içinde

Daha iyi bir yaşam kalitesi mi istiyorsunuz? İşte dünyanın en yaşanabilir şehri

Avusturya’da Viyana listenin başında

Viyana, müziğin ve hayallerin, güzel katedrallerin ve bulvarların şehridir. Ama Viyana sadece bu kadar değil. Avusturya şehri bu yıl altyapısı, sağlık sistemleri, kültürü ve eğlencesi ile de dünyanın en yaşanabilir şehri oldu. Şehir, dünya çapında 172 ülkeyi kapsayan bir anket olan 2022 Küresel Yaşanabilirlik Endeksi’nde listenin başında yer alıyor.

Küresel Yaşanabilirlik Endeksi nedir?

Economist Group’un araştırma ve analiz bölümü olan Economist Intelligence Unit (EIU) her yıl Küresel Yaşanabilirlik Endeksi’ni yayınlar. Bu endeks, bir bireyin dünya çapında yaşam tarzını etkileyebilecek çeşitli zorlukların ölçülmesine yardımcı olur. Bu yıl, çalışmanın bir parçası olarak 172 ilde anket yapıldı.

Anket yapılan her şehre beş geniş kategoride puan veriliyor: istikrar, sağlık, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı. Uzman analistlerden ve şehir içi katkıda bulunanlardan oluşan bir ekip, derecelendirmelere yardımcı olur. Bu yıl Viyana, 2018 ve 2019’da olduğu gibi sıralamada birinci oldu. 2021’de Auckland, Yeni Zelanda listede ilk sırada yer alırken, bu yıl 34. sıraya düştü.

Genel olarak, Batı Avrupa ve Kanada şehirleri, yüksek Covid-19 aşılama oranları ve hafifletilen kısıtlamaların ardından bu bölgelerde hayat neredeyse normale dönerken listelerin zirvesinde yer aldı. Yelpazenin diğer ucunda, sosyal huzursuzluk ve çatışmalarla uğraşan Suriye, Libya ve Nijerya’daki şehirler var. İşte dünyanın en ve en az yaşanabilir şehirlerinin tam listesi.

Dünyanın en yaşanabilir 10 şehri

10. Osaka, Japonya

9. Amsterdam, Hollanda

8. Toronto, Kanada

7. Frankfurt, Almanya

6. Cenevre, İsviçre

5. Vancouver, Kanada

4. Calgary, Kanada

3. Zürih, İsviçre

2. Kopenhag, Danimarka

1. Viyana, Avusturya

Listenin en altında en alan şehirler

163: Tahran, İran
164: Douala, Kamerun
165: Harare, Zimbabwe
166: Dhaka, Bangladeş
167: Port Moresby, PNG
168: Karachi, Pakistan
169: Cezayir, Cezayir
170: Trablus, Libya
171: Lagos, Nijerya
172: Şam, Suriye

Editör: Fatih Düz – 25.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Burcu Aydınlı tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarÖncüGaleri SahibiListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Narsisizm nedir? Narsist insanları nasıl anlarız?

    Çok para kazandıran bazı meslekler