içinde

Türkiye’nin Bilinen İlk Fotoğrafları New York’ta Sergileniyor

Fotoğrafçı Girault de Prangey, İstanbul’un ilk fotoğrafları olarak nitelendirilen 176 yıllık kareleri New York’ta bulunan Metropolitan Sanat Müzesinde açılan sergide sanatseverlerle buluşturdu.

1842’de başladığı seyahat esnasında uğrak yerlerinden biri olan Anadolu ve İstanbul’da çektiği fotoğraflar birçok tarihçi tarafından, “İstanbul’un ilk fotoğrafları” olarak gösteriliyor. Anıtsal Yolculuk adlı Sergide Beyazıt Kulesi’nden çekilen ve İstanbul’un o dönemdeki panoramik manzarasının görüldüğü fotoğraf öne çıkıyor. İstanbul dışında Halep ve Kudüs’ten fotoğraflar da yer alıyor. 30 Ocaktan bu tarafa sergilenen bu fotoğraflar 19. yüzyıl tarihine doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

İstanbul’un farklı binalarının yakın çekim olarak yer aldığı sergide, Prangey’in atının sürücüsünün portresi de yer alıyor.

Ayrıca Mısır’ı baskenti El Kahire’deki El Burdani Cami, Sultan El Hakim Cami ve Sultan Berkuk Cami fotoğrafları ve minareleri yer alıyor. Sergiyi gezen ziyaretçiler ”Daguerreotype” tekniğinde kullanılan büyük format  fotoğraf makinelerini inceleme imkanı buluyor. Sanatçının fotoğrafları dünyanın en eski fotoğraf arşivi olarak biliniyor. Bu arada müzeyi sanal tur aracılığı ile görüntüleyebiliyorsunuz. Bir göz atmanızı öneririm

Sizce de bu sergide eski İstanbul fotoğraflarının olması ilginç ve bir o kadar da güzel değil mi?

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tarot | Günün Kartı Ermiş

    Bu Şiir Kimin?