içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Niçin Psikoloğa gitmeliyiz?

Dünya zor bir dönemden geçiyor, dolayısıyla biz de bu durumdan etkileniyoruz. Pandemi, sağlık sorunları, ekonomik kriz, kariyer, eğitim derken içimizdeki sessiz savaşçı yoruluyor.

Yapılan araştırmalara göre bedensel birçok hastalığın ardında (örneğin mide sorunları stresten ve kaygıdan kaynaklanmaktadır) ruhsal yaraların olduğu bulunmuştur. Bundan dolayı bedenimize verdiğimiz önemi, ruhumuza da verip daha fazla yara almadan kendimizi yaşadığımız olaylardan en az zararla koruma altına almalıyız.

Kendimiz ve ruhumuzla barışmak için yapmamız gereken ilk şey uzman bir psikolog bulmak olacaktır. Tekrar neden psikoloğa gitmeliyiz sorusuna gelecek olursak eğer;

1) İçimizdeki yaraları sarabilmek için

Hayatımızda yer alan kişiler üzerimizde bir tesir bırakıyor. Kimisi ise farkında olmadan veya bilerek ruhumuzu yaralıyor ve üzerimizde olumsuz duygular, derin yaralar açabiliyor. Acılarımızı kabullenip bunlarla başa çıkabilmek için ise bir uzmana görünmek bizim için faydalı olacaktır.

2) Kendimizi tanıyabilmek için

Dışarıdaki seslerden dolayı sizin de bazen kendinizi duyamadığınız oluyordur. Herkes hayatınız hakkında doğru, yanlış fikirler üretir. Hatta kimileri iyiyi kötüyü bizim adımıza belirlemeye çalışır. Onlar konuştukça içimizdeki sesi duyamaz oluruz ve kendimizi tanıyabilmek için vakit ya da yer bulamayız. Bundan dolayı da kendimize yabancılaşır, kim olduğumuzu sorgular dururuz. Bu evrede bize sağlıklı bir yol gösterebilecek kişiler ararız. Psikolog da bize yol gösterip kim olduğumuzu keşfetmemize yardımcı olacaktır.

3) Duygularımızı ifade edebilmek için

Kendimizi tanımaya, anlamaya başladığımızda bizde sevinç, korku, şaşkınlık yaratan durumları; bizi üzen,mutlu eden şeyleri daha iyi anlayacak ve duygularımızı gelişen farkındalığımızla daha sağlıklı bir şekilde yaşayacağız.

4) Daha sağlıklı ilişkiler geliştirebilmek için

Psikolojik destek almak önceki olumsuz ilişkilerimizi geride bırakabilmek ve yeni ilişkilere yelken açarken sağlıklı ve mutlu ilişkiler kurmamızı da sağlayacaktır.

5) İyi ebeveynler olabilmek için

Çocuk sahibi olduğumuzda ona da kendimizde olan olumsuz tutumları aktarmamak için iyileşmemiz sağlıklı bir birey yetiştirebilmemizde büyük olanak sağlayacaktır.

 6) Kişisel gelişimimizi tamamlayabilmek için

Gelişim uzun süreli bir kavram olsa da ileriki dönemlerimizi (orta yetişkinlik, ileri yetişkinlik) mutlu ve huzurlu yaşayabilmek için şimdiden ruh sağlığımıza yatırım yapmamız lehimize olacaktır.

Maddeler daha da uzatılabilir fakat şu 6 maddeyi karşılayabildiğimizde daha mutlu, zihinsel açıdan sağlıklı bir birey olup hayattaki doyumumuzu artırabiliriz.

Editör: Fatih Düz – 21.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Büşra Kurt tarafından yazıldı

Üyelik YılıMakale YazarıListe UstasıTestçiYorumcuVideo Yapımcısı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bitcoin: En Büyük Kripto Para Birimi Neden Çöküyor?

    Güçlü ve sağlıklı tırnaklar için bakım önerileri