içinde

Mars’a Gitmek İster Miydiniz? Mars’tan En Çarpıcı 5 Fotoğraf

Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA), Starship’in SpaceX’in fırlatma sahasından fırlaması için gerekli çevresel izinleri vermesiyle birlikte, Elon Musk’ın uzun süredir hayalini kurduğu Mars’ta bir insan yerleşimi kurma hayaline artık bir adım daha yaklaştık.

Yüzyıllar boyunca, Kızıl Gezegen insan kültürlerinin ve medeniyetlerinin bir parçası olmuştur ve modern teknolojideki ilerlemelerle, insanlığın gezegene ayak basacağı bir geleceğe doğru ilerliyoruz.

Mars’a gönderilen görevler, yıllar içinde bu gezegeni daha iyi anlamamıza yardımcı oldu. Bir insan yerleşimi kurmadan önce öğrenmemiz gereken daha çok şey olsa da, gezegenin herhangi bir maceracının oraya gitmek için can atmasına neden olacak nefes kesici görüntülere sahibiz.

Danielson Kraterindeki Katmanlar

Danielson Krateri, gezegenin güneybatısındaki Arabia Terra bölgesinde bulunan bir çarpma krateridir. Kraterin çapı yaklaşık 42 mil (67 km) ve Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) tarafından 2019’da çekilen bu görüntü, kraterdeki tortul kaya ve kumu gösteriyor.

NASA’ya göre, kraterdeki kaya, milyonlarca yıl önce gevşek çökellerin kratere her seferinde bir katman yerleştiği zaman oluşmuş olabilir. Yıllar geçtikçe, bu katmanlar yerlerine yapıştırıldı ve şimdi bir merdivendeki basamaklar gibi dışarı çıkıyor. Mars rüzgarları, bu katmanlara kumları saçarak, ona zebra çizgileri benzeri bir görünüm kazandırdı.

Buzla Dolu Krater

Mars’taki tüm kraterler milyonlarca yaşında değildir. Aralık 2019’da MRO, Kızıl Gezegenin Kuzey Kutbu’ndaki bu nispeten yeni krateri ele geçirdi. Mars yüzeyindeki düşük sıcaklıklar krateri buzla doldurdu. Şimdiye kadar gezegende su izine rastlamadığımız için, gezegendeki en bol gaz olan karbondioksitin düşük sıcaklıklar nedeniyle donmasıyla buz oluşur.

Çapı ancak 650 fit (200 m) olan bu krateri ince ayrıntılarla yakalamayı başaran MRO’daki HIRISE kamerası da özel bir itibara sahiptir.

Bir gölün kalıntıları

Yaklaşık 2,5 milyar yıl önce Mars, gezegenin Güney Dağlık Bölgesi’nde çok hızlı bir şekilde sel kanalları oluşturan yeraltı suyunun feci çıkışlarıyla karşı karşıya kaldı. Bu sel kanalları, bugün yaklaşık 280 km çapındaki antik bir çarpma kraterinde yükselen blokların ortasında bazaltik kum tepeleri olarak görülebilmektedir.

Yukarıdaki görüntü, aynı zamanda Ares Vallis adında büyük bir çıkış kanalına sahip olan ve kuzeybatıya doğru Chryse Planitia’daki Northern Lowlands’a doğru bin milden (1.600 km) uzanan bu çarpma kraterinde bulunan Aram Kaos adlı bir sitedir. Mars Pathfinder’ın indiği yerden çok uzakta.

Üç Ay yükselir, hatta dört

İkisinden daha büyük olan Phobos, öncelikle yukarıdaki görüntü panelinde görülebilirken, daha küçük olan Deimos, NASA’nın Odyssey Orbiter’ındaki Termal Emisyon Görüntüleme Sistemi (THEMIS) kamerası  tarafından yakalanan ikinci panelde de görülüyor . Dünya’nın sahip olduğu küresel ayın aksine, Phobos biraz tuhaf bir şekle sahiptir ve günde üç kez Mars’ın etrafında döner.

Daha büyük olan ay, aynı zamanda, gezegenine en yakın yörüngede dönme gibi benzersiz bir ayrıcalığa sahiptir, ancak aynı zamanda, 50 milyon yıl sonra gezegenin etrafındaki bir halkaya çarpması veya parçalanması da beklenmektedir. Bunu yapmadan önce, bir insan yerleşimi onun Mars gökyüzünde yükseldiğini ve battığını görebilmeli.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Saçların Beyazlamasını Önlemek İçin Bitkisel Formüller

    En iyi cover şarkılar