içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem ÜzgünÜzgün İnanılmazİnanılmaz

Sevgisi ve Sadık Olmasıyla İnsanlara Büyük Ders Veren, Dünyanın En Vefalı Hayvanı “Hachiko”

1923 yılında bir çiftçi safkan akita cinsinden olan yeni doğulmuş bir köpek yavrusunu, Tokio üniversitesinde çalışan profösör Hidesaburi Uenoya hediye etti. Profösör köpek yavrusuna “Hachiko” (Japoncada sekizinci) ismini verdi. Profösör her sabah üniversiteye giderken, Hachiko da ona Shibuya istasyonuna kadar eşlik ederdi. O dönene kadar da mahallede dolaşır, tam saat 3’de istasyona geri dönüp, profösörü karşılardı.

21 mayıs 1925 yılında profösör Tokio üniversitesinde kalp krizi geçirdi. Doktorlar hayatını kutaramadı ve o artık eve dönmedi.

Hachiko ise yine aynı saatte sahibinin dönmesini bekliyordu. 18 aylık Hachiko aynı gün profösörün dönmediğini görüp gitse de, sonraki günlerde her gün istasyonun önüne gelerek geceye kadar beklerdi. Sonra ise profösörün evine dönerdi. Sahibinin arkadaşları ve akrabaları Hachikonu defalarca eve götürseler de, o yeniden bir yol bularak istasyona geri dönerdi. Sahibinin geri döneceğini beklerdi. İstasyonun etrafındaki satıcılar ve demiryol işçileri köpeğin bir yere ayrılmadığını görüp beslerlerdi.

1932 yılında Tokio’nun tanınmış gazetelerinden birinde yazıyordu: “Sadık köpek 7 yıl önce ölmüş sahibini bekliyor”. Bu olaydan sonra insanlar Hachikoyu görmek için istasyona geliyordu. Hachiko 10 yıl aynı yere gelerek sahibinin işten dönmesini bekliyordu. Lakin o gün beklediği son gün oldu. Hachikonun ölümü tüm Japonyada, gazete manşetlerinde yayıldı.

8 mayıs 1935 yılında Hachikonun cesedi istasyonun yakınlığında bulundu.

Ülkede bir gün yas ilan edilirken halkın bağışları ile Shibuya istasyonu önüne bronzdan bir Hachiko heykeli dikildi. Heykel, Hachiko hayranları tarafından sık sık ziyaret edildi.

Ülke İkinci Dünya Savaşına girmişti. Savaşın en zor zamanlarıydı ve Japon ordusunun cephane üretmek için en küçük metal parçasına dahi ihtiyacı vardı. Hachiko vatanı uğruna cephanede olmak üzere götürüldü. 1948 yılında savaş bitmişti. Japonların gönlünde yer etmiş olan vefakar köpek Hachiko unutulmamıştı. Shibuya istasyonun önüne yeniden bir Hachiko heykeli dikildi. Bugün Shibuya istasyonu’nun o kapısı Hachiko çıkışı olarak bilinir ve Tokyonun en önemli buluşma merkezlerinden biridir…

1987 yılında Japonlar tarafından Hachiko hikayesini konu alan bir film yapılırken 2009 yılında ise Hollywood Şirketlerinde bir film daha yapılmıştır. “Hachiko: Bir Köpeğin Öyküsü” adlı Hollywood çekimi film ülkemizde de yayınlanmış olup, Profesör Ueno rolünü Richard Gere başarılı bir şekilde canlandırmıştır.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Sevinc Kazımova tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Renkler Neden Bu Kadar Önemli? Pazarlamada Renklerin Kullanımı

    Gece Dinlenecek Şarkılar -4