içinde

Depremden 104 Saat Sonra Enkaz Altından Kurtarıldı

Fotoğraf Kredisi: REUTERS/Piroschka van de Wouw

10 Şubat günü Kırıkhan, Hatay’da, bölge genelinde ölüm ve yıkıma yol açan büyük depremin ardından enkaz altında 104 saat kaldıktan sonra arama kurtarma ekiplerince bir kadın canlı olarak çıkarıldı.

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin 5. gününde halen enkazların altından canlı olarak çıkarılan insanlar var. Daha ayını doldurmamış ya da 3-4 aylık bebekler, küçük çocuklar aç, susuz ve üşümüş olmalarına rağmen depremden günler sonra enkaz altından sağ salim çıkmaktalar. Yaşayan bir insana bile ulaşmak amacıyla yerel ve yurtdışından gelen diğer arama kurtarma ekipleri çalışmalarına ara vermeden devam etmekte. Bu çabaları da boşa çıkmamakta. Ülkenin her yerinden ve dünyanın birçok yerinden depremzedelere her türlü yardımı ulaştırmak için hummalı bir çalışma yapılmakta.

Kurtarma ekibi lideri Steven Bayer, ekipler 40 yaşındaki Zeynep Kahraman’ı bir sedye üzerinde parçalanmış beton ve bükülmüş metal blokların yanından dikkatlice kaldırıp Kırıkhan ilçesinde bir ambulansa bindirdikten sonra, “Artık mucizelere inanıyorum” dedi.

“İnsanların ağlayıp birbirlerine sarıldığını görebilirsiniz. Bu kadının bu şartlar altında bu kadar iyi bir durumda çıkması çok büyük bir rahatlık. Bu tam anlamıyla bir mucize” dedi.

Fotoğraf Kredisi: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Kahraman, sedyeye bağlanmış, kolları göğsünde, gözleri ani ışıktan koyu renk gözlüklerle korunarak hareketsiz yatıyordu. Küçük kız kardeşi Zübeyde, Alman Uluslararası Arama Kurtarma (ISAR) ekibinden bir işçiye baktı ve sarıldı.

Kalabalıklar alkışlarken kurtarma köpeği bakıcısı Tamara Reither, “Kadın başardı. Pes etmedi,” dedi.

“Hepimiz şu anda bu ambulansta yattığı için çok minnettarız. Diyecek bir şeyim yok.”

Kahraman’ın ailesi bu hafta Reuters‘e pazartesi günkü depremden sonra kurtarıcıların gelmesi için iki gün beklediklerini söyledi.

Fotoğraf Kredisi: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Alman işçiler Zeynep hala enkaz altındayken onunla iletişime geçti ve hortumla susuz bırakmadı. Bir noktada Zübeyde’nin onunla konuşmak için kız kardeşinin bulunduğu yere yakın bir merdivenden inmesine yardım ettiler.

Bölgede on yıllardır meydana gelen en ölümcül depremin beşinci gününde, cuma sabahı Türkiye’nin güneyinde ve Suriye’nin kuzeybatısında toplam ölü sayısı 21.000 olarak belirtildi.

Yüz binlerce insan, acılarını hafifletmek için çok uluslu bir yardım çabası için kasvetli kış koşullarında evsiz ve yiyeceksiz bir şekilde çaresizce beklemekte.

Editör: Doruk Adakoğlu – 10.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Uluslararası Bilim İnsanları Kahramanmaraş ve Gaziantep’in Hasar Haritası Görüntülerini Yayınladı

    84 Yaşındaki Bağış Kampanyacısı Türkiye’ye Ambulans Göndermek İstediğini Söyledi