içinde

Houdini(1874-1926) ve Akıllara Zarar Numaraları

Erick Weisz Macar asıllı, Amerikalı bir illüzyonisttir. Babası Amerika’ya göç eden bir hahamdır. Okulla pek de arası iyi olmayan Erick, küçük yaşından itibaren çevresine el çabukluğu hareketleri yapmaya başlamıştır. İlgilerinin peşinden sürüklenen Erick çocuk yaşında 1859’da icat edilen trapez sporuna hayran olur ve trapezciliğe başlar. Bu zor ve denge gerektiren sporda kendine geliştirdiği bilinmektedir.

Yirmi yaşında eşi Wilhelmina Rahner ile evlenen Erick, bir süre sonra eşiyle beraber illüzyon gösterileri sergilemeye başlar. Gösterilerde kendisi Fransız gözbağcı Jean-Eugéne Robert-Houdin’den etkilenerek HARRY HOUDİNİ takma adını kullanmaya başlar. Eşi Wilhelmina ise BEATRİCE HOUDİNİ adını kullanarak ona gösterilerinde yardımcı olur.

Dünyanın yön değiştirmeye başladığı 1900’lerin başında Houdini; zincir, kelepçe ve ip kullanarak çeşitli gösteriler sergilemeye başlar. Bu gösteriler yalnızca Amerika’da değil tüm dünyada ilgiyle takip edilir. Turlar düzenleyerek Avrupa’da pek çok merkezi dolaşırken adını dünyanın her yerindeki gazetelerde görmek mümkündür.

Harry Houdini’nin yürekleri hoplatan numaraların ayrıntılarına geçmeden evvel yazdığı kitaplara da değinmezsem gönlüm razı olmaz. Yazdığı kitaplardan ilki şu:

1) Robert Houdin’in Maskesini Çıkartmak: Fransız gözbağcı Jean-Eugéne Robert-Houdin’den esinlenerek adını Harry Houdini yapan illüzyonist, adını aldığı gözbağcıya saygı ve ilgisinden dolayı onun numaralarının iç yüzünü  işleyen bir eser kaleme almıştır.

2) Mucize Tüccarları ve Yöntemleri ve Ruhlar Arasında Bir Büyücü: Bu iki eserin temel özellikleri şöyledir: Houdini, medyumların gelecekten yahut ruhlar aleminden haber vermesi işinin düzmeceden ibaret olduğunu düşünüyormuş. Medyumların halkı aldatmasına izin vermek istemeyen meşhur illüzyonist; onların ipliğini pazara çıkarabilmek, yaptıklarının düzmece veya doğal başka hileler olduğunu duyurabilmek için bu iki kitabı yazmıştır.

DUDAK UÇUKLATAN, İMKANSIZA GÖZ KIRPAN, ÖLÜME MEYDAN OKUYAN GÖSTERİLER:

1)Çin Su İşkencesi: Bu gösteride Harry Houdini, elleri kelepçeli olarak baş aşağı yukarı kaldırılır ve içi su dolu bir cam kabinin içine daldırılır. Gösterinin gerilim noktası şayet kelepçeden kurtulamazsa kabinde kalacağı düşüncesidir. Houdini; seyircilerin meraklı, korkulu ve heyecanlı bakışları önünde kabinin içinde ellerini kelepçelerden kurtarır. Ayaklarından asılı olduğu zincir ya da ip yukarı kaldırılarak ölüm kutusundan çıkarılır.

2)The Vanishing Elephant(Kaybolan Fil): 1918’de New York Hipodromu’nda yaptığı gösteride illüzyonun büyüklükle mücadelesini okuyoruz. Bu defa Harry Houdini, sahnede karşısına koskoca bir çıkarır ve fili yok edebileceğini iddia eder. Gösteri başladığında seyircilerin önünde havaya bir el ateş eder ve fil sahneden yok olur.

3)İplerle Sandalyeye Bağlanma: Sahnede oturduğu sandalyeye kendini kalın iplerle bağlatan Houdini, kısa sürede bağından kurtulurmuş.

4)Deli Gömleği Giyip Binalardan Sarkıtılma: Deli gömleği zaten kurtulmanın imkansız olduğu düşünülen bir giysiyken Houdini gömlekli halde bir de yüksek binalardan kendini aşağıya sarkıtırmış. Tabii ki meşhur illüzyonist bundan da kurtulur ancak seyirciler kendisini izlemek için yolu doldurunca trafik felç olurmuş.

5)Houdini’nin Son Gösterisi Mi, Ölüm Geliyor Tık Tık: Tanıkların dediklerine göre Houdini, Montreal’deki Prenses Tiyatrosu’ndaki akşam gösterisini beklerken odasına Jocelyn Gordon Whitehead isimli bir genç gelir ve illüzyonistin karna yumruk numarasını denemek ister. Genç, Houdini’nin karnına seri yumruklar vurur ancak karşısındakinin dayanıklılığını görüp pes eder. Sonraki günlerdeki gösterilerine ağrılarla çıkabilen Houdini’ye apandisit teşhisi konur. Tedaviyi reddetmesinden kısa süre sonra da vefat eden illüzyonist 4 Kasım 1926’da 2000 kişinin katıldığı bir merasimle New York’ta defnedilir.

Houidi’nin kelepçelerden kurtularak köprüden atlayış videosunu izlemek isterseniz:

Editör: Melike Bay – 03.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Cihan TELLİ tarafından yazıldı

BELLUM OMNİUM CONTRA OMNES

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kendine Göre Bir Ev Tasarla, Hangi Ülkede Yaşaman Gerektiğini Söyleyelim

    Papatyalar Hakkında Enteresan Bilgiler