içinde

MuhteşemMuhteşem

Kar Küresi Koleksiyonu Yapan Kadın Guinnes Rekorlar Kitabına Girdi

Kar küresi hepimiz için sevimli, hoş görünen… yüzümüzü güldüren, sevgililer gününde ve yılbaşı hediyesi olarak verilen hediyeler arasında yer alan, anısı olan, güzel bir hediye olmuştur.

Peki ilk ne zaman nasıl ortaya çıkmış? Avusturyalı Erwin Perzy tarafından, Schneekugel adı verilen kar küresini icat eden ve patentini alan ilk kişi olarak kabul edilir. Perzy’in kar küresini icat etmekteki asıl amacı cerrahi operasyonlarda ışık görevi görmeseydi. Yansıtma amacıyla farklı maddelerden üretilen taneciklerle, Schusterkugel adlı mumun verdiği gücü ve yoğunlaştırmayı denedikçe bu ona kar yağışını anımsattı. Perzy’in bu şekilde kar küresi fikrini bulduğu söylenir. Kar küresine talep arttıkça, beğenildikçe, Perzy’in erkek kardeşi Ludwig ile Viyana’da dükkan açtı. Şuanda bile Perzy’in ailesi bu geleneği halen devam ettiriyor. Kar küresi zamanla dünyada da oldukça yaygınlaşmış ve insanlar, reklam amaçlı olarak ta kullanmışlar ve ticari olarakta kazanç elde etmeye başlamışlardır.

Kar küresi kurşun cam siyah döküm seramik tabandan yapılır. İçerisindeki antifriz karışımı gliserin ve glikoldur. Gliserin ve glikoz kar tanelerinin dönüşünü yavaşlatır, içerisine çeşitli figürler konarak hoş ve renkli hale getirilir.

Kar küresi koleksiyonu yapan birçok kişi olmuştur. Fakat, Wendy Suen adlı bir kadın 2000 yılından bu yana biriktirdiği kar küreleri ile Güneş Rekorlar kitabına girmeye hak kazanmıştır. 4059 adet kar küresine sahip, daha çok noel küresi biriktiren, Suen her yıl kendi rekorunu tazeliyor. Suen kar kürelerinin kendine pozitif enerji verdiğini ve mutlu hissettirdiğini söyledi.

Renkli, büyük, küçük, müzikli, ışıklı, dekoratif kar küreleri mevcut. Sizin favoriniz hangisi?

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim umarım hayatınız kar küresi gibi tatlı tebessüm bıraksın yüzünüzde…

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    ABD’de Bir Hırsız, Apple AirTag Sayesinde Yakalandı

    Bran Şatosu: Kont Dracula