içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Tütsü Nedir? Ne Zaman ve Hangi Amaçlarla Kullanılmaya Başlanmıştır?

Kadim zamanlardan beri farklı amaçlarda kullanılan, son zamanlarda ise çokça popüler olan tütsülere bir de yakından bakmaya ne dersiniz? Genellikle tütsü denilince akla kutsal mekanlarda enerji temizliği için yakılan ya da spiritüel teyzelerin bir malzeme olarak kullandığı otlar ya da çubuk formlar gelmektedir. Bunları bir kocakarı işi ya da safsata olarak görenlerde bulunmaktadır. Kelime olarak Farsça’da buhur, Arapça’da bahur ve Türkçe’de ise tütsü olarak kullanılmaktadır.

Doğru bir yorumda bulunabilmek adına şimdi öze derinlere inelim bakalım tütsü nedir, ilk ne zaman ve hangi amaçlarda kullanılmaya başlamıştır.

TDK’de tütsü; Dini törenlerde veya çevrenin güzel kokmasını sağlamak amacıyla yakılan kokulu madde, buhur olarak tanımlanmaktadır.

Tütsünün tarihine bakmak istersek Mezopotamya’da MÖ 4000 yıllarında tanrılar için sunulan bir armağan olduğu rivayet edilmektedir. Güzel kokulu ağaçların yakılması ile ortaya çıkan tütsü, insanların kabileler halinde yaşadığı zamanlarda ilk olarak büyü ve dini ayinlerde kullanıldığı bilinmektedir. Yakılan kurbanların üzerinde manevi açıdan temizlenmeleri için güzel kokulu tütsüler gezdirilmiştir. Farklı bir kaynakta ise tütsünün ilk bitki buketleri halinde Antik Mısırlılar tarafından pragmatik ve mistik güçler için kullanıldığı yazmaktadır. Olaya bütünsel bir açıdan bakmak gerekirse farklı coğrafya, uygarlık ve inanışlarda tütsü yakma geleneği çokça bulunmaktadır. İslam, Hristiyanlık, Budizm, Taoizm, Hinduizm, Şamanizm ve Paganizm inançların da çokça kullanıldığı görülmektedir.

Bu inanışların tütsüyü kullanım amaçları ise;

Tanrı veya tanrıçaları onurlandırmak,

Ritüellerde alanı temizlemek ve frekansını arttırmak,

Sinek ve böcek türlerinin evden uzaklaştırmak,

Metafiziksel varlıklar ile iletişimi kolaylaştırmak,

Kötü kokunun arındırılması,

Tıbbı tedavi olarak bilinmektedir.

Evrende her şey bir enerji, frekans ve titreşime sahiptir. Tütsülerinde çeşitlerine göre farklı ve yüksek enerjileri bulunmaktadır. Bir mekânda düşük bir enerji var ise tütsü yakıldıktan sonra daha yüksek bir titreşime sahip olmaktadır. Aslında işin tüm matematiği budur. Bu sadece mekanlar için geçerli değildir kendiniz hatta eşyalarınızın enerjilerini temizlemek ve yükseltmek içinde tütsülerden faydalanabilirsiniz.

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Elif Çalışkan tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Elon Musk, Satın Almak İçin Verdiği Parayı Twitter'dan Kazanacak: İşte Fikirleri

    Bir Grup Dolandırıcı, Bored Ape Yacht Club (BAYC) Evrenine Saldırdı ve NFT Koleksiyonu Çaldı