içinde

HavalıHavalı

Yeni WordPress 6.0 Ayrıntıları Büyük İyileştirmeleri Ortaya Çıkarıyor

WordPress 6.0, Gutenberg’in WordPress’i web siteleri oluşturmayı ve içerik yayınlamayı kolaylaştırma sözünü yerine getirmek için büyük bir adım atıyor.

WordPress, WordPress 6.0’a gelen uzun bir iyileştirme listesi yayınladı. Bu makale, web sayfalarını ve web sitelerini tasarlamayı yalnızca çok daha kolay değil, aynı zamanda ilham verici hale getirecek blok düzenleyiciye gelen önemli değişikliklere odaklanmaktadır.

WordPress 6.0, birçok yönden Gutenberg blok tabanlı editörünün vaat ettiği hedefleri yerine getiriyor.

Nasıl?

Sonunda, insanların web sayfaları tasarlamasını ve metni düzenlemesini kolaylaştıran bir kullanıcı arayüzü sunarak.

WordPress tasarım ekibinin bir üyesi ve ana katkıda bulunanlardan biri, yakın tarihli bir resmi WordPress podcast’inde şu yorumu yaptı:

“6.0’da piyasaya sürülen bazı özelliklerin bu son kullanıcıyı kesinlikle güçlendireceğini düşünüyorum.

Özellikle tasarım araçları etrafındaki iyileştirmeler ve bazı yaşam kalitesi iyileştirmeleri açısından.

Örneğin, birden fazla blok arasında kısmen seçim yapmak ve oradaki metinleri kısmen seçebilmek.

Bu, editördeki yazma deneyimini, bir metin düzenleme deneyiminin nasıl çalışmasını beklediğinizle gerçekten eşit hale getiren türden bir şey.”

WordPress Gutenberg Blokları

WordPress blok sistemi geçmişte, hazır olmadığını hisseden kişilerin şikayetlerine maruz kaldı.

WordPress 6.0, kullanımı kolay olması beklenen görsel bir web sitesi düzenleyicisinden birçok kişinin beklediğiyle uyumlu hale getiren dikkate değer iyileştirmeler sunar.

Önemli iyileştirmeler, kullanıcıların içerik oluşturmasını ve bir web sitesi tasarlamasını kolaylaştıran yeni, sezgisel bir kullanıcı arayüzüdür.

Bu iyileştirmelerin çoğu, tema tasarımcılarının değişikliklere ayak uydurmasına bağlıdır. Özellikle, kullanıcılara farklı türdeki sayfa desenleri ve stilleri arasında kolayca geçiş yapma olanağı sunan theme.json yapılandırma dosyaları sunmaları gerekir.

WordPress 6.0, WordPress’in ilerlemekte olduğu nihai hedef olmasa da (gelecek daha fazla iyileştirme var), önemli bir kilometre taşını temsil ediyor.

WordPress 6.0’da Sayfa Oluşturma Modelleri

WordPress 6.0, kullanıcıların web sayfalarını tasarlamaya başlamalarına yardımcı olacak bir dizi kalıp arasından seçim yapmaları için bir yol olan sayfa kalıplarını sunar. Örneğin, kullanıcılar bir iletişim sayfası, hakkımızda sayfası, makale sayfası vb. için uygun sayfa kalıplarını seçebilir.

Sayfa kalıpları, WordPress çekirdeğiyle birlikte gönderilmez.

Sayfa desenleri, artık tema tasarımcılarının yararlanabileceği bir özelliktir.

Sayfa kalıpları işlevi, Gutenberg olmayan temalar için olduğu kadar Gutenberg blok temaları için de çalışacaktır.

Global Stil Değiştirici

WordPress 6.0 ile, tema geliştiricileri artık bir web sayfasının görünümünü ve hissini anında değiştirebilen birden çok stil ön ayarı içerebilir.

Bu muhtemelen WordPress’e gelen en önemli değişikliklerden biridir.

Global stil değiştirici, WordPress için kritik bir özelliktir. Tema tasarımcılarına, WordPress kullanıcılarının web sitelerinin görünümünü değiştirmelerini ve ardından onları benzersiz hale getirmelerini çok kolay hale getirmenin bir yolunu sunar.

Yakın tarihli bir resmi WordPress Brifing podcast’inde, Episode 30: A Sneak Peek at WordPress 6.0 , WordPress tasarım ekibinin bir üyesi, Style Switcher’ın WordPress 6.0 için neden önemli bir gelişme olduğunu açıkladı.

Automattic Tasarım Direktörü Channing Ritter , yukarıda bahsedilen podcast’te stil değiştiricinin nasıl olumlu bir etkisi olacağını açıkladı.

“En çok global stiller panelindeki stil değiştirici konusunda heyecanlıyım.  

Um, eğer insanlar hala orada neden bahsettiğimi bilmiyorlarsa, temayı değiştirmeden theme.json’ın farklı varyasyonları arasında geçiş yapma yeteneğidir.

  Dolayısıyla bu, sitenizde yalnızca tek bir tıklamayla son derece farklı bir görünüm ve his elde etmenin bir yoludur.

Ve burayı, temanızı değiştirmek zorunda kalmadan sitenizin farklı şekillerde görünmesini sağlamak için denemek ve ilham almak için gerçekten eğlenceli bir yer olarak görüyorum.

Ama şimdi, 6.0 ile daha da fazla düşünüyorum, bu yüzden blok temaların gerçek gücünü ve orada gerçekte ne yapılabileceğini sergilemeye başlıyor.

Ve stil varyasyonları, bu yeni blok temalar dünyasına büyük bir ilk adımdır ve orada sahip olduğunuz olasılıkları ve tüm esnekliği gerçekten açmaya başlar. ”

Yapılandırma dosyaları (Theme.json olarak adlandırılır), bir web sayfasının nasıl göründüğünü oluşturan renkleri, yazı tiplerini, özel CSS’yi, sayfa genişliğini ve diğer faktörleri kontrol eder.

Bu özel JSON dosyaları, kullanıcıların çekici bir görünüm bulmak için farklı tasarım seçenekleri arasında geçiş yapmasına olanak tanır.

Resim, Alıntı, Liste ve Grup Blokları İçin Kod İyileştirmeleri

İyileştirmeler arasında, her görüntüyü çevreleyen bir DIV etiketinden kurtulmak vardı. Bu, kodu biraz daha yalın hale getirir ve daha az kod her zaman daha iyidir.

Eski yol:
<div class=”wp-block-image alignleft”><figure><img src=”someimage.jpg” alt=”” width=”100″ height=”100″/></figure></div>
Yeni yol:
<figure class=”wp-block-image alignleft”><img src=”someimage.jpg” alt=”” width=”100″ height=”100″/></figure>
Bu değişiklik yalnızca yeni theme.json dosyasını destekleyen temalar için geçerlidir.

Başka bir değişiklik, hizalama uygulanmış tüm bloklara otomatik olarak eklenen “ divs ” adı verilen html öğelerinin kaldırılmasıdır .

Daha fazla iyileştirme var

  • Ayırıcı blok: Blok kullanmak için güncellendi, renk ayarlarını destekler
  • WordPress 6.0 için Düzenleyici Çeşitli Geliştirici Notlarını Engelleyin
  • Düzenleyici veri modülü için çözümleme hatalarını işleme desteği

WordPress 6.0 Büyük Bir Sürüm Olarak Adlandırılmayı Hak Ediyor

Yukarıdaki değişiklikler, WordPress 6.0 ile tanıtılacak yükseltmelerden yalnızca birkaçıdır. Ayrıca WordPress erişilebilirliğinde iyileştirmeler ,  Önyükleme/Yüklemede performans iyileştirmeleri , önbellek API’si , medyanın işlenme biçiminde performans iyileştirmeleri artı toplam 97 iyileştirme ve 131 hata düzeltmesi var.

WordPress 6.0, 24 Mayıs 2022’de yayınlanacak.

Alıntı

WordPress Duyurusunu Okuyun

WordPress 6.0 Alan Kılavuzu

Editör: Oğuz Yılmaz – 06.05.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Hassas İçerik Filtresi
      Bu gönderiyi görüntülemek için tıklayın

      Psikoloji Tarihinin Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Vakalarından Biri: Aveyron’un Vahşi Çocuğu

      Hasan Can Kaya: Oxford’a Davet Edildim ‘Kitlesi Eğitimsiz’ Dediler