4 yaz saç rengi

    Şov Devam Edemez | Roland Schimmelpfennig – Platform Tiyatro