içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Gençlere Hayati Öneriler

Üniversitede başarılı olmanın en önemli şartı dersi takip etmektir. Dersi kaçırmadan izleyin eğer kaçıracaksanız da bir arkadaşınızdan dersi cep veya bir cihazla videoya almasını isteyin.

İster dinleyin ister videoya alın ama dersin mutlaka yazılı olarak notunu tutun. Hoca kitap ve/veya döküman tavsiye etmişse bile mutlaka ana kaynak olarak hocanın notlarını esas alın. Derse aktif olarak katılın laubali olmadan hocaya açmaz verecek sorular tasarlayarak dersi tam anlamaya çalışın. Konuyu önceden öğrenirseniz bu konuda kaynak bulup çalışıp konuya hazır gitmeniz derse aktif katılımınızı sağlamakla beraber hocaya daha akıllı ve tertipli soru sormanıza olanak sağlayacaktır.

Dersten sonra belirli bir dinlenme sürecinden sonra dersi çalışıp hoca ben olsam bu dersi şöyle anlatırdım diye hoca gibi dersi duvarlara anlatınız, hatta kendinizi bu anlatım sırasında videoya alabilirsiniz. Etraflı düşünüp anlatılanla yetinmeyip farklı kaynakları araştırarak ukalalık etmeden hoca ile tartışma ortamı yaratın.

Üniversitenin ilk günlerinde araştırır gözlerle arkadaşlarını izleyip, kendi sosyal statüne uyan seni dışarıya değil okula alıştıracak hedefleri olan arkadaşlar edinin. Ders çalışırken bu arkadaş grubu ile koordineli çalışmaya başlayın. Konuları paylaştırarak ayrı ayrı araştırma grupları kurun. Bu gruplar sırayla ders anlatsın ve tartışma ortamı yaratılsın; böylelikle hem zamandan tasarruf edilecek hem de ders çalışmak daha sevimli hale gelecektir.

Siyasi düşüncen hep sende saklı kalsın; çevrenin dediklerini empati yaparak dinleyin ama sizsiyasi taraf asla olmayın; aynı şekilde etnik köken tartışmasına girmeyin; etnik kökenin insan olmak dini anlayışım Müslüman olmak de mezhepsel tartışıları dinle ayrımcılığa karşı olduğunu söyleyin.

Unutmayın bugün solcu olanlar yarın sağcı ya da liberalist, diğerleri de tam karşı duruma geçebilirler.

Asla aklınızdan çıkarmayın; sürekli dostluk olmadığı gibi sürekli düşmanlıkta olamaz. Bugün en yakınınızdaki kişi yarın en uzağınızda olabilir; o sebeple hep ortada durun ama sıkışma tavrını ortadan yana koyun.

Üst sınıflarla ilişki içinde olun, arkadaşlar edinin, vize ve final zamanlarında o hocanın vize ve sınav sorularından bir kaç yıllık albüm oluşturun. Üniversite hocaları periyodik olarak sınavlarda hep benzer soruları sorarlar bunu hiç ihmal etmeyin.

Bir içecek içecekseniz kendi bardağını kendin doldur, fikrin olmadığı hiç bir yiyecek içeceği ilk defa diye test etmeyin. Her ilkin bir ikincisi vardır bunu asla unutmayın…

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Rapor Et

Usta

Prof.Dr. M.Fatih Çam tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kripto Varlıklar Regüle Edilmeli mi, Edilecek mi?

    Modernizm Akımı Nedir?