içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Beyin Yakan Yanlış Anılar: Mandela Etkisi

Hafıza kişiden kişiye değişen bir şeydir. Kimisi pek çok şeyi en küçük ayrıntısına kadar hatırlar, kimisi ise önceki gün yaşanan olayı bile hatırlayamaz. Fakat hepimizin aklında, geçmişte sürekli gördüğümüz ve aklımızda yer eden bazı şeyler vardır. Bu bir resim, bir logo, bir şarkı ya da yaşanan bir olay olabilir. Elbette bazen bunları da yanlış hatırlayabiliriz. Fakat ya aynı olayı sizin gibi diğer herkes de yanlış hatırlıyorsa? İşte konumuz tam olarak bu: Mandela Etkisi

Mandela Etkisi, toplumun çoğunun bir şeyi yanlış hatırlaması fakat doğru hatırladığından emin olmasına denir. Daha detaylı bir şekilde anlatmak için örneklere geçmeden önce buna neden Mandela Etkisi denildiğini açıklayalım.

Eski Güney Afrika Devlet Başkanı ve önemli bir aktivist olan Nelson Mandela’nın 2013 yılında hayata veda etmesiyle insanlar büyük bir üzüntü ve şaşkınlık yaşadı. Bu şaşkınlığın sebebi bir çok kişinin Mandela’nın 1980’lerde hapishanede öldüğünü düşünmesiydi. Toplumun büyük bir çoğunluğuna göre Mandela, 1980’lerde ölmüş, hatta ölümü o dönem büyük bir yankı uyandırmıştı. Seksenlerde yaşamış insanlar Mandela’nın ölüm haberini televizyonda gördüklerini, evde ve okulda bu konu hakkında konuştuklarını, hatta o zamanki eşi Winnie Mandela’nın yaptığı acıklı konuşmayı bile hatırladıklarını iddia ediyorlar. İşte bu açıklanamaz olaydan sonra bu duruma Mandela etkisi adı verilmiştir.

Mandela etkisinin günlük hayattan birçok örneği vardır. Mickey Mouse, Monopoly logosundaki adam, Temel Reis ve benzeri birçok şey Mandela Etkisine bir örnektir.

  • Mickey Mouse

Hepimizin bildiği sevimli Mickey Mouse’un pantolon askıları aslında hiçbir zaman var olmamış.

  • Monopoly Logosu

Hepimizin bildiği ve severek oynadığı Monopoly oyununun maskotu olan şapkalı ve tek gözlüklü adamın aslında hiç tek gözlüğü olmamış. Her zaman gözlüksüzmüş. İnanılmaz, değil mi?

  • Temel Reis

Birçoğumuzun çocukluk kahramanı olan ve bizlere ıspanağı sevdiren Temel Reis’in tek kolunda değil iki kolunda dövmesi vardır.

  • Pikachu

Pokemon serisinin sevilen karakteri Pikachu’nun kuyruğunun ucu hiçbir zaman siyah değilmiş.

  • La Vache Qui Rit

Kulağındaki küpeleri ve burnundaki halka ile tanıdığımız La Vache Qui Rit peynirinin logosundaki kırmızı ineğin burnundaki halka aslında hiç var olmamış.

  •  We Are The Champions Şarkısı

Efsane müzik grubu Queen’in “We Are The Champions” şarkısı “Of the world” sözüyle bitmez.

  • Volkswagen Logosu

Volkswagen logosu sanılanın aksine bitişik değildir. V ve W harfleri bir çizgile ayrılmıştır.

  • Looney Tunes Logosu

Çocukluğumuzun her nesil tarafından en çok sevilen çizgi filmlerin programının adını birçok kişi Looney Toons olarak hatırlıyor. Halbuki bu programın asıl ismi Looney Tunes.

  • Hırsız Emojisi

Mesajlaşmalarda duygu ve düşüncelerimizi daha iyi yansıtmamıza yardımcı olan emojilerin arasında bir hırsız emojisi olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hiçbir yerde hiçbir zaman hırsız emojisi yapılmadı.

Sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Bildiğiniz ya da başınıza gelen başka bir Mandela Efekti olayı varsa yorumlara yazmayı unutmayınız.

Editör: Fatih Düz – 16.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Zeynep Can tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Duruşunun arkasında nasıl bir karakter yatıyor?

    En Şaşırtıcı ve Merak Uyandırıcı 5 Netflix Belgeseli